paul980

Οι άνθρωποι που ‘χουμε συνειδητά κρατήσει για συνοδοιπόρους στη ζωή μας, οι φίλοι μας, δεν επιλέχθηκαν με βάση το φύλο τους. Μπορεί να ‘ναι άντρες, μπορεί να ‘ναι γυναίκες. Επιλέγουμε προσωπικότητες, όχι βιολογικά χαρακτηριστικά. Θέλουμε ανθρώπους πρόθυμους κι άξιους να σταθούν δίπλα μας. Επιλέγουμε ανθρώπους που μπορούμε να τους εμπιστευτούμε τα μυστικά μας και που απολαμβάνουμε να ζούμε μαζί τους τις στιγμές μας.

Εκτίμηση, σεβασμός κι αγάπη θεωρούνται δεδομένα, κατανόηση και καλή συντροφιά στα εύκολα και τα άσχημα, επίσης. Ομολογουμένως, ταιριάζουμε. Έχεις, επομένως, σκεφτεί ποτέ ότι οι αντίθετου φύλου φίλοι μας θα μπορούσαν να ‘ναι σύντροφοί μας; Τα άτομα αυτά που έχουμε επιλέξει στη ζωή μας κι έχουμε αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς, μας ελκύουν ως προσωπικότητες και τους κρατάμε δίπλα μας, γιατί συμβαδίζουμε σε πολλά πράγματα, άρα υπό άλλες συνθήκες ή ίσως σε άλλο χρόνο, θα μπορούσαμε να ήμασταν μαζί ως ζευγάρι.

Οι περισσότεροι δεν μπορούν να φανταστούν τον φίλο τους στον ρόλο του συντρόφου τους. Κι ανάμεσά τους υπάρχουν κι εκείνοι που ίσως να το ‘χουν σκεφτεί και να το ‘χουν ονειρευτεί, κι απλά φοβούνται να το παραδεχτούν, γιατί μια τέτοια εξομολόγηση ίσως τρομάξει το φιλαράκι τους κι έτσι θα το χάσουν τελείως απ’ τη ζωή τους. Κι αν σκέφτεται κι ο άλλος ακριβώς το ίδιο;

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν κι υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια φιλική σχέση ανάμεσα σε μία γυναίκα κι έναν άντρα. Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις που μπορεί να παραμείνουν για πάντα φίλοι και να μην υπάρξει ποτέ κάτι ερωτικό ανάμεσά τους. Όχι απαραίτητα γιατί δεν τους πέρασε ποτέ απ’ το μυαλό τους, αλλά γιατί ποτέ δεν μπόρεσαν να το παραδεχτούν και να το αποκαλύψουν, ίσως ακόμα και στον ίδιο τους τον εαυτό.

Μα τα στοιχεία που θαυμάζουμε κι αγαπάμε στους φίλους μας δεν μπορούν να μην ταυτίζονται με τα χαρακτηριστικά αυτά που ερωτευόμαστε στους συντρόφους μας. Για παράδειγμα, απολαμβάνεις την προστατευτικότητα του άντρα κολλητού σου, λατρεύεις τον αυθορμητισμό της κολλητής σου και πολύ πιθανό τα ίδια να αναζητάτε και σε κάποιο εν δυνάμει ταίρι.

Μπορεί να περνάτε μαζί πολλές ώρες καθημερινά, βλέποντας ταινίες, μαγειρεύοντας, διαβάζοντας για το πανεπιστήμιο ή δουλεύοντας μαζί ένα project. Βγαίνετε οι δυο σας σε διάφορα μπαρ, πίνοντας και συζητώντας για τους πρώην ή και νυν, για το μέλλον σας, τις ανησυχίες και τα όνειρά σας. Μέσα στην παρέα ίσως να ‘ναι ο μοναδικός που όταν κάτι γίνει, με μία ματιά καταλαβαίνει πώς αισθάνεσαι. Είναι πάντα εκεί για να σε υπερασπιστεί, όταν κάποιος σε ενοχλήσει και να σ’ αγκαλιάσει, όταν το ‘χεις ανάγκη. Σε έχει επιστρέψει με ασφάλεια πολλές φορές σπίτι σου μετά από ξενύχτι, και σε έχει βάλει για ύπνο. Κάνετε εκπλήξεις, ανταλλάσσετε δώρα, πηγαίνετε ταξίδια. Τι διαφορά υπάρχει ανάμεσα σε μία φιλική και μία ερωτική σχέση; Το σεξ; Γιατί η αγάπη είναι εξίσου δυνατή!

Ίσως να σου φαίνεται υπερβολικό και να μην μπορέσεις ποτέ να υπερασπιστείς τη σκέψη σου ότι αυτός ο άνθρωπος μπορεί να γίνει και σύντροφός σου -κι ίσως μάλιστα το ιδανικό, για σένα, ταίρι. Στην πραγματικότητα, όμως, ξέρεις πως δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Ήδη υπάρχουν συναισθήματα κι ήδη έχει δοκιμαστεί η συνύπαρξή σας. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, παράλληλα να καταπνίγετε αυτή τη σκέψη, γι’ αυτό ίσως και να ‘πρεπε να την εξωτερικεύσεις. Αν κάνεις μια προσπάθεια, θα μάθεις πώς το βλέπει κι ο άλλος, χωρίς φυσικά να βάλεις σε κίνδυνο οποιαδήποτε σχέση σας.

Αν πάλι δεν είδες ποτέ αυτόν τον άνθρωπο ερωτικά κι ούτε μπορείς να τον φανταστείς έτσι, τότε όντως αυτός ο άνθρωπος είναι ο φίλος σου. Κι απλά ταιριάζετε πολύ!

Συντάκτης: Νάσια Κάραλη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!
Απ’ το friendzone βγαίνουν μόνο οι τολμηροί!

Ένα βιβλίο με αναλυτικές, χιουμοριστικές και ρεαλιστικές οδηγίες για να αποκαλύψεις στο κολλητάρι σου τα καθόλου φιλικά αισθήματά σου - και να ‘χεις και τη θετική ανταπόκριση που θ