val187

Θα τους πετύχεις παντού στο διαδίκτυο.

Ανάμεσα στα δεκάδες αρνητικά σχόλια κάτω από κάποιο τραγούδι της Lady Gaga, του Bieber ή του Jackson, κάτω από μια κομματική τοποθέτηση, κάτω από τη σελίδα μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, θα εντοπίσεις κάποιο που μοιάζει κι είναι διαφορετικό.

Ενώ τα υπόλοιπα ίσως να φανερώνουν απλώς μια μέτρια δυσαρέσκεια, το συγκεκριμένο σχόλιο βγάζει θυμό κι άγριο μίσος. Ο εκάστοτε συντάκτης του ονομάζεται internet hater.

Οι haters υπήρχαν πάντοτε.

Από το καφενείο του χωριού ήδη, ήταν εκείνοι οι άνθρωποι με τις ισχυρότατες απόψεις, οι μονοκόμματοι, οι οξύθυμοι, αυτοί που έμοιαζαν έτοιμοι να αρπαχτούν με μια κουβέντα σε απλά ζητήματα που οι υπόλοιποι άφηναν να προσπεράσουν, εκείνοι θα διύλιζαν το κουνούπι κι όποιον πάρει ο Χάρος.

Πάρτε λοιπόν αυτό τον χαρακτήρα και βάλτε τον να εκφέρει την ακραία γνώμη του ανώνυμα, πίσω από μια παγωμένη οθόνη υπολογιστή, όπου δε χρειάζεται να τσακωθεί σώμα με σώμα αλλά πληκτρολόγιο με πληκτρολόγιο.

Η ανωνυμία του διαδικτύου, λοιπόν, έδωσε την ευκαιρία σε δεκάδες κριάρια να ξανοιχτούν στις ιστοσελίδες, ρίχνοντας χολή σε όποιον βρεθεί στο πέρασμά τους και δεν έχει την ίδια γνώμη με αυτούς.

Οι homo haters ομοιάζουν στα βασικά χαρακτηριστικά τους με τους homo trolliens trolliens, αλλά έχουν σαφείς διαφορές.

Η βασική τους διαφορά είναι ότι οι troll εμφανίζουν μια άποψη σαν να την έχουν υιοθετήσει οι ίδιοι, μόνο και μόνο για να προκαλέσουν μια αντίδραση από εκείνους που πράγματι πιστεύουν το αντίθετο. Από την άλλη, η άποψη που εκφέρουν οι haters είναι όντως αυτό που πιστεύουν.

Για να το πούμε απλά, κι οι δύο ίσως βρίσκονται πίσω από έναν υπολογιστή κι εκφέρουν την ίδια ακριβώς άποψη.

Ο hater καταλήγει οριακά εκνευρισμένος με τις αντίθετες απόψεις των άλλων, ενώ ο troll γελά μέχρι δακρύων.

Τα μηνύματά των haters είναι συνήθως ανορθόγραφες, υβριστικές, γραμμένες με βροντερά κεφαλαία, μακροσκελείς ασυναρτησίες, στοιχεία που δηλώνουν την παιδεία τους, δεμένες συνήθως με διάφορα μάγια, όπως το ότι θα πεθάνεις σε εφτά μέρες αν δεν τα διαβάσεις μέχρι το τέλος, οϊμέ, οϊμέ.

Δε χρειάζεται να υποστηρίξει κανείς μια ακραία άποψη για να αποκτήσει haters. Ακόμη κι η δήλωση ότι η γη κινείται γύρω από τον ήλιο μπορεί να προκαλέσει την οργή ενός ειδήμονος hater.

Εδώ ακριβώς υπεισέρχεται η ανοησία των ανθρώπων που βγάζουν μίσος μέσα από το διαδίκτυο.

Μια αλήθεια είναι μια αλήθεια και τις περισσότερες φορές, δε χρειάζονται ούτε πολλά λόγια, ούτε βροντώδεις φωνές για να επιβεβαιωθεί.

Αντιθέτως, όσο πιο ανόητος είναι κανείς κι όσο πιο ασταθής σχετικά με τη γνώμη του νιώθει, τόσο πιο δυνατά φωνάζει.

Δεν μπορώ να κατανοήσω τον λόγο που κάποιος ξημεροβραδιάζεται να βρίζει ανυπόγραφα πίσω από μια οθόνη.

