«Εδώ Λιλιπούπολη, εδώ Λιλιπούπολη». Κάπως έτσι μας καλημέριζε από το μακρινό 1976 και για τέσσερα χρόνια ο δημοσιογράφος Μπρίνης από τη Λιλιπούπολη, στη συχνότητα του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Μαζί του συντονίζονταν χιλιάδες παιδιά, αλλά και ενήλικες που εξακολουθούσαν να νιώθουν παιδιά. Τι ήταν η Λιλιπούπολη; Πού βρισκόταν και πώς επηρέασε και διαμόρφωσε τον χαρακτήρα μιας ολόκληρης γενιάς;

Το «Εδώ Λιλιπούπολη» ήταν μια σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών που απευθύνονταν σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Αρχικά είχε διδακτικό χαρακτήρα. Μέσα από έξυπνα και ανάλαφρα παραμύθια, η δημιουργός της, Μαριανίνα Κριεζή, και οι υπόλοιποι συντελεστές είχαν σκοπό να μάθουν στα παιδιά βασικές έννοιες, όπως τα χρώματα, το «κοντά» και το «μακριά», το «μικρό» και το «μεγάλο» και γενικότερα όλα όσα έβλεπαν οι μικροί ακροατές μέσα από τα παιδικά τους μάτια. Τα αποτελέσματα των πρώτων εκπομπών δεν ήταν τα αναμενόμενα. Η ακροαματικότητα ήταν χαμηλή και το αυστηρό κοινό του Τρίτου Προγράμματος κατέκρινε εξαρχής το νέο αυτό εγχείρημα. Η απογοήτευση δεν άργησε να καταβάλει τους συντελεστές. Η Μαριανίνα Κριεζή ζήτησε να σταματήσει η εκπομπή μιας και δεν υπήρχε η αναμενόμενη απήχηση από το κοινό. Όταν εξέφρασε τη συγκεκριμένη άποψη στον τότε αναπληρωτή διευθυντή του Τρίτου Προγράμματος, Γιώργο Κουρουπό, αυτός ενώ φαινομενικά έδειξε να συμφωνεί με την ιδέα, έδωσε το φιλί της ζωής καθώς την παρέπεμψε στον συνεργάτη, φίλο και διευθυντή του σταθμού, Μάνο Χατζιδάκι. Ο Χατζιδάκις ήταν ένθερμος υποστηρικτής, αλλά και θαυμαστής της εκπομπής, η οποία αποτελούσε μέρος των σχεδίων του όταν ανέλαβε τη διεύθυνση του σταθμού.

Το ύφος της εκπομπής αλλάζει ριζικά. Στη συγγραφική ομάδα εντάσσεται η γνωστή ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου, η οποία με τα κείμενά της μετέτρεψε την εκπομπή από διδακτική σε ηθοπλαστική, πάντα όμως μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Η Λιλιπούπολη ως μια φανταστική πολιτεία, αρχίζει να αποκτά παραμυθένιους χαρακτήρες, κατά κάποιο τρόπο εμπνευσμένους από την πραγματική ζωή και τον κόσμο των μεγάλων, αλλά πάντα προσαρμοσμένους στην παιδικότητα όχι μόνο των παιδιών, αλλά και σε αυτή που κρύβουν μέσα τους οι ενήλικες.

Η Λιλιπούπολη έγινε μια πολιτεία με καθημερινότητα και δραστηριότητες που δεν απείχαν πολύ από αυτές μιας υπαρκτής πόλης, μιας υπαρκτής κοινωνίας. Οτιδήποτε προβλημάτιζε και απασχολούσε την τότε αλλά και τη σημερινή κοινή γνώμη, πήρε μορφή και βρήκε θέση μέσα στη Λιλιπούπολη. Γνωρίσαμε διακεκριμένους επιστήμονες, όπως τον Δόκτωρ Δρακατόρ, που προχωρούσαν σε ανακαλύψεις που θα βοηθούσαν τον κόσμο, έγκριτους δημοσιογράφοι, όπως τον Μπρίνη, που ενημέρωναν τον λαό για τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις του τόπου. Φυσικά δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι πολιτικάντηδες, όπως ο Δήμαρχος Χαρχούδας που προσπαθούσε με κάθε τρόπο να κρατήσει την εξουσία και ο μεγάλος του αντίπαλος Δυστροπόπιγκας που προσπαθούσε με κάθε τρόπο να την αποσπάσει. Στο παρασκήνιο, όπως και στον πραγματικό κόσμο, ο ένδοξος και περήφανος λαός της Λιλιπούπολης, απόγονοι της ένδοξης φυλής των Λιλιπούα παρακουλοθούσε σχεδόν μοιρολατρικά τις εξελίξεις. Αλήθεια, σας θυμίζει κάτι;

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά των άνωθεν να αντιδράσουν. Το πολιτικό στοιχείο που μπήκε έντονα στα κείμενα του ραδιοφωνικού παραμυθιού, θεωρήθηκε πως προπαγανδίζει και ασκεί κριτική στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Ας ληφθεί υπόψιν και το γεγονός πως η Ελλάδα είχε νωπές ακόμα τις μνήμες από την πρόσφατη πολιτική αναταραχή. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το κόστος παραγωγής που είχε αρχίσει να γίνεται δυσβάσταχτο μιας και απαιτούσε νέα κείμενα και συνεχείς ζωντανές ηχογραφήσεις, οδήγησαν στο τέλος της σειράς των εκπομπών κάπου στην άνοιξη του 1980. Ο Μάνος Χατζιδάκις μέχρι τέλους προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις να προστατέψει και να υπερασπιστεί τη Λιλιπούπολη, αφού αγάπησε το συγκεκριμένο εγχείρημα. Ωστόσο, τέσσερα χρόνια μετά, έπεσαν οι τίτλοι τέλους.

«Εδώ Λιλιπούπολη, εδώ Λιλιπούπολη». Μια πολιτεία φανταστική, αλλά και πραγματική που μεγάλωσε πολλές γενιές παιδιών. Μια διαχρονική ιστορία που θα διδάσκει, αλλά και θα συγκινεί τόσο τα μικρά, όσο και τα μεγάλα παιδιά, για πολλά χρόνια ακόμα με τα διδάγματα και με τα γλυκά παιδικά τραγουδάκια που αγγίζουν κάθε ψυχή, ανεξαρτήτου ηλικίας. Κι αν δεν έζησες στη Λιλιπούπολη, σίγουρα κάτι θα έχεις ακούσει για αυτή. Λιλιπούπολη. Μια πολιτεία τόσο φανταστικά μαγική. Κάπου, κάπως, κάποτε.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Δημήτρης Ευσταθιάδης
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.