

Όταν ακούμε τη λέξη ταξίδι σκεφτόμαστε ξεκούραση, χαλάρωση, νέους τόπους και μέρη, όμορφα αξιοθέατα και φαγητά που καθημερινά δεν τρώμε. Συνάμα μ’ αυτήν την ξεκούραση όμως, ειδικά όταν ταξιδεύουμε με τον σύντροφό μας, το μυαλό μας ταξιδεύει και μες στην ίδια μας τη σχέση. Επειδή λοιπόν το μυαλό μας είναι ελεύθερο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και τον φόρτο εργασίας, στα ταξίδια ξεκινάμε να βλέπουμε πράγματα τα οποία δεν μπορούσαμε να διακρίνουμε πριν.
Τα ταξίδια λοιπόν, δε μας προσφέρουν πάντα θεραπευτικές και χαλαρωτικές εικόνες. Κάποιες φορές μας παρουσιάζουν τα κενά που υπάρχουν ανάμεσα σε μας και τον σύντροφό μας. Όσο περισσότερο χρόνο έχουμε για να σκεφτούμε, να παρατηρήσουμε και ν’ αναλογιστούμε, άλλο τόσο ξεκινάμε να συνειδητοποιούμε πράγματα που όσο το μυαλό μας λειτουργούσε υπό την πίεση της καθημερινότητας και της δουλειάς, δε θα συνειδητοποιούσε ποτέ. Αυτά τα κενά που στην καθημερινότητά μας είναι μικρά και σχεδόν αόρατα, όταν είμαστε ήρεμοι, ξαφνικά παίρνουν πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις και αποτελούν βασικά προβλήματα. Και τότε είναι που καταλαβαίνουμε συγκεκριμένα τι είναι αυτό το οποίο μας ενοχλεί.
Πολλές είναι οι φορές που μετά απ’ ένα ταξίδι γυρίζουμε πίσω άλλοι άνθρωποι. Και γι’ αυτό δεν οφείλεται μονάχα το γεγονός πως είναι απόλυτα λογικό ένα ταξίδι να σε γεμίσει με νέες εμπειρίες και γενικότερα να σ’ αλλάξει σαν άνθρωπο. Πολλές φορές η αιτία είναι, πως μέσα από αυτό το όμορφο ταξίδι που έκανες, είδες παράλληλα πράγματα τα οποία σε βοήθησαν να ξεκαθαρίσεις το τοπίο μέσα στο κεφάλι σου και να καταλάβεις πως με την απαραίτητη ησυχία τα πράγματα μοιάζουν ξεκάθαρα. Κι ίσως για αυτό πολλές φορές, όταν κάποιος θέλει να δει τα πράγματα πιο καθαρά, φεύγει για να μπορέσει να το κάνει και μάλλον κάτι τέτοιο δεν είναι εντελώς παράλογο.
Όμως ένα ταξίδι που μπορεί να μας γυρίσει αλλαγμένους δεν είναι απαραίτητο να συμβεί όσο είμαστε μαζί με το άλλο άτομο στο ίδιο μέρος. Ένα solo ταξίδι μπορεί να μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε πως θα πετούσαμε από τη χαρά μας αν ο άλλος ήταν δίπλα μας ή από την άλλη, μπορεί να οδηγήσει στο ν’ αισθανθούμε ευχαριστημένοι με την απουσία του. Αυτό και μόνο σαν σκέψη μπορεί να πει πολλά για ένα ζευγάρι.
Φυσικά, το να καθαρίσει το μυαλό σου σ’ ένα ταξίδι, δεν είναι απαραίτητο πως θα έχει αρνητικά αποτελέσματα. Πέρα από το γεγονός πως μπορείς να ξεκαθαρίσεις τι είναι ακριβώς αυτό που σε χαλάει στον σύντροφό σου και μετέπειτα να το συζητήσεις ή να το λήξεις, μπορείς και να καταλάβεις που ακριβώς έκανες λάθος εσύ, πότε υπερβάλλεις ή που είχες άδικο. Πόσο μελοδραματική ήταν κάποια σου αντίδραση ή πόσο στενάχωρη.
Και έτσι μπορεί μέσα απ’ αυτό το ταξίδι να διορθώσεις είτε μόνος/η σου είτε μαζί με τον σύντροφό σου κάτι που μπορεί να πήγε να χαλάσει, αλλά μέσα από το ταξίδι -κι όλα όσα κατανοήσατε κατά τη διάρκειά του-, τελικά να σας ένωσε. Βλέπεις λάθη που δεν έβλεπες και κινήσεις που γινόντουσαν όμως παραέβλεπες. Μιλάς για όσα δεν έβρισκες το κουράγιο να εκφράσεις και συζητάς ζητήματα που σε προβλημάτιζαν καιρό.
Κάπου εκεί καταλαβαίνουμε πως είναι καλό, για μας πρώτα από όλα, μερικές φορές να δημιουργούμε ένα κενό ανάμεσα στην καθημερινότητά μας, για να παίρνουμε έτσι απόσταση απ’ αυτή, αφού το να αφήνουμε ένα «κενό» ανάμεσα στην πραγματικότητα και στην ξεκούραση μας κάνει να κοιτάζουμε τα πάντα πιο σφαιρικά. Μας κάνει ν’ αισθανόμαστε ακόμα πιο σίγουροι για τις υπόνοιές μας. Ακόμα και αν δεν εξελιχθεί το ταξίδι που θα πάμε όπως το έχουμε στο νου μας, το μόνο σίγουρο είναι πως θα μας κάνει να φτάσουμε εκεί που έπρεπε να φτάσουμε.
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου