gia-oris-_um5_ng2ssc-unsplash

Πότε ενηλικιώνεται κάποιος; Μη βιάζεστε να απαντήσετε, δεν είναι απόλυτο το ηλικιακό όριο των 18 ετών. Ούτε και η ηλικία των 17 που πλέον οι νέοι έχουν δικαίωμα ψήφου θεωρείται ενηλικίωση. Ξέρετε η ενηλικίωση ενός ανθρώπου έρχεται τη στιγμή που θα διαταραχθεί το σταθερό οικοδόμημα της ζωής του και αυτό δεν έχει όριο ηλικίας, αν και πότε θα συμβεί.

Είναι πολλές οι περιπτώσεις ανθρώπων που ξαφνικά στα 40 ή και πιο μετά βιώνουν την πρώτη αποτυχία, χάνουν δουλειά που θεωρούσαν μόνιμη και σταθερή. Χάνουν τη γη κάτω απ’ τα πόδια τους και η στιγμή αυτή συνοδεύεται από χιλιάδες προβλήματα, αίσθημα ανικανότητας και μια οικογένεια που αν υπάρχουν παιδιά, οι γονείς οφείλουν για εκείνα να παραμείνουν οι ήρωες τους. Μην ψάχνετε τον τρόπο να γίνετε ήρωες, ψάξτε τον τρόπο να γίνετε το παράδειγμά τους και να τους δείξετε πώς μπορούν να τα βγάλουν πέρα σε κάθε δυσκολία.

Η ζωή δεν είναι εύκολη, κι αυτή είναι φράση χιλιοειπωμένη με μια δόση αλήθεια που όμως ίσως να είναι και το πρόσχημα για να μην αντιμετωπίσουμε κατά πρόσωπο τα γεγονότα. Δύσκολο να έχεις μάθει να είσαι νικητής και ξαφνικά να βρίσκεσαι στο μηδέν και προς Θεού μην το βλέπετε ως καταστροφή όλο τούτο. Μας έχουν κάνει να πιστέψουμε πως πρόκειται για καταστροφή, αλλά κι αν είναι απλώς μια νέα ευκαιρία να ξαναχτίσουμε τη ζωή μας;

Αποτύχατε γιατί δεν έγινε κάτι καλά; Πολύ ωραία, ξαναδείτε τα γεγονότα, αναζητήστε την πηγή του προβλήματος και μη σκοτίζεστε για το τι θα πούνε κάποιοι καλοθελητές. Κάποια στιγμή συνάντησα -ποτέ μην πιστεύετε πως η εμφάνιση κάποιων ανθρώπων στη ζωή είναι τυχαία- κάποιον που στην εργασία του κατείχε υψηλή θέση, ήταν ένα πετυχημένος επαγγελματίας με δύο υπέροχα παιδιά και μια γλυκύτατη σύζυγο. Όλα έβαιναν καλώς μέχρι που ήρθε η δική του αποτυχία, μια απόλυση. Εμπειρία που πονάει. Και μετά από τούτη την εμπειρία όλα ανατράπηκαν, το γεγονός αυτό οδήγησε σε κατάρρευση, θυμό, ντροπή, δεν ήθελε να δει τα παιδιά κατάματα, φοβόταν πώς θα τον αντιμετωπίσει η γυναίκα του. Μέχρι που μετά το απαραίτητο διάστημα του θρήνου, αποφάσισε πως είχε έρθει η ώρα να αφήσει στην άκρη τη μιζέρια και την απογοήτευση, και ακόμα κι αν δεν επρόκειτο ποτέ να ξαναβρεί ανάλογη θέση να κάνει ό,τι περνάει απ’ το χέρι του για να βρει κάτι πολύ πιο σημαντικό, τον εαυτό του.

Τη στιγμή που βρέθηκε στο δρόμο μου ήταν πλέον ελεύθερος επαγγελματίας, απασχολούμενος στο αντικείμενό του με λιγότερα χρήματα και με πολύ περισσότερη αγάπη από τα παιδιά του -που για εκείνα έγινε το πρότυπό τους για το πώς μπορείς να σταθείς με αξιοπρέπεια και να αντιμετωπίσεις κάθε δυσκολία- καθώς και από τη γυναίκα του.

