paul1227

Μια μακροχρόνια σχέση, αν δεν οδηγήσει σε συγκατοίκηση, σίγουρα θα ‘χει τα σούρτα φέρτα της στο σπίτι εκείνου που έχει τον δικό του χώρο ή και στων δύο -ανάλογα τις συνθήκες. Από πολλούς μάλιστα αυτό το πήγαιν’ έλα χαρακτηρίζεται κι ως η καλύτερη λύση, καθώς έχεις τη συνύπαρξη, χωρίς την πίεση και τη ρουτίνα της συμβίωσης. Διατηρείς τη στενή και συχνή επαφή, αλλά ταυτόχρονα κρατάς τις δικλίδες ασφαλείας και τον δικό σου χώρο για να ‘χεις και την αυτονομία σου.

Ακόμα όμως, κι αυτή η πιο ιδανική συνθήκη για πολλούς δεν εγγυάται την πλήρη επιτυχία κι υπάρχει σίγουρα ένα ποσοστό αυτών των σχέσεων που θα καταλήξει στον χωρισμό. Και κάπως έτσι ξεκινούν και τα διλήμματα που υπάρχουν και στη σχέση συγκατοίκησης, που νομίζαμε πως ta είχαμε αποφύγει και χαμογελούσαμε απόλυτα χαλαροί. Άγνοια κινδύνου; Αφέλεια ίσως; Όποια και να ήταν η αιτία, το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Και ποιο είναι ένα απ’ τα πιο βασικά διλήμματα; Μα φυσικά τα προσωπικά μας αντικείμενα που έχουν εγκλωβιστεί στον χώρο του άλλου.

Μπορεί να μην είχατε ένα κοινό σπίτι, αλλά οι τόσες κοινές ώρες κι η διαμονή του ενός στο σπίτι του άλλου τόσα βράδια, έκανε πολλά απ’ τα προσωπικά σας αντικείμενα να βρίσκονται εκεί. Τι συμβαίνει, λοιπόν, με όλα αυτά τα ρούχα και τα διάφορα πράγματά μας, που αφήναμε σταδιακά εκεί και που μετά τον χωρισμό έχουν βρεθεί εγκλωβισμένα και περιμένουν το στρατόπεδο που θα τα διαλέξει, με τον φόβο μήπως καταλήξουν στα σκουπίδια από ‘κείνον που μέχρι σήμερα τα φιλοξενούσε; Οι σκέψεις πολλές κι αντιφατικές μέχρι να φτάσουν στον πιο σωστό τρόπο δράσης κάθε φορά.

Σε κάτι τέτοιες στιγμές γίνεται μια διαμάχη ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα, ανάμεσα στον εγωισμό και την υπερηφάνεια. Κάποιες φορές η απόφαση παίρνεται άμεσα, εν βρασμώ ψυχής, κι άλλες υπεραναλύεται και παίρνει χρόνο ανάμεσα σε συσκέψεις με τον εαυτό μας και συζητήσεις με τους φίλους μας. Η περίπτωση που τα αντικείμενα είναι μικρής αξίας και λίγα δεν μπαίνεις καν στη διαδικασία να το σκεφτείς, αλλά αν αυτά είναι περισσότερα κι έχουν για ‘σένα είτε μεγάλη –χρηματική ή συναισθηματική– αξία;

Προσπαθείς να καταλάβεις τι πραγματικά προσδοκάς και τι θέλεις να δείξεις μέσα απ’ την επόμενη κίνησή σου. Αν επικοινωνήσει το άλλο πρόσωπο κι αναφερθεί στο θέμα δίνεται η λύση εύκολα. Αν, όμως, δε χτυπήσει το τηλέφωνο μέσα σε κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, αρχίζεις και παίζεις με τα σενάρια και την έκβαση που θα μπορούσε να ‘χει το καθένα. Το παιχνίδι πιθανοτήτων ξεκινά κι εσύ προσπαθείς να επιλέξεις αυτό που ταιριάζει περισσότερο σε εσένα και τις ανάγκες σου.

Όταν είσαι σίγουρος για το τέλος, σκέφτεσαι ότι πρέπει να τα πάρεις, μιας κι είναι αντικείμενα που σου ανήκουν, οπότε έχεις κάθε δικαίωμα να τα ζητήσεις -ακόμα κι αν αυτό φανεί στον άλλο μικροπρεπές ή χαζή δικαιολογία για μια τελευταία συνάντηση. Ίσως πάλι σε κατευθύνει ο θυμός κι ο εγωισμός σου κι έτσι δε θα τα ζητήσεις ποτέ, ώστε να σταθείς στο ύψος σου, να αγκαλιάσεις την αξιοπρέπειά σου και να μη δώσεις το παραμικρό δικαίωμα στον άλλον.

Υπάρχει, όμως, κι η περίπτωση που εσκεμμένα δίνεις μια παράταση στο ξεκαθάρισμα. Αυτός ο δρόμος είναι λίγο πιο αμφίβολος και θυμίζει μια πόρτα μισάνοιχτη για μια ενδεχόμενη επιστροφή κι επανασύνδεση. Σκέφτεσαι πως ο άλλος μπορεί να θέλει να τα ‘χει εκεί για να σου δείξει ότι η ιστορία σας δεν έχει τελειώσει οριστικά ή ακόμα κι απ’ τη μεριά σου, στην πραγματικότητα, να τα αφήνεις εκεί σαν ένα παραθυράκι και μία πρόφαση για επικοινωνία, διεκδικώντας, όταν το αποφασίσεις, ένα ραντεβού.

Όποια κι αν είναι η κατάσταση, οι σκέψεις που την περικλείουν είναι συγκεχυμένες και σίγουρα δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο μπορεί να σου συμβεί. Αν καταφέρεις και τα πάρεις πίσω, τουλάχιστον θα ξέρεις ότι διεκδίκησες αντικείμενα που σου ανήκουν. Αν όχι, δεν πειράζει, χάρισμά τους. Δες το σαν μία ευκαιρία να ανανεωθείς, να ξεχυθείς στην αγορά και να πάρεις πράγματα που δεν είναι συνδεδεμένα με ανθρώπους που ανήκουν στο παρελθόν.

Συντάκτης: Μαρία Βίγλα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!
Χώρισες πρόσφατα;

Κλείσε τα παλιά κεφάλαια και προχώρα μπροστά!