ksenia527

«Ζητείται άτομο με προϋπηρεσία για σιδέρωμα. Παρέχεται κατάλληλος εξοπλισμός, ένας ανεμιστήρας κι υπογλώσσια για το αντίκρισμα της στοίβας που τον περιμένει». Σκέψη που λίγο-πολύ όλοι έχουμε κάνει, σε βαθμό που ήμασταν έτοιμοι να την αναρτήσουμε σε αντίστοιχα site με αγγελίες.

Δεν μπορεί όλοι να μισούμε το σιδέρωμα και να το θεωρούμε απ’ τις πιο βαρετές (καταναγκαστικές) δουλειές του σπιτιού άδικα. Οκ, για να ‘μαστε ειλικρινείς, υπάρχει μια μικρή μερίδα ατόμων που το εξυμνεί, ξέρεις, εκείνοι οι ψυχαναγκαστικοί που λατρεύουν να ισιώνουν τσαλακωμένα υφάσματα. Παρακαλούνται, λοιπόν, να κάνουν την εμφάνισή τους σιγά-σιγά, να πάρουν το ηλεκτρικό σίδερο ανά χείρας και να έρθουν να βοηθήσουν όλους εμάς, που τα ασιδέρωτα είναι περισσότερα απ’ τα καθαρά μας ρούχα. Κι εκείνοι θα το διασκεδάζουν κι εμείς θα ηρεμήσουμε. Όλοι ευτυχισμένοι.

Κι άντε το χειμώνα πες ανέχεται, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, που η θερμοκρασία αγγίζει εκείνη του πυρήνα της Γης, είναι αδιανόητο να κάθεσαι να λιώνεις για να σιδερώσεις. Κι αν το κάνεις, θα το κάνεις βιαστικά και με το ζόρι, τα πάνω-πάνω, μόνο τα απαραίτητα. Εννοείται σεντόνια, εσώρουχα και πιτζάμες τα διπλώνουμε και τα στριμώχνουμε στις ντουλάπες ως έχουν. Ποιο το νόημα να παιδευτούμε; Τα σεντόνια θα τσαλακωθούν ξανά κι αν είναι με λάστιχο θα τεντώσουν και θα ‘ναι μια χαρά, τις πιτζάμες δεν τις βλέπει κάποιος, το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις πετσέτες, μια χαρά στρώνουν όπως είναι. Χρυσός κανόνας του σιδερώματος: ό,τι δεν το βλέπει ξένο μάτι δε χρειάζεται και να σιδερωθεί!

Κάνουμε προσπάθειες να το πάρουμε με καλό μάτι, μη νομίζετε, αλλά η διαδικασία αυτή είναι από μόνη της μια ανώφελη ταλαιπωρία. Την μισείς όπως ο διάολος το λιβάνι, όπως η Φλώρα την Ντένη Μαρκορά κι όπως η Σοράγια τη Μαρία της γειτονιάς. Μπορεί να καθαρίζεις για άπειρες ώρες το μπάνιο ή να κάνεις τη λάντζα όλης της περιοχής, ωστόσο όταν έρθει η ώρα να μαζέψεις την μπουγάδα νιώθεις να αρρωσταίνεις, να ανεβάζεις πυρετό κι οι παλμοί σου να χορεύουν zumba.

Κι αυτή η σιδερώστρα, τόσος όγκος, να μας ενοχλεί και στο μάτι ακόμα, καμία διακριτικότητα. Πες μου ότι δεν τα έχεις κρύψει όλα επιμελώς κάτω απ’ το κρεβάτι ή δεν έχεις χρησιμοποιήσει τη σιδερώστρα ως τραπεζάκι για φαγητό και μάλιστα της γάτας σου. Υπάρχουν κι εκείνοι που την μετατρέπουν σε εξωτερική ντουλάπα με την πρόφαση πως θέλουν να τα βλέπουν για να ξέρουν πώς να τα συνδυάσουν. Άλλοι δεν έχουν καν και σιδερώνουν στο κρεβάτι ή στον πάγκο της κουζίνας. Αυτοί οι τελευταίοι είναι οι μάστερ του είδους.

Κι ενώ καταλαβαίνεις πως δεν μπορείς διαρκώς να το αναβάλεις και με τους στόχους που θέτεις σε κάθε νέο έτος ή στα γενέθλιά σου, αφήνεις ένα παραθυράκι συμμόρφωσης και συμφιλίωσης με την ιδέα της σπατάλης ώρας στα τσαλακωμένα ρούχα, πάντα καταλήγεις να ψάχνεις έπιπλα κάτω απ’ την πλυμένη και μοσχοβολιστή, ασιδέρωτη φυσικά, μπουγάδα σου.

Για το λόγο αυτό παρακαλούνται όλοι εκείνοι που ανέχονται αυτή τη διαδικασία να κάνουν εθελοντική εργασία από σπίτι σε σπίτι και να βοηθήσουν κι εμάς να ανακαλύψουμε την επίπλωση του σπιτιού μας. Όχι τίποτα άλλο, έρχεται ένας άνθρωπος για καφέ και τον βγάζουμε στο μπαλκόνι, το μόνο μέρος που δεν έχει ασιδέρωτα.

Μια γιορτή σιδερώματος κατά την οποία θα μαζεύεται όλη η γειτονιά να σιδερώνει, να κάνει κους-κους και στο τέλος να πίνει γι’ αυτή της την επιτυχία, χορεύοντας σε ξέφρενους ρυθμούς, θα ήταν επίσης μια πολύ καλή πρόταση για να λυθεί το πρόβλημα. Έστω μια εφεύρεση που θα βάζεις τα πλυμένα, τσαλακωμένα ρούχα σε κουβαράκι και θα στα βγάζει σιδερωμένα και διπλωμένα, έτοιμα για την ντουλάπα.

Μπορεί να γίνει κι αμοιβαία ανταλλαγή υπηρεσιών με το γείτονα. Να του καθαρίζεις τα τζάμια που σιχαίνεται και να σου σιδερώνει τα ρούχα. Λύσεις υπάρχουν, παιδιά, η διάθεση μας λείπει.

Συντάκτης: Αθηνά Συντυχάκη - Θάνου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!