emos1

Έρχονται εκείνες οι στιγμές που λαμβάνω μήνυμα απ’ την κολλητή μου, η οποία έχει κάνει κάποια μεγάλη βλακεία. Έλα όμως που τυχαίνει να μην μπορώ να την πάρω επί τόπου τηλέφωνο να της τα πω ένα χεράκι. Φυσικά ένα σκέτο μήνυμα δεν μπορεί να εκφράσει τη σύγχυσή μου. Τότε είναι που αυτές οι καταπληκτικές φατσούλες ονόματι emoji ή emoticons έρχονται να σώσουν την κατάσταση. Ένα φατσάκι με ανοιχτό στόμα θα εκφράσει την έκπληξή μου. Βέβαια, πιθανότατα τη βλακεία να την περίμενα, επομένως το ανθρωπάκι που χτυπάει με το χέρι τη μούρη του είναι ό,τι πρέπει -αν και καταλληλότερο θα ήταν ένα ανθρωπάκι που χτυπάει τη μούρη της φίλης του!

Φυσικά, εκτός από βλακείες φίλων εξαιρετικά συχνή είναι η περίπτωση το μήνυμα που θα λάβεις να περιλαμβάνει κάτι ξεκαρδιστικό. Ή ίσως ακόμα να λάβεις και μια ειδοποίηση για ταγκάρισμα σε κάποιο meme ή σε κάποια ατάκα στο facebook που περιγράφει ταμάμ τη φάση σου αυτή την περίοδο -η οποία φάση σου μόνο φυσιολογική δεν είναι προφανώς. Αμέσως τότε σπεύδεις ν’ απαντήσεις με το φατσάκι που κλαίει από τα γέλια, ενώ ταυτόχρονα έχεις κι εσύ δακρύσει γελώντας μόνος σου σαν χαζός.

Σίγουρα θα έχεις εκνευριστεί από κάποιο νέο που έλαβες στο messenger ή στο whatsapp. Το emoticon που έχει κοκκινίσει από θυμό είναι η κατάλληλη αντίδραση και χωρίς πολλά λόγια ο συνομιλητής σου το ‘χει πάρει το μήνυμα.

Βέβαια πάνω απ’ όλα είμαστε αγαπησιάρηδες γι’ αυτό κόκκινες, ροζ, μπλε, κίτρινες καρδούλες κι ερωτοχτυπημένες φατσούλες δίνουν και παίρνουν. Είναι η απάντηση σ’ ένα όμορφο σχόλιο, συνοδεύουν μια «καλημέρα» ή μια «καληνύχτα», δείχνουν την αγάπη μας όταν βρισκόμαστε χιλιόμετρα -ή μόλις μερικά μέτρα- μακριά από το έτερό μας ήμισυ -ή αυτό που θα θέλαμε να είναι το έτερό μας ήμισυ.

Φατσάκια για κάθε συναίσθημα και περίσταση. Όποια έκφραση έχει εκείνη την ώρα το πρόσωπό σου μπορείς να τη μεταφέρεις και στον συνομιλητή σου. Μπορείς να στείλεις λουλούδια, ζώα, κάμπους, βουνά, μονόκερους. Ό,τι σου ‘ρθει στο κεφάλι μπορεί να εκφραστεί μ’ αυτά τα μικρά σωτήρια εικονιδιάκια, τα οποία είναι τόσο γνώριμα και οικεία πλέον σε όλους.

Η μη λεκτική επικοινωνία είναι ιδιαιτέρως σημαντική σε μια διά ζώσης συνομιλία. Ένα βλέμμα, ένα σήκωμα των φρυδιών, ένα χαμόγελο, μια γκριμάτσα, ένα τίναγμα των χεριών, ένα κούνημα των ποδιών. Μπορούν να φανερώσουν πολύ περισσότερα γι’ αυτά που σκέφτεται κάποιος παρά απ’ όσα φανερώνουν τα λόγια του. Μια εικόνα άλλωστε ίσον χίλιες λέξεις. Και δε χρειάζονται και πολλές λέξεις όταν μιλά το σώμα. Τα μάτια λένε μεγαλύτερες αλήθειες από το στόμα. Το ειλικρινές χαμόγελο εκφράζει καλύτερα τη χαρά. Μια αγκαλιά είναι η ιδανικότερη ένδειξη αγάπης.

Όταν στέλνεις ένα μήνυμα όλα αυτά απουσιάζουν. Δεν έχει τρόπο να τα μεταφέρεις στον άλλον. Γι’ αυτό προσπαθείς να καλύψεις αυτό το κενό με αυτά τα τόσο χαριτωμένα φατσάκια. Κι η αλήθεια είναι πως πετυχαίνουν τον σκοπό τους. Δίνουν «χρώμα» στα λόγια σου και προσομοιάζουν όσο γίνεται τη μη λεκτική δια ζώσης επικοινωνία.

Αλλά πρόσεξε. Την προσομοιάζουν, δεν την αντικαθιστούν. Δεν είναι δυνατόν ποτέ να την αντικαταστήσουν. Μπορεί αυτά τα ηλεκτρονικά μαραφέτια να έχουν εισβάλλει τόσο έντονα στη ζωή μας και οι συνομιλίες μέσω μηνυμάτων να προσπαθούν να πάρουν τη θέση μιας πραγματικής συζήτησης, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό. Η ανάγκη του ανθρώπου να εκφράζει τα συναισθήματά του μπορεί να καλυφθεί πλήρως μόνο όταν έχει τον άλλο απέναντί του.

Τα emoticons μπορούν να πουν πολλά. Δεν μπορούν όμως να τα πουν όλα.

Συντάκτης: Ουρανία Κάππου
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!