Στο λεξικό των ερωτευμένων υπάρχει μια φράση η οποία φέρει πάνω της μεγαλύτερη ισχύ και δύναμη από ένα «σ’ αγαπώ». Την πρώτη φορά που θα την ακούσεις θα νιώσεις ο πιο σημαντικός άνθρωπος πάνω στη γη. Την πρώτη φορά που θα την πεις θα νιώσεις την απόλυτη ανάγκη του να εκφράσεις αυτό ακριβώς που υποδηλώνει το κάθε γράμμα μέσα σε αυτή την φράση. Θαρρείς πως οι άνθρωποι γεννήθηκαν για να σε λένε «σ’ αγαπώ» και «μου λείπεις», άλλες φορές εννοώντας τα κι άλλες όχι.

«Μου λείπεις», ασυνείδητα, συνειδητά, αφόρητα, υποφερτά ή τόσο πολύ που σχεδόν πονάει. Η φράση αυτή υποδηλώνει ξεκάθαρα το κενό της απουσίας ενός ανθρώπου που θα θέλαμε να υπάρχει στη ζωή μας. Η πικρή αλήθεια είναι πως το λέμε πιο συχνά όταν φτάνουμε στο σημείο να χάσουμε την παρουσία εκείνων που μας λείπουν. Μια βλακwδης κι ανόητη κίνηση που δε δείχνει απελπισία, αλλά παραδοχή. Γιατί για να πεις σε κάποιον πόσο σου λείπει πρέπει πρώτα να παραδεχθείς στον ίδιο σου το γεγονός αυτό. Και σ’ αυτό το σημείο δε χωράνε υπέρογκα «εγώ». Μόνο η αλήθεια.

Κι επειδή το μυαλό του ανθρώπου έχει τη μαγική ικανότητα να κάνει τα πάντα περίπλοκα, ακόμη κι όταν είναι εξευτελιστικά απλά, αυτή η τοσοδούλικη φράση μπορεί να έχει αρκετές διαφορετικές ερμηνείες. Οι παράγοντες που επηρεάζουν το νόημά της δε είναι άλλοι από τη χρονική στιγμή, τα πρόσωπα, το ιστορικό μιας σχέσης αλλά και τις προσδοκίες που μπορεί να υπάρχουν. Η ουσία είναι πως υπάρχουν εκείνοι που θα το ερμηνεύσουν αντικειμενικά όταν το ακούσουν. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που θα το εκμεταλλευτούν όταν το εκφράσουν. Βλέπετε, μια φράση σαν αυτή μπορεί να αποτελέσει λύτρωση αλλά και κ@τάχρηση. Πάμε να δούμε λοιπόν τις ερμηνείες ενός «μου λείπεις» κι ας διαλέξουμε ο καθένας από εμάς εκείνη που ταιριάζει στο ηχόχρωμα της δικής του καρδιάς όταν νιώσει την ανάγκη να το πει.

 

1. «Δε θέλω να υπάρχω χωρίς εσένα»

Η πρώτη ερμηνεία και η πιο αληθινή. Είναι το αίσθημα της μοναξιάς και της ανασφάλειας που θα σε κάνει να πεις «μου λείπεις» σε εκείνον τον άνθρωπο που λείπει από κοντά σου. Αν μιλάμε για μια σχέση που τελείωσε είναι η απομόνωση και ο φόβος που νιώθεις όταν συνειδητοποιήσεις πως δεν υπάρχει γυρισμός. Αν μιλάμε για μια σχέση που απλώς πάγωσε για λίγο, είναι η αφορμή που θα σε κάνει να καταλάβεις πόσο σημαντικός είναι κάποιος για εσένα. Όσα κι αν είναι τα «αν» ένα μου λείπεις εκφράζει ως επί το πλείστων, την απουσία πραγμάτων ή συναισθημάτων και στιγμών που έχασες. Παραδοχή λοιπόν.

