tza20

Δεν πέρασε ούτε ένα πρωινό που δεν της έστειλε καλημέρα. Καλημέρα το πρωί, καληνύχτα το βράδι, τέσσερα-πέντε ξεκάρφωτα στη διάρκεια της μέρας, λίγο από μπαλάντες, κανά Ευρωπαϊκό προορισμό με την ανάλογη υπόσχεση βεβαίως βεβαίως, σποντούλες για όσα θα της έκανε από κοντά, όταν, αν κι εφόσον βρεθούν επιτέλους. 

Με το χαμόγελο ως το ταβάνι η δικιά μας, άδικος κόπος να της πεις οτιδήποτε. Να βλέπεις μια τσαούσα να γίνεται χυλός στα χέρια του και να μην ξέρεις αν πρέπει να γελάσεις, να πάρεις φόρα και να της βαρέσεις το κεφάλι στον τοίχο, να φτύσεις τον κόρφο σου μη σε βρει και σένα τέτοιο κακό ή να πας στο μέρος να κλάψεις που έχεις να νιώσεις τέτοια λαχτάρα απ’ όταν ο Άκης γλεντούσε ακόμα τη βίλα στην Αρεοπαγίτου.

Κι από κοντά όμως όταν τελικά βρεθήκανε, ήταν σκέτος bon viveur. Συναισθηματικός χωρίς να γίνεται λιγούρι, μυστήριος χωρίς να γίνεται κρυψίνος, ευγενής χωρίς να γίνεται φλώρος. Δεν ήθελε και πολύ για να την πατήσει αγρίως μαζί του. Βόλτες ως τα ξημερώματα, χουφτώματα μέσα σε τρένα, δαγκωματιές κι υποσχέσεις. Της αοριστολογίας το κάγκελο μεν στις υποσχέσεις, αλλά τι να τις κάνεις τις απτές χειρονομίες μάνα μου, όταν στο τιμόνι είναι η χημεία που τα κάνει όλα γης μαδιάμ; Γιατί κι από χημεία άλλο τίποτα!

Και να σου οι σβούρες στον αέρα, τα μελλούμενα τ’ αδιευκρίνιστα, τα πού θα πάνε, τι θα δουν, τι χρώμα θα βάψουν τον τοίχο της κρεβατοκάμαρας στο σαλέ της Ελβετίας που θα μετοικήσουν παρέα μετά από είκοσι χρόνια για να βυθιστούν ο ένας στη μυρωδιά του άλλου. Τσίμπησε η δικιά μας με τις πίπες ολκής που αλάδωτες τις σέρβιρε εκείνος με τη σιγουριά ενός έμπειρου player.

Ο bon viveur μαλάκας δε διαφέρει σε πολλά απ’ το σκέτο μαλάκα. Μόνο σ’ ένα σημείο. Ένα σημείο που όμως είναι ικανό να μεταμορφώσει την πιο υποψιασμένη γκόμενα στο πιο ευκολόπιστο κοριτσούδι. Ο bon viveur μαλάκας είναι μαλαγάνα. Έχει τρόπους, πειθώ και δικαιολογίες. Κάτι από Φούντας και Γαλανός, δύο σε ένα. Και του αλωνιού και του σαλονιού. Και της Εκάλης και της πλατείας Βάθης. Δυνατός κι αδύναμος μαζί. Ζητά μόνο ένα χέρι να κρατηθεί και να κρατήσει. Ένα χέρι που βεβαίως δε θα του το αρνηθείς, μη φανείς και γαϊδάρα στο τυχερό που σου ‘λαχε. Κούνια που σε κούναγε! 

Ξέρει από πολυτέλειες και ξέρει και να το δείχνει. Κάθε βράδυ μαζί του θα είναι εμπειρία ζωής. Δε λογαριάζει ούτε τα φράγκα, ούτε τις αποστάσεις. Ζει για τη στιγμή κι αυτό ρίχνει σε χειμερία νάρκη κάθε εγκεφαλικό σου κύτταρο.

Πάντα κάπου στο στόρι θα υπάρχει μία που τον σακάτεψε είτε γιατί πηδήχτηκε με τον καλύτερο του φίλο, είτε γιατί δεν την πήδηξε ο ίδιος. Δε θα την κατηγορήσει ποτέ μπροστά σου, δε θα τη βρίσει, τη συγχώρεσε πάει γι’ άλλα. Να είναι καλά και τα σχετικά. Στο αναφέρει για να σε κρατήσει σ’ απόσταση, όχι ότι δε θέλει να δεθεί, αλλά είναι που δεν μπορεί, είναι που κάτι μέσα του έσπασε στα δύο και τώρα έχει δυο εαυτούς, έναν μαζί σου που θέλει να τραβήξει σε όλα κόκκινη γραμμή και να εμπιστευτεί ξανά κι έναν που τον διώχνει στη Σενεγάλη να κυνηγήσει τα λιοντάρια. Μάντεψε ποια δε θα πάει εκτός Σένγκεν.

Ο bon viveur μαλάκας είναι ο καζανόβας της γενιάς σας. Στα νιάτα μας τους λέγαμε καμμένα χαρτιά και τους ψυλλιαζόμασταν όταν ερχόταν η ώρα να βάλουμε τα ταγέρ μας και να πάμε να φάμε μαζί τους ένα ταψί παστίτσιο στης μάνας μας. Λούηδες οι κύριοι, ούτε κινητά και facebook τότε να τους ξεψαχνίσεις. Αυτό που λένε για τα τσιγάρα που πήγαν και δεν ξαναγύρισαν ποτέ, τυχαία νομίζεις βγήκε; Έχει η Σουσού μια ωραία ιστορία να σας πει, που με φόρτωνε στην κούρσα της και κάναμε το Πατήσια-Σαλαμίνα, Κολιάτσου-Παγκράτι για 15 ολόκληρες μέρες μπας και βρούμε τον Λάμπη που εξαφανίστηκε μυστηριώδως την Πρωτοχρονιά του 91 μια εβδομάδα πριν σπιτωθούνε.

Δεν είναι δύσκολο να τον πάρεις πρέφα από νωρίς αρκεί να παρατηρήσεις τις λεπτομέρειες. Δε θα σου πει ποτέ πού μένει, θα τη βγάζετε ή στο σπίτι σου ή και κάπου αλλού, λοφάκια, παραλίες και ξενοδοχεία είναι απ’ τα αγαπημένα του για να δώσει και μια εσάνς γκλάμουρους ρομαντισμού. Τα Σαββατοκύριακα πού τον χάνεις πού τον βρίσκεις, μάλλον δεν τον βρίσκεις. Κάτι έκτακτο θα προκύπτει και το κινητό θα είναι απενεργοποιημένο, ώσπου μια ωραία καθημερινή θα εμφανιστεί με μια ευφάνταστη ιστορία από αυτές που λες ότι ποτέ δε γίνονται. Κι όμως στον bon viveur μαλάκα όλα μπορούν να τύχουν. Εκτός απ’ το να του αλλάξεις εσύ μυαλά.

Συντάκτης: Θεία Λίτσα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!