Article of the day: Η Κέλλυ Ιακωβίδου μας εξηγεί, γιατί στον χωρισμό επιβάλλεται ν’ ακούσεις Άντζελα. Δες εδώ!

pillow9234

Όλες οι καλές ειδήσεις της εβδομάδας που μας πέρασε και που μπορεί να μην έπεσαν 

στην αντίληψή σαςτις μαζέψαμε για να 

ξεκινήσει ευχάριστα η εβδομάδα σας!

 

1. Επιστρέφουν ή όχι τελικά τα «Ελγίνεια Μάρμαρα» στην Ελλάδα; Σύμφωνα με την εφημερίδα Times, τα Γλυπτά του Παρθενώνα κατευθύνονται προς το σπίτι τους. Μετά από χρόνια πολλών προσπαθειών υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις στην ανακοίνωση συμβιβασμού για την επιστροφή τους με τη μορφή δανεισμού αορίστου χρόνου. Σύμφωνο και υπερασπιστή πλέον, η προσπάθεια αυτή βρίσκει και τον πρόεδρο του βρετανικού μουσείου. Επομένως αυτό που μένει –και ελπίζουμε μέσα στο 2023 να συμβεί– είναι η Ακρόπολη να λάμψει περισσότερο με την άφιξή τους.

 

aerial view of city during daytime

 

2. Τα αίτια του αυτισμού –ακόμα και σήμερα– παραμένουν ένα μυστήριο. Ωστόσο, ερευνητές κατάφεραν ν’ αναπτύξουν το πρώτο τεστ που διαγιγνώσκει τον αυτισμό πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, με μία μόνο τρίχα. Πρόκειται για καινοτομία που θα μπορούσε να βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς ν’ αναγνωρίσουν τον αυτισμό σε μικρά παιδιά πριν χάσουν αναπτυξιακά ορόσημα.

 

3. Με αφορμή την κινητοποίηση των εργαζομένων στον καλλιτεχνικό χώρο σχετικά με το πρόσφατο προεδρικό διάταγμα, αναγνωρίζοντας ότι βασικός κορμός του θεάτρου είναι οι ηθοποιοί, τριάντα θεατρικοί επιχειρηματίες με πολυετή θητεία ιδρύουν την Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου, με πρωταρχικό και ύψιστο σκοπό την προώθηση και ενίσχυση των θεατρικών παραστάσεων και παραγωγών και εν γένει της προαγωγή της θεατρικής τέχνης στη χώρα μας.

 

man in black jacket singing on stage

 

4. Μπορεί το σύμπαν να ‘ναι τεράστιο, αλλά ψάχνοντας κανείς, βρίσκει. Ο λόγος για μία «δεύτερη» γη, η οποία ανακαλύφθηκε σε απόσταση 100 ετών φωτός γύρω απ’ το άστρο ΤΟΙ 700. Μπορεί να μην είναι δίπλα μας, αλλά πιθανόν να αποτελεί ένα απ’ τα πλανητικά δυνητικά κατοικήσιμα συστήματα. Μη βιάζεσαι όμως να φτιάξεις βαλίτσες, δεν ξέρουμε ακόμα πόσο φιλόξενο είναι το περιβάλλον της.

 

5. Και μιας και μιλάμε για το σύμπαν, ετοιμάσου γιατί θα έχουμε επισκέψεις. Όχι αυτό που φαντάζεσαι, αλλά έναν νέο κομήτη, ο οποίος θα επισκεφτεί τη γη για 1η φορά μετά την εποχή των Νεάτερνταλ. Επομένως, στήσε τα τηλεσκόπιά σου κι αν είσαι τυχερός στις 21 Ιανουαρίου θ’ απολαύσεις ένα υπέροχο θέαμα στον νυχτερινό ουρανό.

 

 

6. Εδώ και λίγες τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία η ηλεκτρονική σελίδα kataggelies.mindev.gov.gr, απ’ την προστασία του καταναλωτή για καταγγελίες καταναλωτών που αφορούν στη λειτουργία της αγοράς. Είτε επώνυμα, είτε ανώνυμα, ο πολίτης είναι σε θέση να καταγγείλει φαινόμενα νοθείας, αισχροκέρδειας, καταπάτησης του ανταγωνισμού, περιστατικά άρνησης επιστροφής ελαττωματικού προϊόντος, αλλά και περιπτώσεις που θεωρεί ότι θίγονται τα συμφέροντά του.

 

7. Το κλάμα είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας που έχουν τα μωρά για να εκφράσουν μία ανάγκη τους. Τι όμως πραγματικά εκφράζει; Αγαπητοί γονείς, η λύση ήρθε απ’ την ταϊβανέζικη εταιρεία Q-beer και μαζί μία συσκευή, η οποία «αποκωδικοποιεί» το κλάμα του μωρού, προσδιορίζοντας αν το μωρό πεινάει, αν έχει λερώσει την πάνα του, αν νυστάζει ή αν δε νιώθει καλά.

 

baby yawning

 

8. Κι ενώ ο παγκόσμιος χάρτης προσπαθεί να μειώσει το ενεργειακό του αποτύπωμα και οι χώρες προσανατολίζονται σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, η Ελλάδα έρχεται να δώσει το παράδειγμα, φτάνοντας στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά στην παραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά. Επιπλέον, βρίσκεται στην 11η θέση όσον αφορά στη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ηλεκτρικό μείγμα.

 

9. Ελπίδα δίνει σε χιλιάδες ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 το τεχνητό πάγκρεας που δοκιμάστηκε με επιτυχία απ’ τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κεϊμπτριτζ. Σε σχέση με τη συνήθη θεραπεία, το χρονικό διάστημα που το σάκχαρο των ασθενών παράμενε εντός των επιθυμητών ορίων ήταν διπλάσιο, ενώ μείωσε αντίστοιχα στον μισό τον χρόνο που οι ασθενείς εμφανίζουν υψηλά επίπεδα σακχάρου.

 

yellow and clear glass bottle

 

10. Και για το τέλος ερχόμαστε να αφήσουμε την κυκλοφορία του τέταρτου κύκλου της σειρά «You» στο Netflix που βγαίνει στην πλατφόρμα στις 9 Φεβρουαρίου και πρόκειται να μας καθηλώσει για μία ακόμα φορά μπροστά στις οθόνες μας.

 

Καλή εβδομάδα, λοιπόν! Να χαμογελάς και να ονειρεύεσαι!

 

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.