Article of the day: Η Κέλλυ Ιακωβίδου μας εξηγεί, γιατί στον χωρισμό επιβάλλεται ν’ ακούσεις Άντζελα. Δες εδώ!

pillow25123

Το πιο δύσκολο πράγμα, η πιο μεγάλη αποστολή, -σχεδόν αδύνατη θα έλεγε κανείς- είναι να μπορείς να «διαβάζεις» τους ανθρώπους. Ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα. Ποιος σε κοιτάει ειλικρινά και ποιος έχει άλλα πράγματα στο μυαλό του. Κι άντε, μερικοί είναι «ερασιτέχνες» και δεν ξέρουν να κρύβονται με δεξιότητα -οπότε καρφώνονται από μόνοι τους-, αλλά τι γίνεται με εκείνους που έχουν κάνει τη χειραγώγηση τέχνη; Τι είναι αυτό που τους προδίδει; Η μόνη σου ελπίδα, ο τρόπος να ρίξεις φως στο δωμάτιο, είναι να παρατηρήσεις το κομμάτι του εαυτού τους, στο οποίο συνειδητά δεν έχουν το πάνω χέρι. Τη στάση τους, τον τόνο τους. Τη γλώσσα του σώματός τους.

Σύμφωνα με έρευνες, η μη λεκτική επικοινωνία αντιπροσωπεύει το 55% των μηνυμάτων που στέλνουμε, ενώ μόλις το 7% είναι η λεκτική επικοινωνία και το 38% η ένταση της φωνής μας. Κι όταν λέμε για μη λεκτική επικοινωνία μιλάμε για τις εκφράσεις του προσώπου μας, τη στάση και την κίνηση του κεφαλιού, των χεριών και των ποδιών, του κορμιού. Εκεί θα ποντάρεις. Ποια είναι όμως τα στοιχεία εκείνα που θα σε σώσουν;

 

1. Παρατήρησε τα χείλη

Το χαμόγελο αποτελεί έκφραση του προσώπου και ένδειξη αποδοχής προς τον συνομιλητή. Όταν χαμογελάς σε κάποιον, σχεδόν πάντα σου επιστρέφουν το χαμόγελο. Πώς ξέρεις όμως αν είναι αληθινό ή προσποιητό με βάση τη γλώσσα του σώματος; Τα ψεύτικα χαμόγελα τραβούν πίσω μόνο το στόμα, ενώ τα αληθινά τραβούν τόσο το στόμα όσο και τα μάτια. Το χαμόγελο με σφιγμένα χείλη δείχνει ότι εκείνος που το κάνει έχει ένα μυστικό που δε θέλει να μοιραστεί, το στραβό χαμόγελο δηλώνει σαρκασμό, ενώ χαμόγελο με πεσμένο σαγόνι είναι μάλλον προσποιητό και γίνεται συνήθως για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

 

 

2. Τα μάτια μιλάνε από μόνα τους

Τα μάτια παίζουν σημαντικό ρόλο στις εκφράσεις του προσώπου. Στέλνουν τα πιο ακριβή σήματα επικοινωνίας, αφού βρίσκονται σε εστιακό σημείο του σώματος, ενώ οι κόρες λειτουργούν ανεξάρτητα από τον συνειδητό έλεγχο. Αν κάποιος σε κοιτάει απευθείας στα μάτια, αυτό σημαίνει πως είναι ευθύς, ειλικρινής και δεν έχει κάτι να κρύψει. Αντιθέτως, τα άτομα που αποφεύγουν την άμεση οπτική επαφή, ίσως να μην έχουν αυτοπεποίθηση, να αισθάνονται άβολα ή να μη λένε όλη την αλήθεια. Ειδικότερα, σε θέματα οπτικής επαφής η παρατεταμένη επαφή του βλέμματος, θεωρείται επίδειξη ανωτερότητας, έλλειψη σεβασμού, απειλητική στάση ή τάση προσβολής, ενώ ένα παρατεταμένο κοίταγμα χωρίς ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων χρησιμοποιείται από εκείνους που θέλουν να επιβληθούν, να απειλήσουν, να εκφοβίσουν ή να επηρεάσουν τους άλλους.

 

3. Τα άκρα δύσκολα τα ελέγχεις

Tα πόδια και τα χέρια αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών σχετικά με τη διάθεση κάποιου, επειδή οι περισσότεροι δεν αντιλαμβάνονται τι κάνουν με τα άκρα τους και δε θα σκέφτονταν να προσποιηθούν κάποιες κινήσεις, όπως κάνουν με τις εκφράσεις του προσώπου. Πόδια ανοικτά -και όχι σταυρωμένα- αποκαλύπτουν μια δεκτική ή αυταρχική στάση, ενώ τα κλειστά και σταυρωμένα πόδια αποκαλύπτουν επιφυλακτικότητα ή αβεβαιότητα. Ένα άτομο μπορεί να δείχνει συγκροτημένο και ψύχραιμο, ενώ την ίδια ώρα το ένα άκρο του ποδιού του να χτυπά νευρικά το πάτωμα ή να ρίχνει μικρές κοφτές κλοτσιές στον αέρα, αποκαλύπτοντας τον εκνευρισμό του, επειδή δεν μπορεί να ξεφύγει. Όσον αφορά τα χέρια, τα σήματα είναι εύκολα ορατά και οι περισσότεροι τα τοποθετούν σε συγκεκριμένες θέσεις. Τα σφιγμένα χέρια δείχνουν μια συγκρατημένη, αγχώδη ή αρνητική στάση. Όταν το ένα χέρι συγκρατεί το άλλο από τον αγκώνα, πρόκειται για μια στάση που δηλώνει εκνευρισμό ή ακόμα και επιθετικές τάσεις απέναντί σου.

 

Η γλώσσα του σώματος είναι ολόκληρη επιστήμη. Είναι η επιστήμη που πρέπει να κάνεις τέχνη αν θες να περνάς καλύτερα. Μην μπεις στο τριπάκι να πεις «εντάξει, ποιος θα δώσει σημασία σε κάτι τέτοιο». Δεν έχεις τελείως άδικο. Είναι πράγματι λεπτομέρειες. Μπορεί όμως κάποιες λεπτομέρειες να φωνάζουν «φύγε». Αν μείνεις, μην πεις πως δε σε προειδοποίησαν…

Συντάκτης: Βασιλική Νοταρά
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.