Αrticle of the day: Δες εδώ το πρώτο άρθο της νέας pillowfighter Ειρήνης Αγρίτη!

nicholas-gray-pjmqmd4nucu-unsplash

Νιώθεις τη σοκολάτα να λιώνει στο στόμα σου και νιώθεις «οργασμό». Ακούς εκείνη τη γέφυρα του αγαπημένου σου τραγουδιού και νιώθεις το σώμα σου, να ανατριχιάζει και τα σωθικά σου, να καίγονται. Φιλάς τον άνθρωπό σου ή κάποιον γοητευτικό τύπο, που γνώρισες και αποζητάς κάτι παραπάνω. Να δοθείτε, να ενωθείτε και να φτάσετε στην κορύφωση. Βρίσκεις τον εαυτό σου, ωστόσο, να δυσκολεύεται -όχι να απολαύσει την επαφή- αλλά, να τελειώσει. Είναι κάτι που ποτέ σου δεν το έχεις νιώσει. Και ντρέπεσαι γι’ αυτό. Δε θα έπρεπε όμως!

Παντού taboo και πουθενά ρεαλισμός και κατανόηση. Η ερωτική διάθεση έρχεται σε άλλους νωρίς, ενώ σε κάποιους άλλους πιο αργά. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως το «νωρίς» είναι μια απόλυτη έννοια. Κανείς δεν καθορίζει το πότε είναι η σωστή στιγμή, το γιατί και το πώς, πέρα από την ίδια την κοινωνία -εμάς δηλαδή- σε σημείο να νιώθεις άσχημα για κάτι που έχεις δοκιμάσει ή και όχι. Επειδή δεν έτυχε ή δεν πέτυχε. Έτσι βρίσκεις τον εαυτό σου, να απομονώνεται. Να τρομάζει στην ιδέα, πως όσα βλέπει γύρω σου ή ακούς δε θα σού συμβούν ποτέ και πως, επειδή δεν έχεις έρθει ποτέ σε οργασμό, πρέπει να ανοίξει η γη να σε καταπιεί.

Η απόλαυση έρχεται όταν εσύ το θέλεις πραγματικά, είσαι σε φάση να περάσεις καλά και σαφώς έχεις έναν άνθρωπο δίπλα σου, που τον εμπιστεύεσαι. Δε θα ειδικευτούμε  σε one-night-stand καταστάσεις, όπου κι εκεί σαφώς μπορείς να περάσεις τέλεια και να σου μείνουν αξέχαστες οι βραδιές. Αναρωτιέσαι, λοιπόν, «τι πάει λάθος;». «Τι είναι εκείνο, που το λένε οργασμό και δεν το έχω νιώσει ποτέ; Γιατί δεν το έχω νιώσει και τι πρέπει να κάνω για να το νιώσω;».

Ας ξεκινήσουμε, όμως, από τα βασικά. Τι εστί οργασμός; Αποτελεί την ερωτική κορύφωση, το τελικό στάδιο της διέγερσης και επιτυγχάνεται είτε με την αυτοϊκανοποίηση είτε κατά τη διάρκεια ερωτικής επαφής. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως την ψυχολογία και τις εμπειρίες του καθενός. Ο γυναικείος με τον ανδρικό οργασμό διαφέρουν ριζικά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο ένας υπερτερεί του άλλου. Ο ανδρικός οργασμός στην πλειοψηφία των περιπτώσεων συνδέεται με την εκσπερμάτωση, οπότε για έναν άντρα δεν είναι και τόσο δύσκολο να φτάσει στην κορύφωση. Ωστόσο, για μια γυναίκα, η κατάσταση απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια, καθώς ο οργασμός της είναι πιο ευαίσθητος, ασταθής και με διαφορετική ένταση κάθε φορά, ανάλογα με το είδος του. Το ζήτημα θα λέγαμε είναι περισσότερο ψυχολογικό παρά λειτουργικό, οπότε πρέπει να ανακαλύψουμε, πώς θα επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ξεδιπλωθεί χωρίς να νιώθει πίεση. Δεν είναι κάτι αφύσικο, αλλά μια κατάσταση που συναντάται σε πολλές γυναίκες με το 15% να δυσκολεύεται και το 10% να μην έχει έρθει ποτέ σε οργασμό.

Η δυσκολία ή και η «ανικανότητα» οργασμού δε θα έπρεπε να προκαλεί ενοχές ή να θεωρείται εμμέσως κατακριτέο, ώστε να εσωτερικεύεται και να μην συζητιέται. Ωστόσο, πολλές γυναίκες ντρέπονται για αυτό, διότι κάτι τέτοιο τούς μειώνει ψυχολογικά, ηθικά κι ερωτικά. Οι αιτίες, που μια γυναίκα δεν μπορεί να έρθει σε οργασμό μπορεί να οφείλονται σε ψυχολογικούς ή και σε σωματικούς-γυναικολογικούς παράγοντες. Οπότε η απουσία του, αντί να μας απογοητεύει ή να μας ντροπιάζει, θα μπορούσε να είναι η προτροπή για να το συζητήσουμε με έναν ειδικό.

Τα πλαίσια τα οποία έχει θέσει η κοινωνία, ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζει τα γυναικεία «πρότυπα» και οι απαιτήσεις που δημιουργεί έχουν προκαλέσει αυτές τις ενοχές. Η παιδεία και η διαπαιδαγώγηση περί της ερωτικής πράξης, θα μπορούσαν να εξαλείψουν αυτά τα στερεότυπα, ώστε η επιθυμία να μην εξαναγκάζεται και απόλαυση να έρχεται τη σωστή στιγμή και με το σωστό άνθρωπο. Και κανένας να μη μας κάνει να νιώθουμε άσχημα για το σώμα μας και τις ικανότητές του.

Η απόλαυση επέρχεται όταν καθορίζουμε εμείς τα όρια και τον τρόπο με τον οποίο ικανοποιούμαστε. Η αυτοϊκανοποίηση είναι το πρώτο βήμα, ώστε να αρχίσουμε να ανακαλύπτουμε το σώμα μας, τις ερωτογενείς ζώνες μας, αλλά και ποιες είναι οι φαντασιώσεις, που μάς εξιτάρουν, ώστε αργότερα να μπορεί να μας ικανοποιήσει και ο σύντροφός μας. Εάν δε γνωρίσουμε το σώμα μας δε θα μπορέσουμε να αφεθούμε. Κι αν δεν αφεθούμε, οι πιθανότητες να έρθουμε σε οργασμό είναι λίγες, έως και μηδενικές. Ο καθένας θέλει το χρόνο και τον τρόπο του. Κάποιοι έρχονται σε οργασμό πιο γρήγορα, ενώ άλλοι χρειάζεται να «χτίσουν» παραπάνω την κατάσταση. Ακόμη, για κάποιους είναι αναγκαίο κάποιο παιχνίδι ή κάποια τακτική, που θα τους διεγείρει.

Ο οργασμός είναι ζήτημα προσωπικό. Κανένας δεν πρέπει να συγκρίνει τον εαυτό του και τις εμπειρίες του με κάποιου άλλου. Ούτε να ορίζουμε πώς πρέπει να γίνεται. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Δε θα αφήνουμε ποτέ κανέναν να μάς κρίνει για τις επιλογές μας και το χρόνο, που χρειαζόμαστε για να νιώσουμε άνετα μέσα σε μια κατάσταση. Ο οργασμός είναι απόλαυση, αλλά δεν είναι ντροπή να μην έχεις καταφέρει να τον ζήσεις ακόμη. Θα έρθει τη σωστή στιγμή, με τη σωστή καθοδήγηση και το ιδανικό mood. Δίχως καμία ενοχή, τόλμησε να ψάξεις το κλειδί!

Συντάκτης: Αγγελική Τσιγαρά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου