Article of the day: Η Χρυσούλα Τ. αναλύει γιατί όταν δενόμαστε θέλουμε να κρατάμε ανοιχτά ενδεχόμενα. Δες εδώ.

paul639

Οι Queen είναι, αναμφισβήτητα, μία απ’ τις πιο πετυχημένες ροκ μπάντες όλων των εποχών. O frontman της μπάντας, Freddie Mercury, είναι απ’ τους πιο πολυσυζητημένους αστέρες της ροκ μουσικής σκηνής. Η ζωή του κι ο θάνατός του συγκλόνισαν και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να συγκλονίζουν εκατομμύρια θαυμαστές του και μη.

Γεννήθηκε στη Ζανζιβάρη, έζησε στην Ινδία κι αργότερα στη Βρετανία. Οι σεξουαλικές του προτιμήσεις σχολιάστηκαν πολύ, όπως κι ο θάνατός του από AIDS το 1991. Μεγαλύτερη, βέβαια, αίσθηση προκάλεσαν τα τραγούδια του, τα οποία είναι το ίδιο –ίσως και περισσότερο– αγαπητά σήμερα, δεκαετίες μετά την κυκλοφορία τους.

Η θρυλική προσωπικότητα του Mercury έγινε ταινία στα τέλη του 2018 ονόματι “Bohemian Rhapsody”, τίτλος παρμένος απ’ το ομώνυμο και πλέον χαρακτηριστικότερο τραγούδι της μπάντας, το οποίο χρειάζεται μόλις μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου να ακούσεις για να το αναγνωρίσεις. Η ταινία απέσπασε κριτικές όλων των ειδών, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, κι ανάμεσα σε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ, κατέκτησε τελικά τέσσερα βραβεία, μεταξύ αυτών κι εκείνο του α’ ανδρικού ρόλου. Μ’ αυτή την αφορμή οι Queen βρέθηκαν φέτος στη σκηνή των Όσκαρ κι άνοιξαν τη βραδιά. Φυσικά αυτό για κάποιους ίσως και να ‘ταν ιεροσυλία∙ μόνο ο Mercury μπορεί να τραγουδήσει τους ύμνους που έγραψε. Queen χωρίς εκείνον μάλλον δεν υφίστανται.

Όταν η μπάντα έκανε την εμφάνισή της στις αρχές των 70s, έγινε αμέσως αντιληπτή η ιδιαιτερότητα των τραγουδιών της. Δυνατές μελωδίες με μικρή επαναληπτικότητα, ηχητική αρμονία, εξαίσιες ενορχηστρώσεις, απίστευτος ο Brian May με τη Red Special (δικής του κατασκευής κιθάρα) και φυσικά σαρωτικός ο Mercury με την εξωπραγματική φωνή του.

“Crazy little thing called love”, τραγούδι –ή μάλλον ύμνος– που κυκλοφόρησε το 1979. Επηρεασμένο απ’ το Rock n Roll. Θέμα: ο έρωτας -ο τρελός έρωτας ή η τρέλα του έρωτα ή ο έρωτας ως τρέλα. Τέλος πάντων. Έρωτας και τρέλα, τρέλα κι έρωτας, έννοιες αλληλένδετες, όπως μας δίδαξε κι ο Freddie. Ο ίδιος τον βίωσε σε διάφορες εκφάνσεις, υπενθυμίζοντάς μας πως δεν έχει όρια και φύλο. Η Mary Austin φαίνεται να είναι απ’ τους μεγαλύτερους έρωτες της ζωής του. Μέσα από τους στίχους του εν λόγω τραγουδιού μας λέει πόσο μη διαχειρίσιμος κι απρόβλεπτος είναι ο έρωτας.

“Love of my life”, ύμνος με ημερομηνία κυκλοφορίας το 1975. Ύμνος γραμμένος για έναν έρωτα. Ο Freddie γράφει για τη Mary. Όπως κάθε ερωτευμένος θα ‘θελε να γράψει για το έτερόν του ήμισυ το οποίο χάνει. Και τη στιγμή αυτή, που ο ερωτευμένος πονά, δεν ντρέπεται να παρακαλέσει. Παρακαλά κι ελπίζει για μια επιστροφή. Καθώς ο Freddie τραγουδά αυτούς τους στίχους μάλλον σφίγγεται λίγο η καρδιά μας κι η μελωδία λες και διαπερνά το κορμί μας απ’ άκρη σ’ άκρη.

“We are the champions”, ύμνος του 1977. Το τραγούδι έχει συνδεθεί με κάθε είδους αθλητική νίκη και μη. Το ακούμε και νιώθουμε πρωταθλητές. Είναι λες κι έχουμε ξεπεράσει τα μεγαλύτερα εμπόδια κι έχουμε φτάσει στον τερματισμό πρώτοι μα όχι μόνοι. Το τραγούδι αυτό με έναν μαγικό τρόπο περνά το αίσθημα της συλλογικότητας, της συνεργασίας. Η ζωή θα φέρει χιλιάδες δυσκολίες, μα πρέπει να μάθεις να μην τα παρατάς και τότε θα ‘σαι πάντοτε νικητής.

“Bohemian Rhapsody”, ο ύμνος των ύμνων. Κυκλοφόρησε το 1975. Ένα αριστούργημα με στοιχεία όπερας κι εντυπωσιακές εναλλαγές. Ένα ηχητικό roller coaster που κρατά την αγωνία μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Ένας άνδρας απευθύνεται στη μητέρα του κι ομολογεί έναν φόνο που διέπραξε για τον οποίο φαίνεται να ‘ναι αρκετά μπερδεμένος. Ένα μυστήριο πλανάται γύρω απ’ τους στίχους του τραγουδιού αυτού. Κι ίσως αυτός να ήταν κι σκοπός. Γιατί κι η ζωή κι οι πράξεις μας ένα μυστήριο είναι τις περισσότερες φορές.

Κι αν έπρεπε να αναλύσω όλους τους ύμνους του Freddie θα μου ‘παιρνε μια αιωνιότητα. Ύμνοι για τη ζωή, τη φιλία, τον έρωτα. Ύμνοι που πάντοτε θα ‘ναι επίκαιροι. Η εντυπωσιακή μελωδία μπλέκεται με στίχους βγαλμένους απ’ την ψυχή και φτάνει στ’ αφτιά μας μέσω της –ίσως– χαρακτηριστικότερης φωνής όλων των εποχών. Μια υπόκλιση από μένα στον Mercury κι ένας δίσκος του στο πικάπ -γιατί, ναι, εκεί αξίζει λίγο περισσότερο να ακούγονται τα τραγούδια του…

Οι ύμνοι του, εννοούσα!

 

Συντάκτης: Ουρανία Κάππου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη