pillow324232

Στο άκουσμα της λέξης «δράκος», ο συνειρμός μάς πάει συνήθως στο «GOT» ή αλλιώς «Game of Thrones». Δικαίως, αυτή τη λέξη τη συνδέουμε με την πετυχημένη σειρά που τόσα χρόνια αγαπήσαμε, μιας και δεν υπάρχει θεατής που να μη λάτρεψε τους δράκους της Νταινέρυς Ταργκάρυεν, γνωστής και ως Καλήσι. Μέσα από τη συγκεκριμένη σειρά, πιστέψαμε κατά κάποιο τρόπο στη δύναμη του δράκου και στην ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει. Κι αν ξέραμε πως είναι παραμύθι, μιας και στην πραγματική ζωή δε γυρνούσαμε το κεφάλι να αντικρύσουμε δράκους, η επιστήμη συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τα ευρήματά της και δεν έχουμε ιδέα πού μπορεί ακόμα να φτάσει.

Πρόσφατα, ο καθηγητής Conrad Hoskin, οικολόγος χερσαίων ειδών που εξειδικεύεται στη βιοποικιλότητα στο Πανεπιστήμιο James Cook, στα πλαίσια μίας έρευνας γύρω από τα ερπετά, βρέθηκε στο Scawfell Island της Αυστραλίας, ένα ακατοίκητο νησί του Queensland. Το νησί Scawfell προστατεύεται ως μέρος του εθνικού πάρκου South Cumberland Islands. Ο Conrad ήλπιζε να συναντήσει κάτι συναρπαστικό. Κατά την τετραήμερη εξερεύνησή του στο νησί, ανακάλυψε ένα νέο είδος γκέκο -μικρή σαρκοφάγα σαύρα- 50 χιλιόμετρα ανοιχτά των ακτών του Mackay. Η μικρή σαύρα ονομάστηκε «Phyllurus fimbriatus» -που υποδηλώνει το γκέκο με ουρά φύλλου, μιας και η ουρά του έχει αγκάθια περιμετρικά- και αν την παρατηρήσεις μοιάζει πραγματικά με μικρό δράκο.

 

 

 

Το νέο είδος που ανακαλύφθηκε έχει μήκος περίπου 15 εκατοστά, πολύ μεγαλύτερο (σχεδόν διπλάσιο) από κάθε γκέκο που μπορούσε ως τώρα να δει κανείς κοντά στο σπίτι του. Η συγκεκριμένη σαύρα έχει ακανθώδη πόδια και ακανθώδη ουρά, σε σχήμα φύλλου ή καρδιάς. Το ερπετό αυτό καμουφλάρεται εξαιρετικά για να ταιριάζει με το βραχώδες περιβάλλον στο οποίο εντοπίστηκε. Το χρώμα του θυμίζει πέτρα, ενώ έχει μικρές άσπρες ρίγες στην ουρά -το πρώτο που βρέθηκε έχει ουρά σχήματος V. Το μεγάλο του ράμφος είναι μάλλον αυτό που μας κάνει να το βλέπουμε και να σκεφτόμαστε έναν μικρό δράκο.

Τα πλάσματα αυτά φαίνεται να κρύβονται στις πέτρες κατά τη διάρκεια της μέρας, ενώ τη νύχτα αναζητούν τροφή, κυρίως έντομα, αράχνες και μικρότερες σαύρες. Ο Conrad δηλώνει χαρούμενος, μιας και είναι όνειρο ζωής για έναν οικολόγο να ανακαλύψει ένα νέο είδος. Ο ίδιος στο σημείο εκείνο βρήκε περίπου τριάντα δείγματα, τα οποία συνηθίζουν να παραμένουν στις σπηλιές, όπου η υγρασία είναι αισθητά υψηλότερη και η θερμοκρασία είναι αρκετά χαμηλότερη, μιας και δεν αντέχουν σε θερμές συνθήκες. Μάλιστα, σχεδιάζει να επισκεφτεί ξανά την περιοχή για περαιτέρω έρευνα, για να μελετήσει τον πληθυσμό των ερπετών και τις πιθανές απειλές που δέχεται κάθε είδος.

Το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα συνεχίζουμε να ανακαλύπτουμε νέα είδη, μετά από τόσες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, δίνει ελπίδα πως υπάρχουν κρυμμένα μυστικά στον πλανήτη μας που ίσως δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί. Είναι ένα νέο που μας γεμίζει χαρά και πάει την έρευνα ένα βήμα παραπέρα, που δείχνει πως αξίζει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να αναζητούμε, ακόμα και τόσα χρόνια μετά, κι ας έχουν προηγηθεί κατά καιρούς τόσες έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της Αυστραλίας. Η χαρά για ένα νέο είδος ζωής είναι μεγάλη. Και πού ξέρεις; Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, μπορεί και τους δράκους του Game of Thrones να τους συναντήσουμε κάπου, κάπως, κάποτε.

 

Πηγή φωτογραφίας

Πηγή

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Τσότσου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.