

Πετάγομαι, που λες, μέσα στον ύπνο μου από τα δυνατά γαβγίσματα πάνω από το κεφάλι μου. Κοιτάω την ώρα στο κινητό μου, 7:00 το πρωί. «Εντάξει, εντάξει», του λέω «τώρα θα ετοιμαστούμε. Μη φοβάσαι δε θα αργήσεις για τη δουλειά»! Ναι σωστά διάβασες! Η ανησυχία μας δεν είναι κάθε πρωί μην αργήσω εγώ στη δουλειά αλλά μην καθυστερήσει ο σκύλος μου στη δική του! Και όχι, δεν τρελάθηκα ακόμη. Μπορεί να μην έχει φτάσει, προς το παρόν, το συγκεκριμένο trend στην Ελλάδα, αλλά σκέφτομαι πως αν ζούσαμε στην Κίνα θα μπορούσαμε άνετα να ξυπνάμε κάπως έτσι.
Κάποιος κατέβασε την ιδέα το 2011 και δημιουργήθηκαν οι πρώτες καφετέριες για σκύλους-γάτες. Πρόσεξε όμως, αυτό δε σημαίνει πως τα συγκεκριμένα καταστήματα είναι για να πηγαίνουν σκύλοι και γάτες, αλλά πως τα ζώα εργάζονται εκεί. Κάνοντας τι; Αλληλεπιδρώντας με τους πελάτες που θέλουν να τα χαϊδέψουν, να τους μιλήσουν και να παίξουν μαζί τους με αντάλλαγμα τροφή και σνακ για τις υπηρεσίες τους. Το project γνώρισε τεράστια επιτυχία και το 2023 αυτές οι καφετέριες στην Κίνα έφτασαν τον τρελό αριθμό των 4.000!
Watch on TikTok
Οι καταστηματάρχες βάζουν κανονικά αγγελίες όπου ψάχνουν εργαζόμενους σκύλους ή γάτες και τους περνούν και από συνέντευξη για να δουν αν τους κάνουν ή όχι. Τα ζωάκια που θα προσληφθούν, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα φιλικά, φροντισμένα, υγιή και να τα πηγαίνουν καλά, τόσο με τους πελάτες του μαγαζιού όσο και με τους “συναδέλφους” τους. Αυτή είναι και η δοκιμασία που περνούν πριν από την πρόσληψη. Τα αφήνουν να κινούνται ελεύθερα για κάποιο διάστημα μέσα στο μαγαζί και τα παρατηρούνε.
Η 27χρονη Jane Xue είναι η περήφανη ιδιοκτήτρια ενός 2χρονου Samoyed με το όνομα OK, που εργάζεται σε μια καφετέρια σκύλων στην περιοχή Fuzhou στη Βορειοδυτική Κίνα. Αρχικά της φάνηκε πως θα έχει πλάκα και έστειλε βιογραφικό απαντώντας σε διάφορες αγγελίες. Όταν της ζήτησαν να πάει για συνέντευξη τη σκυλίτσα δεν πίστευε πόσο καλά τα πήγε με τον κόσμο, πόσο έδεσε στο περιβάλλον του καφέ και πόσο χαρούμενη έδειχνε. Οπότε, δε δίστασε να της επιτρέψει να δουλέψει. Όπως η ίδια είπε σε συνέντευξή της, λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι και αναγκαστικά η ΟΚ έμενε μόνη της. Είναι πολύ καλύτερα για εκείνη να είναι σε ένα φιλόξενο περιβάλλον, να απολαμβάνει χάδια και λιχουδιές, την παρέα άλλων τετράποδων και μετά να γυρίζει σπίτι με την οικογένειά της. Επιπλέον, να κάνουν και κάποια εξοικονόμηση χρημάτων αφού γλιτώνουν γεύματα αλλά και την ενέργεια που θα χρειαζόταν τις ώρες που θα ήταν μόνη η ΟΚ στο σπίτι. Κάποιοι εργοδότες μάλιστα προσφέρουν και έκπτωση στους φίλους των ιδιοκτητών των ζώων που θα επισκεφτούν το κατάστημα έως και 30% στις τιμές.
Οι πελάτες που επισκέπτονται τα μαγαζιά αυτά μπορούν, είτε να πληρώσουν είσοδο που κυμαίνεται από 3,5-7,5 ευρώ, είτε απλά να πάρουν κάτι για να φάνε ή να πιούνε και απολαμβάνουν ελεύθερα τη συντροφιά των τετράποδων υπαλλήλων. Σίγουρα οι περισσότεροι που επιλέγουν να επισκεφτούν τέτοια μέρη θα αγαπούν τα ζώα, αλλά ίσως για διάφορους λόγους να μην έχουν δικά τους. Οπότε είναι ωραίο να έχουν έστω κι έτσι τη δυνατότητα να περάσουν λίγο χρόνο κοντά σε κάποια ζωάκια που θα τους προσφέρουν χαλάρωση και χαρά.
Αφού, με αυτό τον τρόπο όλες οι πλευρές βγαίνουν κερδισμένες, οι καταστηματάρχες αυξάνουν τα κέρδη τους, οι ιδιοκτήτες των ζώων εξοικονομούν χρήματα και έχουν λιγότερη ανησυχία για τα ζωάκια τους, τα ίδια περνούν πολύ καλύτερα τις ώρες τους και οι πελάτες το χαίρονται τότε γιατί όχι; Αρκεί φυσικά να τηρούνται οι κανονισμοί ώστε οι συνθήκες να είναι οι ιδανικές για όλους. Και πρέπει να σημειωθεί πως όλα αυτά συμβαίνουν σε μία χώρα που όπως λένε σύντομα θα έχει πολύ περισσότερα κατοικίδια απ’ ότι νήπια, γεγονός που έχει κι αυτό τη σημασία του.
ΠΗΓΕΣ
m.jpost.com
m.economictimes.com
www.huffingtonpost.gr
newpost.gr