Νομίζω πως οι haters είναι βαθιά περιορισμένοι άνθρωποι, γεμάτοι με ένα μείγμα φθονερής ζήλιας κι εχθρότητας. Κι εγώ δε γουστάρω τη Lady Gaga ή τον Bieber, αλλά δε θα πάω κάτω από τα τραγούδια τους να βγάλω τη χολή μου.

Οπότε μένω με την άποψη ότι ένας hater είναι τόσο ανόητος, ώστε πιστεύει ότι με τη φωνή θα καταφέρει να κάνει τους υπολοίπους να τρομάξουν και να συμφωνήσουν μαζί του, πρακτική κολλημένη στην παλαιολιθική εποχή, στην οποία παραμένει μάλλον τιλταρισμένος γενικότερα ο εγκέφαλός του.

Βεβαίως, μια άλλη ερμηνεία είναι ότι οι haters προσπαθούν να μισήσουν τον «άλλο» ως αντίδραση στο υποσυνείδητο μίσος που νιώθουν για τον εαυτό τους, επειδή απλώς δεν έχουν γίνει «ο άλλος» τον οποίο φθονούν.

Οι haters θα συνεχίσουν να μισούν, μα ποτέ δε θα επιτύχουν ό,τι τέλος πάντων προσπαθούν να επιτύχουν μέσα στον διαστρεβλωμένο εγκέφαλό τους.

Η ανοησία τους έγκειται ακριβώς σε αυτό: Όλοι οι στόχοι των haters θέλουν, ως ένα σημείο, να έχουν haters! Το μόνο που καταφέρνουν είναι να συσσωρεύουν προσοχή στον στόχο του μίσους.

Άλλωστε κάθε καλλιτέχνης θεωρεί εξαιρετική διαφήμιση την αρνητική διαφήμιση, μιας και ρίχνει επιπλέον φως στο έργο του.

Εκτός από αυτή τη θεσπέσια εργασία τους, οι haters λειτουργούν κι ως ηρεμιστικά φάρμακα, προκαλώντας το γέλιο στους αναγνώστες.

Τι καλύτερο μπορεί να ζητήσει ένας ψύχραιμος άνθρωπος από το να σπάει διαδικτυακή πλάκα με έναν μαινόμενο ταύρο!

Όσον αφορά στον hater ως μονάδα, μάλλον δεν είναι και πολύ αγαπητός ως φυσική παρουσία. Άλλωστε ποιος θα ήθελε για συνομιλητή έναν απόλυτο στις απόψεις, άσχετο άνθρωπο, που δεν αναγνωρίζει την ημιμάθειά του και δε θέλει να βελτιωθεί;

Οι haters στο σύνολό τους, είναι ενοχλητικοί, επίμονοι, φωνακλάδες και κάκιστοι ακροατές –συζήτηση μαζί τους δε θα έκανε ούτε ο Oh Dae-Su από το Oldboy, μετά από δεκαπέντε χρόνια εγκλεισμού.

Έτσι λοιπόν, αγαπημένε hater, μη σπάσεις κανένα πληκτρολόγιο σε περίπτωση που δεν απαντήσουμε σε κάποιο από τα πολλαπλά μηνύματά σου, γιατί πρέπει, πρωτίστως να προστατέψουμε κάπως τα εγκεφαλικά μας κύτταρα από τη βλακεία σου και δευτερευόντως το έργο μας (οποιοδήποτε κι αν είναι αυτό) από την αναίτια λασπολογία σου.

Πάντως, for the record, αξιολάτρευτε hater, μην νομίζεις ότι η φαινομενική ανωνυμία πίσω από την οποία κρύβεσαι θα σε γλιτώσει από νομικά προβλήματα σε περίπτωση που γίνεις ακραίος.

Στην παράγραφο 127 του Communications Act 2003 and the Malicious Communications Act 1988 της Μεγάλης Βρετανίας, είναι επισήμως παράνομο το να δημιουργεί κανείς διαδικτυακό υλικό το οποίο να είναι «εξαιρετικώς επιθετικό ή απρεπούς κι άσεμνου χαρακτήρα» με την πρόθεση πρόκλησης επίθεσης. Η παράβαση του νόμου θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμο μέχρι 5000£ ή μέγιστη φυλάκιση έξι μηνών.

Haters gonna hate. Για πάντα και με κάθε τρόπο.

«Έσω τόσο καλός, ώστε να μην μπορούν να σε αγνοήσουν».

Συντάκτης: Βασίλης Γιαννούλης

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!