Η αλήθεια είναι ότι οι πεποιθήσεις για τη θέση των γυναικών στις χώρες της Σαουδικής Αραβίας είναι λίγο πολύ γνωστές. Η πατριαρχία καλά κρατεί. Όχι ότι εμείς οι δυτικοί πάμε πίσω βέβαια, αλλά βήματα εξέλιξης έχουν γίνει όσο να πεις. Ένας άντρας από τη Σαουδική Αραβία χώρισε τη γυναίκα του. Αυτό θα μου πεις δεν είναι είδηση και με το δίκιο σου. Δεν είναι όμως το θέμα το διαζύγιο, αλλά ο λόγος.

Μπορείς να μαντέψεις ποιος είναι αυτός;

Πατριαρχία-Σαουδική Αραβία 1-0.

Σύμφωνα με το Gulf news το συγκεκριμένο περιστατικό έλαβε χώρα το 2018, ωστόσο λίγη σημασία έχει αυτό, καθώς τέτοια περιστατικά συμβαίνουν πολύ συχνά στην περιοχή. Ένας άντρας χώρισε τη σύζυγό του, με την οποία ήταν παντρεμένος δύο χρόνια γιατί δεν του απαντούσε στα μηνύματα στο WhatsApp. Σου θυμίζει κάτι μήπως;

Ο άνδρας ανέφερε ότι η γυναίκα αγνόησε τα μηνύματά του, αν και τα είχε διαβάσει. Πώς το ήξερε; Είδε το μπλε τικ στο chat. Έχουμε και αυτά να μας προδίδουν βλέπεις. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι συνεχώς ασχολούνταν με το κινητό της, αφού επικοινωνούσε με φίλους και συγγενείς και εξαιτίας αυτού παραμελούσε το σπίτι και το παιδί τους. Προσπαθούσε επίμονα να επικοινωνήσει μαζί της και μέσω τηλεφώνου και με μηνύματα, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Όταν επέστρεψε στο σπίτι τη βρήκε να παρακολουθεί τηλεόραση. Όταν τη ρώτησε γιατί δεν απαντούσε στα μηνύματά του, απάντησε ότι μιλούσε με μια φίλη της και ήταν απασχολημένη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η στάση της αυτή έδειξε έλλειψη σεβασμού γεγονός που τον οδήγησε στο διαζύγιο. Και από τη δική του συμπεριφορά εμείς καταλαβαίνουμε το συντηρητισμό και τα πατριαρχικά πρότυπα με τα οποία έχει γαλουχηθεί. Τι όχι; Και ρωτάμε καθόλου ψύχραιμα: ο ίδιος φρόντιζε τα παιδιά και το σπίτι του ή θεωρούσε ότι είναι υποχρέωση της συζύγου του; Αυτός δε μιλούσε με φίλους και συγγενείς στο τηλέφωνο ή επειδή είναι άντρας αυτό είναι οκ; Πάλι καλά να λέμε που τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν χειρότερα για εκείνη. Όλοι φανταζόμαστε τι θα μπορούσε να είχε συμβεί. Άλλωστε, αυτά συμβαίνουν και στην Ελλάδα σε με μεγάλη συχνότητα δυστυχώς.

 

Τι είναι φεμινισμός οεο;

Η συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και άλλα παρόμοια περιστατικά που βλέπουν στο φως της δημοσιότητας αποτελούν ένα δυνατό χαστούκι για τα δικαιώματα των γυναικών όχι μόνο στις Αραβικές χώρες, αλλά και στις φαινομενικά προοδευτικές. Τι εννοούμε με αυτό; Σε όλες μας είχε τύχει ένας τύπος κινούμενο red flag που είτε είναι ζηλιάρης είτε ήθελε να του απαντάμε στο δευτερόλεπτο λες και δεν έχουμε άλλη ζωή πέρα από αυτόν. Ναι δεν είναι μόνο οι Σαουδάραβες σ3ξιστές, είναι πολλοί άντρες εκεί έξω. Μπορεί να έχουν γίνει βήματα προόδου, αλλά όπως γνωρίζουμε η πατριαρχία έχει πολύ βαθιές ρίζες.

Παραδεχόμαστε ότι τα social media έχουν συμβάλλει στην ανάδειξη τέτοιων περιστατικών και επίσης είναι άκρως θετικό ότι μεγάλη μερίδα του κόσμου τα καταδικάζει. Ξεκινάει και φαίνεται το φως στο τέλος του τούνελ της πατριαρχίας, όμως έχουμε δρόμο ακόμα να διανύσουμε. Εμείς το μόνο που θα πούμε είναι ότι η γυναίκα γλύτωσε από έναν σύζυγο που ήθελε να την ελέγχει συνεχώς και δεν την άφηνε να αναπνεύσει και να απολαύσει τον ελεύθερο χρόνο της μακριά από αυτόν. Ο τύπος ήταν κινούμενο red flag.

Αν ποτέ σου τύχει τρέξε μακριά girl!

Συντάκτης: Μαρία Μωραΐτη
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη