Σε μια εποχή όπου πολλές καταστάσεις που αφορούν τον συναισθηματικό μας κόσμο είναι επιφανειακές, ενδεχομένως και να ‘ταν χρήσιμο ν’ αφιερώναμε χρόνο να σκεφτούμε πώς είναι μια καλή ερωτική σχέση. Μια σχέση που παρέχει τα εχέγγυα, ώστε ν’ ακμάζει μέσα απ’ την υπευθυνότητα κι όχι απ’ την εξάρτηση. Η συναισθηματική εξάρτηση μπορεί ν’ αποδειχτεί καταστροφική.

Όταν έχεις εισχωρήσει βαθιά μέσα σου κι έχεις καταφέρει να τιμήσεις το πολύτιμο της ύπαρξής σου, με τα όποια ελαττώματα και προτερήματά σου, τότε θα ψάξεις να βρεις κάτι που θα κουμπώσει όμορφα πάνω σου, χωρίς να αλλοιώσει τίποτα που ανήκει σε σένα και μόχθησες πολύ για να το αποκτήσεις. Δηλαδή, δεν επιθυμείς να εξαρτάσαι απ’ τον άνθρωπο που αγαπάς για να σου καλύψει κενά. Δεν επιζητάς διαρκώς την έγκριση ή την προσοχή του, για να αισθάνεσαι πως υπάρχει δίπλα σου με αποκλειστικό σκοπό να τονώνει την αυτοπεποίθησή σου ή να σου παρέχει υλιστική ασφάλεια. Ναι, χρειάζονται κι αυτά. Όχι, όμως, με την εμμονική τους μορφή.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο θελκτικό από δύο αυτόνομους ανθρώπους που φέρονται με ωριμότητα και συγχρονίζονται μεταξύ τους, ώστε να δημιουργούν μια καλύτερη ζωή. Μακριά από συμπεριφορές που οδηγούν στον έλεγχο, στον φθόνο και στην ικανοποίηση εγωιστικών συμπεριφορών. Η λέξη-κλειδί για την ευημερία μιας σχέσης είναι ο αλτρουϊσμός. Η καλλιέργεια της αντίληψης ότι απέναντί μας έχουμε έναν άνθρωπο που έχει τις ίδιες ανάγκες με εμάς.

Και για να τις αφουγκραστούμε πρέπει να έχουμε βιώσει την έννοια της εμπιστοσύνης. Όλα από εκεί ξεκινούν –αγάπη για τον εαυτό μας, συναίσθηση, αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, φιλοδοξία, ελπίδα, αυτοέλεγχος, αντίληψη, παρατηρητικότητα, αυτογνωσία. Απαραίτητα στοιχεία που συγκροτούν έναν ισχυρό χαρακτήρα και πρέπει ν’ αναγνωριστούν και να εξελιχθούν προτού μπορέσουμε να συνδεθούμε πνευματικά και συναισθηματικά με κάποιον.

Διαφορετικά, θα σύρουμε τον άνθρωπό μας σε μια αδιέξοδη διαδικασία, μιας και δε θα μπορεί να συμπληρώσει εκείνο το κομμάτι που συνδέεται με την εσωτερική μας εκπληκτικότητα. Όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα να βλέπουμε αντικειμενικά κι από απόσταση κάποια ζητήματα, επειδή είμαστε κολλημένοι ο ένας πάνω στον άλλον, τότε σε βάθος χρόνου επέρχεται κι η οριστική ρήξη.

Μια αρμονική κι υπεύθυνη συμβίωση δεν μπορεί να εξαντλήσει την ενέργειά σου και να σε απομακρύνει απ’ τους γνωστούς, τους φίλους και τους συγγενείς σου. Να γίνει εμπόδιο στην επαγγελματική σου πορεία. Να μειώσει τον χρόνο της κοινωνικής σου ζωής. Αντιθέτως, θα σου δίνει την ελευθερία ν’ ασχοληθείς και με σένα. Με τις εσωτερικές σου αναζητήσεις. Αυτό δε σημαίνει πως θα απομακρυνθείτε μεταξύ σας, αλλά θα ερχόσαστε πιο κοντά, μιας και μια ολοκληρωμένη οπτική για το τι ακριβώς θέλετε απ’ τη σχέση σας θα διώξει μακριά τις αμφιβολίες. Δημιουργώντας αποδεκτά όρια, σεβασμό κι ουσιαστική υποστήριξη βεβαιώνεστε πως πατάτε σε σταθερό έδαφος κι ευτυχείτε, δίχως φόβους, αναξιοπιστία κι ανούσιες συζητήσεις.

Επειδή, θα μοιράζεστε ιδέες κι ένα όραμα για συλλογική, αλλά και προσωπική ανάπτυξη. Θα βρίσκετε μαζί λύσεις σε προβλήματα. Κι οι δυο θα έχετε κατανόηση και θα εργάζεστε από κοινού για να υλοποιήσετε τα όνειρά σας. Με συμπόνια, αγάπη, στοργή, τρυφερότητα, ηρεμία. Ο καθένας θα βελτιώνεται με βάση τα δικά του ενδιαφέροντα. Με αποτέλεσμα, να διευρύνετε συνεχώς τις γνώσεις σας. Για να νιώθετε ασφαλείς και χρήσιμοι. Να εμπνέεστε και να υποστηρίζεστε. «Μη βαδίζεις μπροστά μου γιατί μπορεί να μη σ’ ακολουθήσω. Μη βαδίζεις πίσω μου γιατί μπορεί να μη σε οδηγήσω. Βάδιζε πλάι μου και γίνε ο άνθρωπός μου», έγραφε ο Καμύ.

Κάθε άνθρωπος πρεσβεύει κάτι το διαφορετικό που επιθυμεί να βρει το όμοιό του. Μια προσδοκία που θα τον πάει παρακάτω. Στο επόμενο βήμα. Δεν είναι ούτε ανώτερος, ούτε και κατώτερος από εμάς. Ο κόσμος του έχει κάποια στοιχεία που φέρουν το προσωπικό του αποτύπωμα. Χρειάζεται να επενδύσει σε αληθινά κι ατόφια πράγματα και να τ’ αναδείξει μέσα από έναν άλλο κόσμο. Αν κρίνει πως του ταιριάζει, τότε θα προσπαθήσει να τα ενώσει. Χωρίς, ωστόσο, να εξαρτάται απ’ αυτόν. Και δεν ισχύει μόνο για τις ερωτικές σχέσεις, αλλά για όλους τους τομείς της ζωής του.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Δημήτρης Μπότης
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.