Δε θέλω να σας παρουσιάσω ονειρικά τα πράγματα, δεν είναι εύκολο να μην έχεις χρήματα, δεν είναι εύκολο να δέχεσαι απορρίψεις, δεν είναι εύκολο οι αποτυχίες να κάνουν την εμφάνισή τους στη ζωή σου. Όμως τώρα είναι η ευκαιρία σας να δείτε τελικά γιατί συμβαίνουν όλα αυτά, τι πρέπει να μάθετε και τι θέλουν τα γεγονότα να σας πουν. Ποιοι άνθρωποι πρέπει να μείνουν και ποιοι να απομακρυνθούν.

Οι αποτυχίες είναι η ευκαιρία σας να επαναπροσδιορίσετε τις επιθυμίες σας, να ξαναδείτε τη ζωή σας με άλλα μάτια, να προσπαθήσετε να κάνετε ένα νέο ξεκίνημα. Κανείς μας δεν έχει μόνο επιτυχίες, αντίθετα, όλοι ζήσαμε, ζούμε και θα ζήσουμε αποτυχίες, στιγμές που θα μας πληγώσουν, που θα πονέσουμε, που θα χάσουμε την αυτοεκτίμησή μας και που θα νιώθουμε έτοιμοι να παρατήσουμε τα πάντα. Όμως δεν είναι αυτό η ζωή, δεν ήρθαμε να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια, αλλά για να τη συνεχίσουμε παρά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε.

Μην κακιώνετε με όσους σας οδήγησαν σε αυτό που βιώνετε, συνήθως υπάρχουν αθέατοι και θεατοί ηθοποιοί της παράστασης που πρωταγωνιστείτε, οπότε ευχαριστήστε τους. Σκεφτείτε πως αν δεν ήταν αυτοί εσείς μπορεί να παραμένατε σε ένα εργασιακό περιβάλλον με άσχημο συναδελφικό κλίμα. Αν δεν υπήρχαν αυτοί δε θα γνωρίζατε την πρώτη αποτυχία σας και ίσως να μη σας δινόταν η ευκαιρία να δοκιμάσετε κάτι νέο. Η αποτυχία είναι ο δρόμος που αν καταφέρετε να διαβείτε θα σας οδηγήσει στην επιτυχία, στην ευτυχία. Είναι, λοιπόν, δυνατόν να τους θυμώνετε με όλους αυτούς που σας έφεραν σε αυτή τη θέση; Να τους ευχαριστείτε πρέπει, άλλωστε επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ότι εσείς φέρατε αυτούς τους ανθρώπους στη δική σας ζωή και οδηγήσατε τη ροή των πραγμάτων σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, γιατί όταν έπρεπε φοβηθήκατε να κάνετε το επόμενο βήμα.

Και σίγουρα η ηλικία κάποιες φορές λειτουργεί ως επιβαρυντικός παράγοντας στην εύρεση εργασίας, ιδιαίτερα στη χώρα που ζούμε, και ίσως το να έχεις περάσει τα 40 να θεωρείται μειονέκτημα -αντί να αξιολογείται η εμπειρία που έχεις αποκτήσει με το πέρασμα των χρόνων-, όμως μπορείς να δημιουργήσεις νέες ευκαιρίες και να βρεις εναλλακτικές. Και ακόμα περισσότερες εναλλακτικές μπορούν να προκύψουν μέσα από τη συνεχή μάθηση. Μην εφησυχάζεστε, αλλά συνεχίστε να μορφώνεστε, να αποκτάτε νέες δεξιότητες και δώστε την ευκαιρία σε εσάς να γίνετε αυτό που έχετε ονειρευτεί.

Και να έχετε πάντα στο μυαλό σας πως όταν κοιτάξεις κατάματα την αποτυχία τότε ξέρεις ότι ήρθε η ώρα να ενηλικιωθείς, επομένως ήρθε η ώρα να πας παρακάτω, να προχωρήσεις ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία.

 

Συντάκτης: Γεωργία Κοκκονούζη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!