 

2. «Συνειδητοποίησα τα λάθη μας»

Μια ερμηνεία που ακολουθεί το πρώτο σοκ της αλήθειας που κρύβει ένα «μου λείπεις». Γιατί μπορεί να λείπετε ο ένας στον άλλον, να πονάτε, να χτυπιέστε στα πατώματα που δεν είστε πλέον προτεραιότητα ή σημαντικό κομμάτι αλλά για να φτάσει κάποιος σε αυτό το σημείο πρέπει να περάσει από κόσκινο όλα όσα προηγήθηκαν του «μου λείπεις». Κι εκεί συνειδητοποιείς λάθη εκατέρωθεν πλευρών αν θέλεις να λειτουργήσεις αντικειμενικά. Και μετά τι; Μετά αν θέλεις αυτόν τον άνθρωπο στη ζωή σου αναμοχλεύεις τα πάντα επιδιορθώνοντας λάθη και εκφράζεις καθημερινά και ακατάπαυστα το πόσο σου λείπει μέχρι να πάψει. Restart και νέα πλάνα.

 

3. «Αλλά…»

Κρατηθείτε γιατί εδώ θα υπάρξουν αναταράξεις στη διαδρομή και πολλά κενά, όχι αέρος αλλά μνήμης. Το «αλλά» είναι που θα κάνει όλη τη διαφορά. Η ερμηνεία ενός «μου λείπεις» εδώ τείνει να γίνει χειριστική προς τον αποδέκτη. «Μου λείπεις αλλά θέλω πιο πολλά. Μου λείπεις αλλά αυτή τη φορά θα γίνουν όλα όπως τα θέλω εγώ. Μου λείπεις αλλά θα εκμεταλλευτώ ίσως αυτή την κοινή μας ανάγκη για να κερδίσω προνόμια που δεν είχα.». Κι αν όλα αυτά τα αλλά μπουν στο μυαλό, καλύτερα να μην εκφραστεί ποτέ ένα τέτοιο «μου λείπεις». Δε θα υπάρξει κανείς κερδισμένος.

 

4. «Ξέρω πως δεν μπορούμε να είμαστε πια μαζί»

Μια ερμηνεία χαστούκι και για τις δυο πλευρές. Σε μια τέτοια περίπτωση έχεις συνειδητοποιήσει μέσα από την απουσία και την έλλειψη του άλλου, πως τελικά θα ήταν μια σχέση που μπορεί να κατέστρεφε και να κατάπινε κάθε όμορφη κοινή σας στιγμή. Κι ίσως να το συνειδητοποιήσατε και οι δυο αλλά δεν παίζει ρόλο το ποιος θα εκφράσει ένα τόσο παράδοξο σε νόημα «μου λείπεις». Σε αυτήν την ερμηνεία μιλάμε για λύτρωση, συγχώρεση και πάμε παρακάτω.

 

5. «Δε μου φτάνεις»

Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά μπροστά στην υπερβολή της υπερβολής, ω υπερβολή. Εντάξει, το πιάσαμε το νόημα, δεν μπορεί ο ένας χωρίς τον άλλον ούτε δευτερόλεπτο. Κι αν αυτό θεωρείται έκφραση αγάπης κι ανάγκης της παρουσίας του ενός στη ζωή του άλλου θα λέγαμε να το ξανασκεφτούμε λιγάκι. Σίγουρα μπορούμε να εκφράσουμε το τρομακτικό μέγεθος που θέλουμε να υποδηλώσουμε με την παραπάνω φραστική υπερβολή μέσα από άλλους τρόπους. Αποτελεί μια πολύ ωραία φράση για αφιέρωση σε κάρτα λουλουδιών αλλά ως εκεί. Τρομάζει και καλό θα ήταν να την αποφεύγουμε.

 

 

Κάπου σε έναν τοίχο διάβασα τις προάλλες «μου λείπεις σημαίνει ότι όπου κι αν είμαι, όσους ανθρώπους κι αν έχω γύρω μου, εκείνη τη στιγμή, σε χρειάζομαι». Φαντάζομαι πως για τους περισσότερους από εμάς η ερμηνεία ενός «μου λείπεις» είναι ξεκάθαρα, απόλυτα κι επιτακτικά μόνο αυτή. Μου λείπεις. _

 

Αφιερωμένο σε ένα «λείπεις» που ψάχνει το δικό του «μου».

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου