Αν νόμιζες ότι τα τηλεοπτικά ριάλιτι φτάνουν μέχρι τις ένδοξες στιγμές παλιού καλού fame story κι άντε και κανένα gntm, ετοιμάσου για την πολιτική έκδοση. Στη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλή των Ελλήνων, στο πεδίο όπου θα έπρεπε να συζητάμε νόμους και δημόσια θέματα, είδαμε τη συνάντηση που μάλλον δεν είχε προβλεφθεί από το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να «ξεσπάει» κατά της Ντόρα Μπακογιάννη και τούμπαλιν, σε ένα γνήσιο και υπέροχο γατοκαβγά.
Η Διάσκεψη των Προέδρων, όπου τα μικρόφωνα πρέπει να κρατούν αλλαγές ή τουλάχιστον να μη γίνονται αφορμή «επεισοδίων», είχε θέμα την εφαρμογή του «χρονοκόφτη» στις ομιλίες της Βουλής από τον Νοέμβριο. Η Ζωίτσα -λογικό- αντιδρούσε ήδη από την αρχή. Όμως η ένταση ανέβηκε όταν κατηγόρησε την Ντόρα για τις υποθέσεις της Siemens και το τροχαίο με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο έξω απ’ τη Βουλή. Και τότε η Ντόρα, αφού γύρισε, την κοίταξε με το θανατηφόρο βλέμμα και την κέρασε το κοσμιτικό επίθετο “υστερική”.
Τότε, η Ζωίτσα σήκωσε το κινητό της και αποτύπωσε την Ντόρα- ε ρε και τι το ήθελε! Mπήκε και η Όλγα Γεροβασίλη στο παιχνίδι: «Αυτό είναι απαράδεκτο! Τι είναι αυτά τα πράγματα; Να βγάζουμε φωτογραφίες μέσα στη διάσκεψη;».
Το σύνολο του θέματος; Ο «χρονοκόφτης» για τις ομιλίες, δηλαδή, λιγότερος λόγος για όλους, πιο αυστηρός έλεγχος για τον καθένα. Αλλά σαν να ξεχάσαμε ότι η ουσία της Βουλής δεν είναι να συρρικνωθεί ο καθένας που μιλάει, αλλά να ακουστεί η υπεύθυνη φωνή, όχι η αρπαχτή ραντεβού με το μικρόφωνο και το κινητό.
Μπορείς να χαμογελάσεις, γιατί το θέαμα ήταν το πιο viral σημερινό νέο. Αλλά αν είσαι πολίτης που περιμένει να ακούσει λόγο, λύσεις, σκέψεις, μπορείς και να αναρωτηθείς. Όταν τη φορά που «έσπασε» η γραμμή ανάμεσα σε κομματική αντιπαράθεση και προσωπική σύγκρουση, ποιος χάνει;
Ναι, εμείς. Οι πολίτες.
Και αν η Ζωίτσα και η Ντόρα βρίσκονται σε ρόλους σιωπηλής αναμέτρησης, εμείς καθόμαστε στο πεζοδρόμιο της ενημέρωσης και ζητάμε διέξοδο. Με χιούμορ το λέμε, αλλά το θέμα είναι σοβαρό. Η Βουλή δεν είναι πανελάδικο ρε παιδιά. Και αν γίνει, τουλάχιστον ας ξέρουμε πότε φύγαμε από την ψηφοφορία και ξεκίνησε το σόου.
Γιατί, κακά τα ψέματα, αν συνεχίσουν έτσι, σε λίγο η Βουλή θα χρειάζεται Μικρούτσικο. Θα ανοίγει η συνεδρίαση με «Καλησπέρα σας, σήμερα στο επεισόδιο Βουλή. Αντί για νομοσχέδια, θα έχουμε άλλο ένα ξεκατίνιασμα και η χώρα θα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ντροπή για τους εκπροσώπους της.
