pwl83

Αν ρωτούσες τη γιαγιά μου στα νιάτα της, τι της αρέσει σε έναν άντρα, θα σου απαντούσε κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που θα σου απαντούσε η μάνα μου, η οποία επίσης θα σου απαντούσε κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που θα αποκριθεί η κολλητή μου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το παρόν δεν είναι κάτι πρωτότυπο, αλλά απλά μια ακόμη προσπάθεια. Έχουν γίνει χιλιάδες απόπειρες να αποσαφηνιστεί το τι θέλει μια γυναίκα από έναν άντρα. Ο βασικός λόγος που συνήθως αποτυγχάνουν είναι γιατί πολύ απλά, δεν μπορεί να καλουπωθεί σε ένα κείμενο, ή βιβλίο, ή σειρά τόμων.

Όταν διαβάζω ότι ο άντρας πρέπει να είναι αυταρχικός και σατράπης, σκέφτομαι την αηδία στο πρόσωπο μιας γυναίκας που έχει υποστεί κακοποίηση, διαβάζοντάς το. Όταν διαβάζω ότι ο άντρας πρέπει να είναι γυμνασμένος κι αθλητικός, φαντάζομαι ότι όλοι οι χοντρούληδες σαν εμένα ή θα γίνουν φέτες ή θα μείνουν παρθένοι.

Πολύ απλά, δεν μπορείς να μπεις στο μυαλό του κάθε ανθρώπου και να φτιάξεις ένα καλούπι που να τους ικανοποιεί όλους. Κι άλλωστε, ακόμα κι αν αυτό γινόταν, πόσο θα μπορούσε να βασανίσει κάποιος τον εαυτό του να προσποιείται ότι έχει μπει στο καλούπι αυτό προκειμένου να γίνει αποδεκτός; Οπότε, αδερφέ, χαλάρωσε, ό,τι δεν παρεκκλίνει από απλούς κανόνες υγιεινής, σεβασμού και συμπεριφοράς, δεν είναι και τυποποιημένο. Από ‘κει κι έπειτα, η κοινωνία κατά καιρούς τείνει να επαναπροσδιορίζει τα ίδια και τα ίδια κλισέ που την τρέφουν κι εμείς τσιμπάμε και παίζουμε το παιχνιδάκι της.

Είναι πολύ λίγα και πολύ απλά εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεται ένας άντρας για να γίνει μέχρι ενός σημείου αποδεκτός. Απ’ το σημείο εκείνο και μετά, η χημεία –αν υπάρχει– θα κάνει τα υπόλοιπα.

Πρώτο και βασικότερο: Μην είσαι γλοιώδης. Το κομπλιμέντο το γουστάρουν όλες οι γυναίκες, αρκεί να ευσταθεί, να μην είναι υπερβολικό και να μην προσβάλλει τη νοημοσύνη τους, που υπενθυμίζω ότι είναι πάντα περισσότερη από τη δική μας. Όποια κι αν είναι, δεν παύει να είναι γυναίκα και να γουστάρει ακεραιότητα και λεβεντιά στον άντρα που τη φλερτάρει. Όταν βλέπουν σαλάκια, νιώθουν όπως νιώθεις εσύ όταν ακούς γυναίκα να ρίχνει Χριστοπαναγίες. Και το να λες σε κάποια που είναι πιο ξινή κι από κοτόσουπα νοσοκομείου ότι σου αρέσει το χιούμορ κι η πλάκα της, σε κάνει να φαίνεσαι τουλάχιστον γλίτσας.

Δεύτερο: Δε βγάζεις στη φόρα τα κόμπλεξ σου, όσα κι αν έχεις -γιατί έχεις, όλοι έχουμε. Αυτό είναι το σώμα σου, αυτή είναι η τσέπη σου, αυτή είναι η μάπα σου κι είσαι πολύ ευχαριστημένος μ’ αυτά. Τελεία και παύλα.

Τρίτο: Είσαι πάντα καθαρός και μυρίζεις ωραία. Το μπλουζάκι δεν περιμένουμε να έχει ασπρίσει σαν παστός μπακαλιάρος για να το βάλουμε πλυντήριο και το πουκάμισο δεν το φοράμε καν αν θυμίζει τσαλακωμένο δελτίο στοιχήματος. Ξέρω πολλούς χάλιες που βρήκαν γυναίκα και τους ερωτεύτηκε, αλλά κανέναν βρομίκουλα. Φυσικά απαγορεύεται και το αντίθετο. Αν είσαι εκκολαπτόμενος Κατακουζήνας ή από το πολύ άρωμα μυρίζεις σαν το σαλόνι της μάνας μου όταν θυμιατίζει με το λιβανιστήρι τις εικόνες, πάλι για μοναχικές αγκαλίτσες με το μαξιλάρι οδεύεις.

