sofia91

Είναι γεγονός πως η εξωτερική εμφάνιση μετράει. Καλώς ή κακώς, ένας περιποιημένος κι όμορφος άνθρωπος μας προδιαθέτει θετικά και μας κάνει καλύτερη εντύπωση, ειδικά σ’ έναν κόσμο σαν το δικό μας που ζει κυρίως για το «φαίνεσθαι».

Η γυναίκα είναι αδιαμφισβήτητα δε, το σύμβολο της ομορφιάς, κι έτσι μια καλή εμφάνιση της διευκολύνει τη ζωή, τόσο σε προσωπικό όσο και σ’ επαγγελματικό επίπεδο. Είναι πολύ ευχάριστο να λαμβάνουμε θετικά σχόλια για την εμφάνισή μας, να βλέπουμε πως είμαστε αρεστοί κι αποδεκτοί και πως ενίοτε γινόμαστε αντικείμενο θαυμασμού.

Ένας άνθρωπος όμως δεν είναι απλώς μια εξωτερική εμφάνιση, κι αυτό ακριβώς είναι που τον ξεχωρίζει από καθετί άψυχο. Δεν είμαστε διακοσμητικές γλάστρες, ειδικά όταν διαθέτουμε εσωτερικά προσόντα τα οποία πασχίζουμε να καλλιεργήσουμε. 

Στην αγορά εργασίας, ο καθένας μας θα έπρεπε ν’ αξιολογείται κατά κύριο λόγο σύμφωνα με τα πνευματικά του προσόντα και η εμφάνιση θα έπρεπε να παίζει δευτερεύοντα ή ιδανικά κανένα ρόλο. Τι γίνεται όμως, όταν οι εργοδότες περνάνε τα νοητά όρια του κομπλιμέντου και βασίζονται μόνο στο αν κάποιος, ή μάλλον κάποια, είναι αρκετά όμορφη για να προσληφθεί;

Πρόσφατα πήγα σε μια συνέντευξη, που εις γνώση μου καλό ήταν να διαθέτεις μια εντυπωσιακή εμφάνιση, αλλά και συγκεκριμένες σπουδές. άμεσα συνδεδεμένες με το αντικείμενο που ζητούσαν. Οπλίστηκα λοιπόν με αυτοπεποίθηση και τα πτυχία μου, έτοιμη να τους πείσω πως αξίζω τη δουλειά.

Μόλις μπήκα στο χώρο ο υπεύθυνος μου είπε κάτι του στυλ «για κάτσε λίγο να σε δω». «Οκ» σκέφτομαι από μέσα μου και στέκομαι αμήχανα. Στη συνέχεια, ενώ άρχισα να του μιλάω για τον εαυτό μου, τις σπουδές μου, γιατί θεωρώ πως θα μπορούσα ν’ ανταποκριθώ σε όσα ζητάνε και τα σχετικά, με διακόπτει. «Βασικά, μην κουράζεσαι, ευτυχώς που είσαι όμορφη και δε χρειάζεσαι τα πτυχία» μου λέει και προφανώς σοκάρομαι. Ήξερα πως υπάρχει σεξισμός και ειδικά στον εργασιακό τομέα, δεν περίμενα όμως πως θα μου φανερωνόταν έτσι ωμά κι απροκάλυπτα.

Σε τέτοια εργασιακά περιβάλλοντα, ο καθένας μας προσπαθεί να πείσει τον εργοδότη πως απ’ τους εκατό υποψήφιους που θα περάσουν για τη θέση είναι ο καταλληλότερος, κι αυτό είναι από μόνο του δύσκολο και αγχωτικό. Όταν όμως η αξία σου περιορίζεται μόνο στο αν θα γυαλίσεις στον εργοδότη, η όλη διαδικασία είναι άδικη, ψυχοφθόρα και υποτιμητική. Ουσιαστικά, αυτό που σου λέει κατάμουτρα ο άλλος είναι πως έχεις ένα όμορφο κουφάρι κι από περιεχόμενο μηδέν.

Ότι δηλαδή, το να ξέρεις να φερθείς ανάλογα με τις περιστάσεις, να έχεις άποψη, λόγο και καλές σπουδές, χάνει σε σύγκριση με μια καλή εμφάνιση. Κι αν είναι έτσι τα πράγματα, τότε οι αγγελίες για δουλειά ας έγραφαν «ζητούνται μοντέλα για να μοστράρουν το κρέας τους» για να μας απάλλασσαν και μας από τον κόπο.

Όταν ο στόχος του επιχειρηματία είναι να έχει ένα προσωπικό γεμάτο από όμορφες και άμυαλες κοπέλες, το μόνο σίγουρο είναι πως μειώνεται η ποιότητα της δουλειάς του. Ενδιαφέρεται να έχει άτομα δυναμικά, που έχουν να προσφέρουν ή απλώς και μόνο άδειες βιτρίνες για ν’ ατενίζει το απόλυτο κενό;

Δεν υποστηρίζω πως οι όμορφοι άνθρωποι δεν μπορεί να είναι κι έξυπνοι, όμως όταν το μοναδικό μέλημά σου είναι το πρώτο, τότε κάτι δεν πάει καλά. Αυτή είναι η αξία μιας γυναίκας που παλεύει για μια αξιοπρεπή θέση; Να την επιλέγουν γιατί μπορεί να «πουλήσει» την εμφάνισή της και να της το λένε στα ίσια, θεωρώντας το φυσιολογικό;

Μετά λύπης μου συνειδητοποιώ πως κάποια πράγματα δε θ’ αλλάξουν ποτέ, όσο κι αν λέμε πως εν έτη 2015 είμαστε πιο ανοιχτόμυαλοι, όσο κι αν η κοινωνία εξελίσσεται. Βρώμισε ο τόπος από όμορφα κι εγκεφαλικά άδεια πλάσματα που εξυπηρετούν το αφεντικό σε ό,τι τους ζητηθεί. Όσο υπάρχουν τέτοιες γυναίκες, άλλο τόσο θα υπάρχουν και σεξιστικές συμπεριφορές από φυτευτούς «μάγκες» σε θέσεις διευθυντών. Η ρατσιστική αυτή αντιμετώπιση στο χώρο της δουλειάς κι όχι μόνο, θεωρείται δεδομένη και εφαρμόζεται ακόμη και σ’ εκείνους που δεν τη σηκώνουν.

Εάν σέβεσαι τον εαυτό σου κι αποφασίσεις να δείξεις στον εκάστοτε σεξιστή εργοδότη πως είσαι πολλά παραπάνω από μια εμφάνιση, τότε ή σε διώχνουν ή σε βλέπουν σαν κάποιου είδους πρόκληση και σε κρατάνε μέχρι να σε «στρώσουν».

Άξιες οι γυναίκες εκείνες που υποτιμήθηκαν ως ανθρώπινη υπόσταση στο εργασιακό περιβάλλον κι απέδειξαν περίτρανα πως είναι κυρίες με περιεχόμενο. Καλό είναι να συνδυάζεις εμφάνιση και προσόντα. Επειδή όμως πέρα από υποκειμενικό το πρώτο είναι κι εντελώς επιφανειακό, οι άνθρωποι δε θα έπρεπε να κρίνονται ως ικανοί και άξιοι γιατί είναι εξωτερικά όμορφοι, αλλά για το πόσο έχουν δουλέψει την εσωτερική τους ομορφιά.

Συντάκτης: Νάντια Γιαννέλου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!