Μόλις υποδεχτήκατε ένα νεογέννητο και στο σπίτι κυριαρχεί το απόλυτο χάος. Να φάει στην ώρα του, να κοιμηθεί, να κάνει μπάνιο, όλα γυρίζουν γύρω από εκείνο. Όμως τι γίνεται με τη σχέση του ζευγαριού και πότε θα βρεθείτε και πάλι τα δυο σας να κάνετε κόλπα πονηρά. Πότε είναι η κατάλληλη ώρα και πόσο πρέπει να περιμένετε μετά τη γέννα πριν συμβεί το «κακό»;
Σύμφωνα με το American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), η κατάλληλη περίοδος για τη γυναίκα να ξαναέχει ερwτική επαφή μέσω της διείσδ@σης του κόλπou είναι 6 εβδομάδες μετά τη γέννα. Τότε είναι απόλυτα ασφαλές αλλά κι υγιές για μια νέα μητέρα να απολαύσει και πάλι το ερwτικό παιχνίδι.
Διάφορες έρευνες που έχουν διεξαχθεί ανά τον κόσμο, δείχνουν πως οι νέοι γονείς συνήθως αργούν πολύ περισσότερο από το επιτρεπόμενο χρονικό περιθώριο για την πρώτη τους σ3ξouαλική επαφή. Οπότε αν κι εσείς παίρνετε το χρόνο σας και νιώθετε πως έχετε αργήσει δεν είστε οι μόνοι!
Απ’ ό,τι φαίνεται περίπου το 50% των ζευγαριών κάνουν έρwτα περίπου 10 εβδομάδες μετά τη γέννηση του παιδιού τους και το ποσοστό αυτό περιλαμβάνει και φυσιολογικές γέννες αλλά και γέννες που έγιναν με καισαιρική τομή. 10% των νέων γονέων περίμεναν ακόμη περισσότερο, περίπου τρεις με έξι μήνες, πριν συνερευθούν ερwτικά, ενώ μόνο το 26% των ζευγαριών έκανε σ3ξ πριν περάσουν οι έξι εβδομάδες.
Οι έρευνες αναφέρουν επιπλέον πως το 23% περίπου των γυναικών ένιωθαν έντονη δυσφορία και πόνο κατά την επαφή ακόμα και 20 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Άλλα κοινά στοιχεία ήταν η πίεση στη λεκάνη αλλά κι ο πόνος στη μέση κι όλα τα παραπάνω οδήγησαν τα ζευγάρια να διακόψουν κάθε επαφή και να περιμένουν αρκετά πριν την επόμενη.
Η αλήθεια είναι πως πάντα, παρά τις όποιες ιατρικές οδηγίες ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και δεν ισχύουν τα ίδια για όλους. Ο γυναικολόγος της κάθε γυναίκας μπορεί να δώσει συμβουλές που ανταποκρίνονται στις προσωπικές ανάγκες κι ανησυχίες κι ίσως για ορισμένες γυναίκες το διάστημα των 6 εβδομάδων να είναι αχρείαστο, ενώ για άλλες να επιβάλλεται να περιμένουν περισσότερο. Άλλες γυναίκες μπορεί να βιώνουν έντονο πόνο πριν ή και μετά τις 6 εβδομάδες κι άλλες όχι. Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός κι αυτό οφείλουμαι να το κατανοήσουμε.
Οι συμβουλές των ειδικών βασίζονται πάντα στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά και μάλιστα μπορεί να μας παρέχουν και tips για το πώς να κάνουμε την εμπειρία λιγότερο επίπονη ή δυσάρεστη. Προφανώς οι έντονες κι απότομες κινήσεις δε συνίσταται στις πρώτες επαφές μετά τη γέννα, όσο διάστημα κι αν έχει περάσει, καθώς το σώμα πρέπει να συνηθίσει και πάλι. Έπειτα η χρήση κάποιου βοηθήματος αρχικά μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα και να προετοιμάσει το γυναικείο σώμα, ενώ η χρήση λιπaντικoύ μπορεί επίσης να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη και βοηθητική.
Έπειτα η διeίσδ@ση δεν είναι ο μόνος τρόπος να ενδώσουμε στο ερwτικό παιχνίδι. Υπάρχουν και τα πρoκaτaρκτικά αλλά και το στoμaτιkό που προσφέρουν επίσης απόλαυση κι ικανοποίηση.