Τέταρτο: Δε ρωτάς μαλακίες. Ερωτήσεις που αφορούν το παρελθόν της, με πόσους έχει πάει πριν από σένα, ή πόσο της άρεσε ή δεν της άρεσε το σεξ μαζί σου πρέπει να εκλείψουν, αν όχι απ’ το μυαλό σου, σίγουρα απ’ το στόμα σου. Άλλωστε είναι απλό, φίλε, αν δεν της αρέσει το σεξ μαζί σου, πίστεψέ με, δε θα το ξανακάνει κιόλας.

Πέμπτο: Δεν είσαι ακραίος. Όπως θα ξέρεις ήδη, η γυναικεία σκέψη μπορεί πολύ εύκολα να αυτοαναιρείται. Μάνι μάνι οι ακραίες απόψεις, σεξισμός, ομοφοβικότητα κλπ είναι είτε συζητήσεις που πρέπει να αποφύγεις, αν συμφωνείς με κάποια από αυτές είτε που αν τεθούν, πρέπει να αφήσεις παραθυράκια. Ακόμα κι αν την πέφτεις στη Λεπέν.

Έκτο: Τηρείς τα όρια που αυτή θέτει. Δεν υπεισέρχεσαι σε θέματα που δε θέλει να συζητήσει, δε ζητάς να μάθεις αν δεν ανάψει το πράσινο φωτάκι για ερωτήσεις και το κυριότερο, δεν απλώνεις τα κουλάδια σου πάνω της. Χειρονομίες, αγκαλίτσες κι ιδρωμένο χεράκι πάνω στο ισιωμένο μαλλί είναι ο τάφος μας, στο υπογράφω.

Έβδομο: Ντύνεσαι όπως εσύ νιώθεις άνετα και γουστάρεις, αρκεί να το υποστηρίζεις. Θα μου πεις, ποιος θα σε κρίνει για το πώς θα ντυθείς και με ποιο δικαίωμα. Αυτός είσαι και σε όποιον γουστάρεις, κι άμα θες φοράς και το βρακί πάνω απ’ το παντελόνι και κάνεις το Superman, αλλά είσαι εκτός θέματος. Εδώ δε μιλάς μαζί μου, αλλά με αυτή στην οποία θες να αρέσεις. Αν τη στιγμή που μιλάτε αυτή φορά ταγιέρ, μίντι φούστα και δεκάποντη γόβα, κι εσύ φοράς σκισμένο τζιν, άρβυλο Ε.Σ. κι άσπρο μπλουζάκι σαν του χασάπη, τα υπόλοιπα τα ξέρεις.

Όγδοο: Αν πρόκειται να την ακολουθήσεις στα social media, θυμήσου ότι τα likes σε ό,τι καρακώλι κυκλοφορεί στο Instagram εκτός από μάταια, είναι και πολύ άσχημα για την εικόνα σου απέναντι σε εν δυνάμει φλερτ σου.

Ένατο: Αν την προσκαλέσεις σπίτι σου κι αυτή δεχθεί να έρθει (από μόνο του αυτό δείχνει ότι την παίρνεις την Πόλη), φρόντισε να είναι τακτοποιημένο κι όχι αχούρι. Μεταξύ αντρών, απλά δείχνει καθαρό, μια γυναίκα όμως θα κρίνει πολλά παραπάνω. Δε λέμε να είναι και σαν χειρουργείο, αλλά να μην είναι και σαν τη Σμύρνη μετά την άλωσή της.

Δέκατο: Μην ασκείς έλεγχο. Ούτε στη γνωριμία, ούτε μετά. Άλλο η πρωτοβουλία που τη λατρεύει, κι άλλο η χειραγώγηση, που τη σιχαίνεται. Αυτό το κλισέ ότι η γυναίκα γουστάρει υποταγή, δεν ξέρω ποιος μπαστουνόβλαχος το είπε, πάντως είναι λάθος.

Δέκα απλά πραγματάκια. Κι είναι τα ευκόλως εννοούμενα, άλλο αν τώρα πια ακόμα κι αυτά δεν εξυπακούονται. Αν ένας άντρας προσέχει τον εαυτό του και τη συμπεριφορά του, το μόνο που του χρειάζεται είναι να έχει προσωπικότητα και να μην παπαγαλίζει ό,τι βλέπει για ωραίο γύρω του. Αυτό που διαφοροποιεί τον καθένα μας από το διπλανό του, ίσως είναι αυτό που θα γοητεύσει. Αν όχι, δεν ταιριάζατε έτσι κι αλλιώς. Οπότε πάρ’ το και λίγο χαλαρά. Ο σκοπός δεν είναι να εντυπωσιάσεις με αυτά που θα κάνεις, αλλά να προκαλέσεις εντύπωση γι’ αυτό που είσαι.

 

Συντάκτης: Αλέξης Φαραντούρης
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!