Το να προσπαθείς ν’ αποφύγεις μια κατάσταση ή ένα πρόσωπο χρησιμοποιώντας δικαιολογίες μπορεί και να μην είναι το ηθικότερο πράγμα του κόσμου, ωστόσο δεν είναι σίγουρα κάτι που έστω και μια φορά δε σε έχει βγάλει από μια δύσκολη θέση, οπότε κι εξυπηρέτησε άμεσα και με επιτυχία τον σκοπό του.

Μια δικαιολογία μπορεί να σε σώσει εν μέρει από διαφόρων ειδών καταστάσεις τις οποίες δεν μπορείς να διαχειριστείς, όμως σε δεσμεύει να καλείσαι κάθε φορά που θα προκύπτει ένα αντίστοιχο ζήτημα να σκαρφίζεσαι κι από μία που θα είναι σε συνέχεια με την προηγούμενη. Kάπως έτσι η προσπάθεια που καταβάλλεις για να είσαι συνεπής, αξιόπιστος, αλλά και να τη γλιτώνεις χωρίς πολλά πολλά, καταντάει αγχωτική κι εξουθενωτική. Καταλαβαίνεις -από ένα σημείο κι ύστερα- πως είναι ευκολότερο να είσαι ειλικρινής με ό,τι συνέπεια κι αν έχει αυτό, παρά να αναγκάζεσαι κάθε φορά να κρατάς καρνέ για τα ψέματα που θα λες για να δικαιολογήσεις κάτι που δεν κάνεις επειδή απλώς δεν ήθελες.

Στο κάτω κάτω, το άτομο στο οποίο νιώθεις συνεχώς την ανάγκη να δικαιολογείσαι μπορεί να έχει περισσότερη κατανόηση απ’ όση νομίζεις και να δεχτεί το «όχι» ή το «δε θέλω» ως μια αρκετά καλή αιτία για να μη γίνει κάτι από μεριάς σου. Σε αντιστοιχία κι εφόσον αισθάνεσαι ότι μια σχέση σου βασίζει όλη την πορεία της στις αρνήσεις σου, πράγμα που είτε θα σου φέρει τιμωρητικές συμπεριφορές είτε προβλήματα, τότε ίσως θα πρέπει να επαναξιολογήσεις τη θέση του ανθρώπου στη ζωή σου, ή την πρόθεσή σου να κρατήσεις σε αυτή τη μορφή επικοινωνίας.

 

Πόσο ασφαλής αισθάνεσαι στη σχέση σου;

Κάνε το τεστ με τις 100 ερωτήσεις

+ 13 σελίδες report με τα προσωπικά σου αποτελέσματα

 

Αυτό που επίσης γίνεται αρκετές φορές για ν’ αποφύγουμε κάτι, είναι το ν’ αφήνουμε τους άλλους να πιστεύουν πως θα το κάνουμε, ενώ ακυρώνουμε τελευταία στιγμή με λάβαρο το «κάτι προέκυψε», «δε νιώθω καλά» κ.λ.π. Τις περισσότερες φορές ξέρουμε εξ αρχής ότι θα ακυρώσουμε, οπότε η πρόφαση κολλάει με το αναπάντεχο για να μην έρθουμε εξ αρχής σε δύσκολη θέση. Ενδεχομένως βέβαια τις πρώτες φορές που θα το κάνεις να πείσεις, στη συνέχεια όμως ο άλλος θ’ αρχίσει να αντιλαμβάνεται πως κάτι δεν πάει καλά. Οπότε, εκτός του ότι προφανώς θα του χαλάσεις και τα πλάνα, αν τον «πακετώσεις» τελευταία στιγμή, θα τον κάνεις να νομίζει πως δεν μπορεί να βασίζεται πάνω σου και πως είσαι αναξιόπιστος. Πράγμα που θα φέρει σιγά σιγά και την απομάκρυνση- εκτός αν κι αυτό θέλεις να πετύχεις έτσι κι αλλιώς.

Το δύσκολο με το να σου γίνει η δικαιολογία συνήθεια, είναι να πείσεις πως λες αλήθεια όταν όντως θα το κάνεις. Γιατί προφανώς κι η ειλικρίνειά σου δε θα μπορεί να εκτιμηθεί από τον άλλον, όταν τον έχεις συνηθίσει στα ψέματα τόσες φορές. Επιπλέον, κάποια στιγμή θα πάψουν οι άλλοι να στρέφονται σε σένα αφού θα γνωρίζουν πως θα κρεμαστούν. Έτσι, ίσως χάσεις ευκαιρίες και πλάνα τα οποία θα σε γέμιζαν ή θα σε ικανοποιούσαν και δε θα χρειαζόσουν δικαιολογίες για ν’ αποφύγεις, μ’ ένα «μην του το πεις, αφού δε θα έρθει» ή «και να του πω δε θα θέλει» που θα συνοδεύει το όνομά σου στις συζητήσεις.

Αν θες να μπορείς εύκολα ν’ αποφύγεις κάτι, τότε μάθε να μπορείς να το αντιμετωπίζεις πρώτα. Όσες δικαιολογίες κι αν βρεις για να σε ξεκουράζουν στο τέλος πάλι θα καταλήξουν να σε βαραίνουν. Ποιο το νόημα λοιπόν;

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελένη Τ.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου