Αν νόμιζες ότι το ταλέντο σου στο τιραμισού περιοριζόταν στο να καθαρίζεις το ταψί με το δάχτυλο «για να μην πάει χαμένο», ήρθε η ώρα να μάθεις ότι μπορεί να είσαι, χωρίς να το ξέρεις, πρωταθλητής προετοιμασίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο Τιραμισού 2025. Υπάρχει αυτό το θεσπέσιο άθλημα λοιπόν και γίνεται στην Ιταλία (πού αλλού;). Όμως αυτό δεν είναι καν το καλύτερο. Το καλύτερο είναι ότι ψάχνουν 100 τυχερούς που θα κληθούν να κάνουν τη δουλειά που οι υπόλοιποι μόνο ονειρευόμαστε: να τρώνε γλυκά για το καλό της ανθρωπότητας.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στο Τρεβίζο, τη γενέτειρα του τιραμισού, από 10 έως 12 Οκτωβρίου. Εκεί, μη επαγγελματίες μάγειρες (το τονίζουμε, γιατί αν έχεις δουλέψει σε κουζίνα έστω για μισό χρόνο την τελευταία διετία σε πετάνε έξω σαν μπαγιάτικο σαβαγιάρ) θα ριχτούν στη μάχη για το τέλειο τιραμισού. Οι συμμετέχοντες διαλέγουν ανάμεσα σε δύο κατηγορίες:

Αυθεντική συνταγή: με τα έξι κλασικά συστατικά (σαβαγιάρ, μασκαρπόνε, αυγά, καφές, κακάο, ζάχαρη).

Δημιουργική συνταγή: ίδια βάση αλλά με λίγο «twist», γιατί πώς αλλιώς θα δικαιολογήσεις το φραγκοστάφυλο δίπλα στο εσπρέσο;

Η διοργάνωση έχει τρεις φάσεις – προκριματικά, ημιτελικούς και τελικό – με έναν Παγκόσμιο Πρωταθλητή σε κάθε κατηγορία. Το καλύτερο; Μπορείς να είσαι ΕΣΥ αυτός που θα πει «ναι, αυτό το τιραμισού είναι ο Μessi των γλυκών».

 

 

Για την ιστορία, το τιραμισού δεν είναι απλώς ένα γλυκό, είναι ολόκληρη ιστορία σε ποτήρι. Γεννήθηκε στη δεκαετία του ’60 στο Τρεβίζο της Ιταλίας και από τότε δεν έχει σταματήσει να γλυκαίνει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η λέξη tiramisu σημαίνει «σήκωσέ με», χάρη στον συνδυασμό καφέ και ζάχαρης που σου δίνουν μια γλυκιά ενεργειακή σφαλιάρα. Υπάρχει ακόμη debate για το ποιος το εφηύρε πρώτος – άλλοι λένε ένας σεφ του εστιατορίου Le Beccherie στο Τρεβίζο, άλλοι το αποδίδουν σε σπιτικές νοικοκυρές που έφτιαξαν κάτι πρόχειρο με μασκαρπόνε και σαβαγιάρ. Στην αρχική του εκδοχή δεν υπήρχε αλκοόλ, αλλά σύντομα μπήκε στο παιχνίδι το Marsala ή το ρούμι, κάνοντας το τιραμισού ακόμα πιο «ενήλικο». Από τα ’80s κι έπειτα, το γλυκό έγινε διεθνής σταρ – από παρισινά bistros μέχρι αμερικανικά diners – και σήμερα στέκεται με τον καφέ του στο χέρι έτοιμο να κρίνει όποιον τολμήσει να φτιάξει εκδοχή του.

Και τώρα το ζουμί: Μπορείς να μπεις στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού και να δώσεις ένα τεστ 15 ερωτήσεων. Αν απαντήσεις σωστά και αρκετά γρήγορα, κερδίζεις μια από τις 100 θέσεις στην κριτική επιτροπή.

Disclaimer: δε θα πληρωθείς, ούτε θα σου καλύψουν το ταξίδι και το ξενοδοχείο. ΑΛΛΑ θα έχεις την ανεκτίμητη εμπειρία να τρως τιραμισού σε ποσότητες που μέχρι τώρα μόνο το στομάχι σου ονειρευόταν. Δηλαδή, πες μου, πόσες φορές θα σου δοθεί ευκαιρία να πας Ιταλία για να κάνεις binge-eating με επίσημη άδεια;

Οπότε, αν το γλυκό αυτό είναι το «safe space» σου, ετοίμασε βαλίτσα και stretchy παντελόνι. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Τιραμισού σε περιμένει.