Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλες τις ψυχές που μας διαβάζουν!

Πάλι εδώ, με κοντομάνικα και κοντοβράκια παρότι Νοέμβρης μήνας, έτοιμοι να κάνουμε Χριστούγεννα α λα Αυστραλία, σαγιονάρα δίχαλο και μελομακάρονο. Why not?

Για την ιστορία, αυτή τη βδομάδα λένε για βροχές και αλλαγή του καιρού αλλά δεν είμαστε εδώ για τέτοια, σήμερα μεταφέρουμε θετική ενέργεια για να ξεκινήσει καλά η βδομάδα. Θετικές ειδήσεις ποικίλης ύλης, για όλα τα γούστα λοιπόν.

Απολαύστε ανεύθυνα – εδώ επιτρέπεται.

 

 

Ο Γιάννης Αντετοκούμπο έδειξε για ακόμη μια φορά πόσο ψυχούλα είναι.

Στον τελευταίο αγώνα των Μπακς με τους Λέικερς (95-119) δημιουργήθηκε μια παρεξήγηση όταν η ομάδα των Λέικερς αποφάσισε να δωρίσει την μπάλα του αγώνα στον rookie παίκτη τους, Αντού Τιερό, ο οποίος σκόραρε τους πρώτους του πόντους στο NBA. Οι διαιτητές του αγώνα όμως είχαν διαφορετική γνώμη και δεν το επέτρεψαν, για την ακρίβεια, πήραν την μπάλα από τους Λέικερς παρά τις αντιδράσεις τους και την παρέδωσαν σε παράγοντα των Μπακς. Και σε αυτό το σημείο επενέβη ο Γιάννης δίνοντας τέλος στο συμβάν! Πήγε άνετος και χαλαρός, πήρε την μπάλα από την υπεύθυνη των Μπακς και την έδωσε στο Λούκα Ντόντσιτς δίνοντας έτσι τέλος στο συμβάν.

Να, κάτι τέτοια κάνει και το φαν κλαμπ διευρύνεται διαρκώς. Και παιχταράς και άπαιχτος συγχρόνως.

 

Toy story 5, το πρώτο teaser είναι εδώ!

Το πρώτο teaser του Toy Story 5 είναι γεγονός λοιπόν. Το βίντεο των 49 δευτερολέπτων μας αποκαλύπτει έναν νέο, high tech ήρωα το Lilypad (ενα τάμπλετ – σύμβολο της σύγχρονης εποχής) που φέρνει ανατροπές και μια υποβόσκουσα “τεχνολογική απειλή” απέναντι στην παρέα κλασικών παιχνιδιών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το σλόγκαν που συνοδεύει το βίντεο: «η εποχή των κλασικών παιχνιδιών τελείωσε».

Τη σκηνοθεσία του Toy Story 5 υπογράφουν ο βραβευμένος με Όσκαρ Άντριου Στάντον και η Μακένα Χάρις, ενώ οι Τομ Χανκς, Τιμ Άλεν και Τζόαν Κιούζακ επιστρέφουν στους κλασικούς ρόλους τους. Ο Κόναν Ο’Μπράιεν συμμετέχει δανείζοντας τη φωνή του στο «Smarty Pants». Η νέα ταινία αναμένεται να προβληθεί το επόμενο καλοκαίρι σε μια άκρως ανταγωνιστική κινηματογραφική περίοδο, δίπλα σε μεγάλες πρεμιέρες όπως το «The Devil Wears Prada 2», το «Mortal Kombat II» και το «Minions 3».

Με αυτή την είδηση υπάρχει βάσιμο ενδεχόμενο να χάρηκα παραπάνω απ’ το 8χρονο παιδί μου αλλά νομίζω πως η γενιά μου θα με καταλάβει και θα μου δώσει δίκιο. 4 ταινίες έχουμε δει απ’ τα μικράτα μας και τώρα, κοντά στα 40 πια, έρχεται η 5. Ε δεν το λες και λίγο.

 

Ένα πάρκο – κόσμημα στο Κερατσίνι

Φυτεύουμε στη Γειτονιά”: Φύτεψαν το πάρκο Καρπάθου στο Κερατσίνι -  EKFRASI.net

Στο πλαίσιο του προγράμματος “Φυτεύουμε στη Γειτονιά “, το Τμήμα Πρασίνου με την υποστήριξη και συμμετοχή του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Μηνά Κερατσινίου, φύτεψε στο πάρκο Καρπάθου, δεκάδες φυτά, θάμνους και δέντρα όπως βελανιδιά από το φυτώριο του Δήμου, αριές, ψευδοπιπεριά, μελίες, φίκους, τριανταφυλλιές, δεντρολίβανο, λεβάντες, πλουμπάγκο, λαντάνες, κουμαριά και διμορφοθήκες δημιουργώντας μια όμορφη, γεμάτη οξυγόνο γωνία στο Κερατσίνι. Στο πάρκο επίσης υπάρχει γήπεδο ποδοσφαίρου, παιδική χαρά καθώς και πάρκο για σκύλους.

Ελπίζουμε και άλλοι δήμοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Κερατσινίου και να γεμίσουν οι γειτονιές με πράσινα πάρκα, χώρους ψυχικής ανάτασης.

 

 

Moyseion: ένα ζωντανό ταξίδι στον ελληνικό πολιτισμό στη Ματέρα της Μεγάλης Ελλάδας

Moyseion στη Ματέρα: ελληνικός πολιτισμός και Μεγάλη Ελλάδα σε ένα ζωντανό  ξενοδοχείο-μουσείο

Στη Ματέρα της νότιας Ιταλίας, μια πόλη με ιστορία χιλιάδων ετών, το Moyseion προσκαλεί τους επισκέπτες σε ένα ξεχωριστό ταξίδι: μια διαμονή που μοιάζει περισσότερο με ζωντανή αναβίωση της αρχαιότητας παρά με ένα τυπικό ξενοδοχείο.

Το Moyseion λειτουργεί ως ξενοδοχείο – μουσείο εμπνευσμένο από την εποχή του ελληνικού αποικισμού στη Μεγάλη Ελλάδα, τότε που ολόκληρη η περιοχή έσφυζε από ελληνική παρουσία και πολιτισμό. Στόχος είναι η σύνδεση των επισκεπτών με την τότε εποχή. Κάθε αντικείμενο, από τα έπιπλα και τα σκεύη μέχρι τα φωτιστικά, τα μουσικά όργανα και τα υφάσματα, έχει σχεδιαστεί ως πιστή αναπαράσταση αρχαιολογικών ευρημάτων. Οι σύγχρονες λεπτομέρειες, όπως ο ηλεκτροφωτισμός ή τα πιστολάκια, κρύβονται επιμελώς, ώστε να μη διακόπτεται η ατμόσφαιρα του ταξιδιού πίσω στον χρόνο.

Το συγκρότημα στεγάζεται σε αναστηλωμένες σπηλαιώδεις κατοικίες, τα περίφημα sassi της Ματέρας, που έχουν αναγνωριστεί ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η αποκατάστασή τους κράτησε τέσσερα χρόνια και έγινε σε στενή συνεργασία με αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες και ιστορικούς, ώστε η εμπειρία να είναι όσο το δυνατόν πιο αυθεντική χωρίς όμως να αποκλειστούν οι σύγχρονες ανέσεις.

Από τις δεκαέξι υπόγειες κατοικίες, οι οκτώ έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με την αισθητική και τις πρακτικές της αρχαϊκής και της ελληνιστικής περιόδου. Οι χώροι είναι λιτοί, με φυσικά υλικά, λινά υφαντά και αντικείμενα που παραπέμπουν στη ζωή των ανθρώπων της εποχής: την προετοιμασία του φαγητού, την ανάπαυση, τη μουσική και τις μικρές καθημερινές δραστηριότητες.

Οι υπόλοιπες κατοικίες αντλούν στοιχεία από τη λίθινη μέχρι και τη ρωμαϊκή περίοδο. Έτσι, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να “ταξιδέψει” στο χρόνο απλώς αλλάζοντας δωμάτιο, συνδέοντας στο μυαλό του τα διαφορετικά πολιτισμικά επίπεδα που πέρασαν από την ίδια γη.

Στο χαμηλότερο επίπεδο του Moyseion βρίσκεται το Sanctuary of Waters, ένα υπόγειο spa εμπνευσμένο από τα ιερά νερού και τα λουτρά της αρχαιότητας. Οι πισίνες και οι λεκάνες είναι λαξευμένες στο βράχο, ενώ ο φωτισμός και τα ψηφιδωτά έχουν σχεδιαστεί με βάση πραγματικές αρχαιολογικές αναφορές από τη Μεγάλη Ελλάδα.

Το Moyseion συνεργάζεται με ιστορικούς τροφής και ανθρωπολόγους για να “αντιγράψει” τη διατροφή της ελληνικής αρχαιότητας. Το πρωινό βασίζεται σε αυθεντικές συνταγές και περιλαμβάνει ψωμί από κριθάρι, σύκα και ξηρούς καρπούς αλλά και αλείμματα από άγρια βότανα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Moyseion αποδεικνύει πώς ο σεβασμός στην ιστορία μπορεί να συνδυαστεί με τη φιλοξενία, την εκπαίδευση και τη χαρά της ανακάλυψης. Οι άνθρωποι που το δημιούργησαν πιστεύουν ότι ο πολιτισμός γίνεται πραγματικά δικός μας μόνο όταν τον βιώνουμε με όλες μας τις αισθήσεις.

Δεν ξέρω για εσάς, πάντως εγώ θέλω να πάω εχθές!

 

Αυτές ήταν λοιπόν οι ειδήσεις και τα πιο πρόσφατα δημοσιεύματα που ακτινοβολούν χαρά, αισιοδοξία και δίψα για ζωή.

Ελπίζω να φορτίσατε τις μπαταρίες σας και η εβδομάδα να κυλήσει όπως ξεκίνησε: ευχάριστα και θετικά.

Συντάκτης: Σοφία Τρέπα
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη