royxa

Είναι πολλές οι φορές που μια συναναστροφή ή και σχέση, φτάνει σ’ αυτό το κομβικό σημείο. Και φυσικά μιλάμε για το σημείο που θα αποφασίσεις αν θα προχωρήσει η σχέση σε πιο βαθύ, ουσιαστικό δέσιμο και ενδεχομένως σε σοβαρές καταστάσεις, όπως π.χ. συγκατοίκηση ή αν θα αποχωρήσεις νύχτα. Γενικά, οι ανθρώπινες σχέσεις είναι περίπλοκες και μια τέτοια απόφαση είναι αρκετά δύσκολη, γιατί ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι έχεις πάρει το σωστό μονοπάτι. Υπάρχει όμως ένας τρόπος, αν και αρκετά παράδοξος, που μπορεί να σε διευκολύνει και να βάλει σε μια τάξη τη σκέψη σου.

Αυτός είναι το λεγόμενο τεστ της γκαρνταρόμπας. Ουσιαστικά, κάνεις στον εαυτό σου την ερώτηση : «Αν ο σύντροφός μου ήταν ένα ρούχο από την ντουλάπα μου, ποιο ρούχο θα ήταν αυτό;». Ξέρω ακούγεται αρκετά αφηρημένο, παράλογο και ταυτόχρονα χαζό να στηρίξεις μια απόφαση ζωής σε μια τέτοια απλή ερώτηση. Το κλειδί βρίσκεται όμως στην αυθόρμητη απάντηση που θα δώσεις, αυτή που βασίζεται στα αληθινά σου συναισθήματα. Η λογική επομένως, κάνει ένα βήμα πίσω και έρχεται το υποσυνείδητο να απαντήσει για εσένα. Ας κάνουμε μια πιο βαθιά ανάλυση των ενδεχόμενων απαντήσεων που μπορείς να δώσεις. Από τη μια, μπορεί να συνδέσεις τον σύντροφό σου με ένα ρούχο ζεστό, άνετο και απαλό, όπως π.χ. το αγαπημένο σου πουλόβερ που δεν το αποχωρίζεσαι. Φυσικά, μπορεί να σου έρθει στο μυαλό ένα σικάτο, κομψό και σέξι ρούχο, που φοράς σε ειδικές περιστάσεις και νιώθεις ο πιο όμορφος άνθρωπος.

Μ’ όλες αυτές τις απαντήσεις μάλλον αρχίζεις να μπαίνεις στο νόημα. Αν ο άνθρωπός σου παρομοιαστεί μ’ ένα σημαντικό κομμάτι της ντουλάπας σου, σημαίνει πως νοιάζεσαι γι’ αυτόν και τη σχέση σας. Επιπλέον, δείχνει πως θέλεις να συνεχίσεις να είσαι σ’ αυτή τη σχέση γιατί νιώθεις όμορφα και ζεστά. Προσοχή όμως, μην μπερδευτείς και μείνεις σε μια σχέση απλά επειδή απεχθάνεσαι τη μοναξιά και τη συνήθεια, είναι λεπτές οι ισορροπίες για να κάνεις μια λάθος απόφαση.

 

 

Από την άλλη πλευρά των απαντήσεων, μπορεί να σκεφτείς τον σύντροφό σου ως ένα όμορφο κομμάτι, που νιώθεις βέβαια πως δε σου πηγαίνει τόσο και δε θα το επέλεγες για τον εαυτό σου. Ακόμα, ενδέχεται να τον παρομοιάσεις μ’ ένα άβολο, ενοχλητικό ρούχο που σου προκαλεί φαγούρα. Καταλαβαίνουμε όλοι εδώ ποιο είναι το πρόβλημα. Οι απαντήσεις από μόνες τους σου δείχνουν πως ίσως η σχέση έχει τελειώσει εδώ και καιρό μέσα σου, δε θέλεις να επενδύσεις άλλο σ’ αυτή κι είναι καιρός να την αποχωριστείς, μαζί με το κομμάτι ρούχου που την παρομοίασες.

Επίσης, δεν είναι σπάνιο η απάντηση να δείξει πως χρειάζεται να πάρεις λίγο χρόνο μακριά από το ταίρι σου, να κάνεις δηλαδή μια παύση της σχέσης πριν αποφασίσεις να τη συνεχίσεις ή να τη λήξεις. Επομένως, το τεστ αυτό είναι ικανό να κατευθύνει την προσοχή σου στην ουσία του θέματος, η οποία είναι το πως βλέπεις τον σύντροφό σου και αν αξίζει να μείνεις ή ήρθε η ώρα να φύγεις. Η βασική ιδέα του τεστ είναι να απαντήσεις με το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό και να αντικρίσεις τα αληθινά συναισθήματα σου, που μπορεί να μην ήξερες καν ότι έχεις. Η απάντηση από μόνη της, αν είναι ειδικά αρνητική, δε χρειάζεται να σε οδηγήσει κατευθείαν στο χωρισμό. Αντιθέτως, μπορεί να σε βοηθήσει να δεις καλύτερα τα πράγματα, να έρθεις σ’ επαφή με τα αληθινά σου συναισθήματα, να ζυγίσεις τις καταστάσεις της σχέσης και φυσικά ν’ επικοινωνήσεις τ’ ενδεχόμενα προβλήματα με τον σύντροφό σου.

Μια τέτοια ενδοσκόπηση, η οποία γίνεται από το πρίσμα του προσωπικού σου στιλ είναι πολύ χρήσιμη και ουσιαστική, ειδικά όταν οι σχέσεις φτάνουν σ’ ένα κομβικό σημείο, όπου οι αποφάσεις που θα πάρεις μετράνε πολύ. Άλλωστε, δεν μπορούν όλα να απαντηθούν με τη λογική, κάποιες φορές χρειάζεται να παίρνει το λόγο το συναισθηματικό κομμάτι. Όπως είπαμε το τεστ από μόνο του δε σου λύνει τα χέρια με τις απαντήσεις σου, απλά σε κατευθύνει, από εκεί και έπειτα πρέπει να ψάξεις μέσα σου, αν θες να συνεχίσεις τη ζωή σου με αυτόν τον άνθρωπο ή αν υπάρχει χάσμα ανάμεσά σας.

Συντάκτης: Δήμητρα Φαρδογιάννη
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου