noel910

Η ζωή αποκτά νόημα όταν αγαπάς τις επιλογές σου, με όποιο κριτήριο και για όποιο λόγο κι αν τις έκανες. Είτε είναι αποτέλεσμα παρορμητικότητας, είτε αγάπης, είτε θυμού, είτε βαθιάς συγκίνησης, ενθουσιασμού ή αδυναμίας. Οι επιλογές μας είναι τα μπαχαρικά της ζωής μας. Ένα παιχνίδι απαιτητικό που παίζεται από έναν, τον εαυτό μας.

Βρισκόμαστε πάντα αντιμέτωποι με τις επιλογές μας. Εκείνες είναι το ρίσκο μας, είναι η αιτία για την τροπή που παίρνει η ζωή μας. Τις κάνουμε μία φορά κι αμέσως έχουμε χάσει το δικαίωμα να τις πάρουμε πίσω. Βρίσκονται πάντα εκεί, να μας υπενθυμίζουν ότι οι μόνοι υπεύθυνοι, για ό,τι κι αν συμβεί, είμαστε εμείς. Κι αφού οι αποφάσεις ήταν δικές μας, οφείλουμε να τις στηρίζουμε, ακόμα κι όταν τελικά αποδεικνύονται λανθασμένες. Πρέπει να τις σεβόμαστε και να τις απολαμβάνουμε, ακριβώς γιατί είναι δικές μας.

Κι αν όλα, τελικά, πάνε στραβά, να τις παρατηρούμε και να μαθαίνουμε μέσα απ’ αυτές, βαφτίζοντάς τις ως εμπειρίες. Να τις ζυγίζουμε στο μέλλον καλύτερα προτού τις κάνουμε. Κι αν μας οδηγούν σε όμορφα μονοπάτια, να βάζουμε τα σημάδια μας, ώστε να τις ξανά ακολουθήσουμε μία προς μία. Ό,τι δώσεις η ζωή θα στο επιστρέψει. Ίσως όχι με την ίδια μορφή, απ’ την ίδια πηγή ή στο σωστό timing, αλλά σίγουρα θα σου το επιστρέψει.

Κάποιος είπε ότι η μοίρα μας δεν εξαρτάται απ’ την τύχη αλλά είναι το σύνολο επιλογών μας. Οι ευκαιρίες δεν είναι κάτι που πρέπει να περιμένουμε σαν αποτέλεσμα τύχης ή συγκυριών. Τις ευκαιρίες μας πρέπει να τις δημιουργούμε εμείς για τον εαυτό μας. Όλα αυτά που θα θέλαμε να μας συμβούν, λοιπόν, δε μας συμβαίνουν, γιατί εμείς δεν τα προκαλούμε, γιατί εμείς δεν έχουμε πάρει τις σωστές αποφάσεις που θα μας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων και των ονείρων μας. Η κάθε επιλογή μας έχει τις επιπτώσεις της, θετικές ή αρνητικές. Το σύνολο αυτών είναι που καθορίζει το ποιοι είμαστε και τι έχουμε πετύχει.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ζωή μας είναι αποτέλεσμα του χαρακτήρα μας. Μα στην ουσία ο ίδιος μας ο χαρακτήρας διαμορφώνεται κι αυτός απ’ τις επιλογές μας. Είναι επιλογή μας το αν θα σπουδάσουμε ή όχι, αν θα θελήσουμε να διαβάσουμε και να μορφωθούμε, με όποιο τρόπο, ανάλογα με τα μέσα που διαθέτουμε. Είναι επιλογή μας αν θα προσπαθήσουμε να σώσουμε το γάμο μας, ή να διατηρήσουμε τη σχέση μας, ή αν θα εστιάσουμε στη δουλειά μας, είναι επιλογή μας ακόμα και το αν θα ευτυχίσουμε ή θα δυστυχήσουμε. Ναι, ακόμα κι η ευτυχία εξαρτάται απ’ την επιλογή του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα. Είναι το ποτήρι μας μισοάδειο ή μισογεμάτο;

Χρειάζεται κριτικό μυαλό και πολλή μελέτη για να μπορέσει ένας άνθρωπος να κάνει ενσυνείδητες επιλογές και κατ’ επέκταση να προκαλέσει την ευτυχία του. Γιατί το εύκολο είναι πάντα πιο ελκυστικό, όμως το δύσκολο σε ολοκληρώνει. Κάποιες επιλογές ίσως να έρχονται δεύτερες ή και τρίτες στη λίστα μας, γιατί απλούστατα οι πρώτες και καλύτερες μας φάνηκαν πολύ απαιτητικές κι ανέφικτες.

Σίγουρα, δεν εξαρτώνται τα πάντα από εμάς. Για παράδειγμα, δεν ερωτευόμαστε πάντα με ανταπόκριση ή δε γινόμαστε πάντα δεκτοί στη δουλειά των ονείρων μας. Το θέμα είναι πώς ζούμε με όσα έχουνε και πόσα κάνουμε για να διεκδικήσουμε, κι ιδανικά να αποκτήσουμε, όσα ποθούμε. Χωρίς να ξεχνάμε, βέβαια, πως όπως κάνουμε εμείς τις επιλογές μας, κάνουν κι οι άλλοι τις δικές τους κι ίσως να μην είμαστε πάντα μία από αυτές.

Όταν το συνειδητοποιείς αυτό, καλό είναι να απομακρύνεσαι και να μην ξοδεύεσαι, γιατί η αδιαφορία πάντα φαίνεται, κι ας μη θέλουμε να τη δούμε. Αναπάντητες κλήσεις, καθυστερημένες απαντήσεις μηνυμάτων ή και καμία απάντηση, καμία αναζήτηση για έξοδο, καμία διάθεση για κουβέντα. Απλά από δειλία ίσως κάποιος να μη σε έχει σβήσει εντελώς απ’ τη λίστα του, έρχεσαι όμως τελευταίος, ενώ σου αξίζουν πρωτιές. Γι’ αυτό, σε τέτοιες περιπτώσεις, το «αντίο» πρέπει να γίνει η πιο δυνατή, η πιο ποθητή σου επιλογή, μαζί με την αξιοπρέπειά σου.

Κάτι ακόμη: Η ζωή μας έχει πάντα την ποιότητα που της δίνουμε. Αν βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο θα ‘ναι όμορφη, ακόμα κι όταν γίνεται δύσκολη, αν το βλέπουμε μισοάδειο θα ‘ναι πάντα άσχημη κι ελλιπής. Η ευτυχία είναι θέμα επιλογής. Αν επιθυμήσουμε μία όμορφη καθημερινότητα και μια συναισθηματική πληρότητα, κάποια στιγμή θα τη ζήσουμε. Αν πιστεύουμε ότι τίποτα καλό ποτέ δε θα μας συμβεί, θα βυθιστούμε στη μιζέρια και την απόρριψη.

Η τύχη παίζει ελάχιστο ρόλο στη ζωή μας. Το χρώμα των γυαλιών μας, όμως, με τα οποία κοιτάμε κι ερμηνεύουμε τον κόσμο μας είναι το κριτήριο. Οι πολύχρωμοι φακοί μας δείχνουν έναν όμορφο κόσμο κι οι μαύροι έναν σκοτεινό. Μα τα γυαλιά που θα φορέσουμε τα επιλέγουμε εμείς!

Συντάκτης: Σίσσυ Ράπτη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!