«Μια ιστορία θα σας πω για τον Μπάμπη, τον Μπάμπη τον φλου, που του ‘λεγες βρε Μπάμπη τι τρέχει εδώ; Σου ‘λεγε φλου, φίλε μου όλα είναι φλου.» Μας είχε τραγουδήσει το Μάιο του 1979 ο πρίγκιπας Παύλος Σιδηρόπουλος. Επρόκειτο για ένα εύθυμο βιογραφικό τραγούδι που εξιστορούσε την ιστορία ενός περιθωριακού τύπου βάσει των κοινωνικών στερεότυπων, που παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε στη ζωή του, η φιλοσοφία του ήταν λιτή και περιεκτική. Όλα είναι φλου.

Από τότε έχουν περάσει σαράντα χρόνια και κάτι ψιλά. Ένα ερώτημα που ακολουθεί το περίφημο αυτό τραγούδι και σταθμό στην ελληνική ροκ μουσική σκηνή, είναι το κατά πόσο ο Μπάμπης ο Φλου ήταν υπαρκτό πρόσωπο ή ήταν ένας φανταστικός χαρακτήρας που έπλασε η φαντασία του Παύλου σε κάποια στιγμή έμπνευσης. Η επικρατέστερη εκδοχή που έχει μείνει στην ιστορία του τραγουδιού κι αν θεωρήσουμε πως ο ήρωάς του ήταν υπαρκτό πρόσωπο, είναι αυτή που λέει πως πρόκειται για τον πατέρα του πολύ καλού του φίλου, Νίκου Τζονιχάκη. Ο πατέρας του, Μπάμπης Τζονιχάκης ήταν ένας τύπος επιρρεπής στο αλκοόλ και σχεδόν μόνιμα άνεργος. Εγκατεστημένος στα Εξάρχεια και τύπος σχεδόν παρακμιακός, είχε δημιουργήσει τη δική του κοσμοθεωρία. Μια κοσμοθεωρία που έλεγε πως όσα προβλήματα κι αν έχει η ζωή, όσες δυσκολίες πρέπει να αντιμετωπίσει κάνεις, τίποτα δεν είναι ικανό να σε ρίξει κάτω. Γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο κι όλα είναι ρευστά. Όλα είναι φλου.

Ο Νίκος κάποτε διηγήθηκε την ιστορία του πατέρα του στον Παύλο. Ο Παύλος άκουσε τη διήγηση του φίλου του κι εμπνεύστηκε τους στίχους. Παρά την άρνηση του Νίκου να δημοσιευτεί η ιστορία του πατέρα του, ο Παύλος επέμενε και συμπεριέλαβε το ομώνυμο τραγούδι στον δίσκο του «Φλου» που ηχογράφησε με την μπάντα του Σπυριδούλα, τον Οκτώβριο του 1978 και κυκλοφόρησε το Μάιο του επόμενου έτους. Αξιοπερίεργο παραμένει το γεγονός πως στην ταινία «ο Ασυμβίβαστος» που πρωταγωνίστησε ο Παύλος και σκηνοθέτησε ο Ανδρέας Θωμόπουλος, εμφανίζεται ένας χαρακτήρας με το παρατσούκλι Φλου. Ωστόσο ο Θωμόπουλος δεν είχε ακούσει ποτέ μέχρι τότε το τραγούδι του Μπάμπη του Φλου. Άραγε λοιπόν, ήταν τυχαία η εμφάνιση του συγκεκριμένου χαρακτήρα στην ταινία; Ή μήπως όχι;

Μία άλλη εκδοχή σχετικά με το ποιος μπορεί να ήταν ο Μπάμπης ο Φλου, είναι αυτή την οποία υποστηρίζει ένας Αγιορείτης μοναχός, ο πατέρας Προκόπιος. Πρώτου να γίνει μοναχός και μετονομαστεί σε Προκόπιος, το όνομά του ήταν Χαράλαμπος. Μεγαλωμένος στην Αθήνα και με ροκ καταβολές ως έφηβος, Σύμφωνα με προσωπικές του μαρτυρίες τον συνέδεε μια δυνατή φιλία με τον Παύλο και υποστήριζε πως το συγκεκριμένο τραγούδι περιγράφει τον ίδιο και τη ζωή του σε νεαρή ηλικία και πρώτου εγκαταλείψει τα εγκόσμια. Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που αμφισβητούν την εκδοχή αυτή, καθώς και τον ίδιο τον μοναχό, μιας και η διαφορά ηλικίας μεταξύ των δύο δεν επιβεβαιώνει την όποια φιλία θα μπορούσαν να έχουν. Όταν γράφτηκε το τραγούδι, λένε οι αμφισβητίες, ο Χαράλαμπος ή πατήρ Προκόπιος, ήταν πολύ μικρός για να είναι φίλος του Παύλου.

Για τον πολύ καλό του φίλο και στενό συνεργάτη του Παύλου, Δημήτρη Πουλικάκο, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Όταν ρωτήθηκε για το αν ο Μπάμπης ο Φλου ήταν υπαρκτό πρόσωπο, είχε απαντήσει: «Το πιθανότερο είναι να είναι κάποιος συνδυασμός μεταξύ πραγματικότητας και φανταστικού». Άλλωστε ο Παύλος μάς άφησε τόσο άδικα και πρόωρα που το μυστήριο της ύπαρξης του Μπάμπη του Φλου, θα παραμείνει παντοτινό. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η ουσία των πραγμάτων, άμα το καλοσκεφτείς, δεν απέχει πολύ από τη φιλοσοφία του Μπάμπη. Φλου, φίλε μου. Όλα είναι φλου.

 

Συντάκτης: Δημήτρης Ευσταθιάδης
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου