gio452

Όλοι γνωρίζουμε πως το να έχουμε πραγματικά καλούς φίλους μπορεί να είναι ανεκτίμητο. Όχι μόνο μας καταλαβαίνουν τέλεια και μας γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα, αλλά είναι πάντα εκεί, στέκονται στο πλευρό μας όταν τους χρειαζόμαστε περισσότερο κι έχουμε μοιραστεί μαζί τους τις πιο συναρπαστικές και σημαντικές στιγμές. Είναι εκείνα τα ιδιαίτερα πρόσωπα, που η ζωή μας θα φαινόταν μάλλον θαμπή και μουντή αν δεν υπήρχαν μέσα της.

Όμως, ο χρόνος περνάει κι ενώ τα περισσότερα πράγματα αλλάζουν, ευτυχώς, υπάρχουν και μερικά που μένουν ίδια για να μας θυμίζουν την τρέλα μας, τον αυθορμητισμό μας, το χαμόγελό μας και πολύ περισσότερο, όσα έχουμε ζήσει. Εκείνα που κάποιες φορές μας τρομάζουν κιόλας καθώς αν τύχει και βγουν στο φως, ίσως να μας κάψουν. Είναι όλα όσα έχουν στο δικό τους αρχείο οι φίλοι μας, φωτογραφίες, βίντεο, μηνύματα και πόσα άλλα που εμείς ακόμα μπορεί και να αγνοούμε την ύπαρξή τους.

Όλες εκείνες τις τρελές και κυρίως αξέχαστες στιγμές που ζήσαμε, φρόντισαν να τις καταγράψουν κι ύστερα να τις αποθηκεύσουν με τον ανάλογο τίτλο για να ξέρουν ακριβώς και οι ίδιοι περί τίνος πρόκειται. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα κι αν έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα κάθε φορά που βρισκόμαστε μαζί τους, όσες προσπάθειες κι αν καταβάλουμε να τους προσέχουμε, εκείνοι πάντα καταφέρνουν με το δικό τους τρόπο να αρπάξουν κάθε ευκαιρία που μπορεί να τους δώσουμε. Βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα με το κινητό στο χέρι και δε χάνουν φυσικά καμία ευκαιρία να μαζέψουν το ανάλογο, αμήχανο θα λέγαμε, υλικό.

Βέβαια, για να τα λέμε κι όλα, τους δίνουμε απλόχερα κι εμείς μπόλικο. Αν μαζευτούμε σε σπίτι φίλων κι αρχίσουμε τα καραγκιοζιλίκια ή τύχει να βγούμε βράδυ και ξεκινήσει κάποιος από την παρέα να χορεύει πάνω στο μπαρ, ή τις στιγμές που κυριολεκτικά παραπατάμε απ’ το ποτό και που μέσα στη ζάλη θα μιλήσουμε με αγνώστους λες και γνωριζόμαστε από παλιά, πώς να αντισταθούν κι αυτοί να μας φακελώσουν; Διάφορα ντοκουμέντα που συλλέγουν και που αργότερα θα σου εμφανίσουν καταλήγοντας βέβαια να γελάτε αναλογιζόμενοι του τι σκηνικά έχετε ζήσει.

Σε τέτοια τύπου αρχεία δε λείπει φυσικά και το ανάλογο μεθυσμένο μήνυμα που όλοι κάποτε στη ζωή μας έχουμε στείλει. Ελάτε τώρα, δεν υπάρχει λόγος να κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάκτυλό μας και να το αρνούμαστε. Είναι εκείνα τα μηνύματα που ποτέ δε βγάζουν νόημα, που ευχόμαστε να μην είχαμε στείλει ποτέ, που κανονικά μπορεί να μην προορίζονταν καν για τους φίλους μας κι αφορούν συνήθως περιόδους που δε θέλουμε να ανατρέξουμε κι ίσως κάπου μέσα μας να ευχόμαστε να μην είχαν υπάρξει. Από την άλλη, ευχαριστούμε το σύμπαν που ο παραλήπτης ήταν απλά ο κολλητός μας φίλος.

Αργότερα βέβαια κι αφού έχουμε συνέλθει, είναι η στιγμή που αναρωτιόμαστε γιατί καταλήξαμε να πιούμε τόσο πολύ ώστε να μην θυμόμαστε τι κάναμε. Αλλά γι’ αυτό δεν είναι οι φίλοι; Για να μας βασανίζουν όσο κι αν εμείς γκρινιάζουμε μετά. Το καλό είναι πως μιλάμε για τους δικούς μας ανθρώπους και γνωρίζουν πολύ καλά πόση τρέλα κουβαλάμε μέσα μας. Μπορεί να γελάνε μαζί μας, να μας πειράζουν, αλλά ό, τι κι αν γίνει στέκονται φρουροί στο πλάι μας.

Το ακόμα πιο ωραίο είναι όταν νομίζουν  πως μόνο εκείνοι αξίζουν τα εύσημα για όσα έχουν μαζέψει. Σου λένε πως είναι πάντα ήρεμοι, ότι έχουν τον έλεγχο και πως δε θα βρεθούν ποτέ σε κάποια τρελή κι αμήχανη στιγμή όπως εσύ. Αλλά την ώρα εκείνη, εμφανίζεται αυτό το μικρό μειδίαμα στο πρόσωπό σου καθώς έχεις ήδη στην κατοχή σου όλο το απαραίτητο υλικό που θες. Κι όσο κι αν δεν το δέχονται ή γκρινιάζουν, εσύ έχεις ήδη πάρει το αίμα σου πίσω. Εξάλλου, το δικαιούσαι και με το παραπάνω, ειδικά όταν το ίδιο ακριβώς σου κάνουν κι αυτοί.

Αυτές τις κρυμμένες μικρές αποδείξεις περασμένων εποχών τις αγαπάμε κατά βάθος. Είναι, θα λέγαμε, το κερασάκι της ζωής μας κι αυτό που την κάνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Μπορεί να είναι ο τρόμος κι ο φόβος και να αποτελούν θα λέγαμε το «κουτί της Πανδώρας» όλα αυτά που μαζεύουν κατά καιρούς, ελπίζοντας μέσα μας πως δε θα τα δείξουν πουθενά και σε κανέναν, αλλά είναι εκείνα που προσδίδουν τη γλυκόξινη νότα σε όλα και που στην τελική, αποτελούν κομμάτια για να δημιουργήσουμε ακόμη πιο δυνατές στιγμές.

Συντάκτης: Σίσσυ Ράπτη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!