Έντονο προβληματισμό προκαλούν οι θάνaτοι επτά κρατουμένων στις φυλακές Αγίου Στεφάνου της Πάτρας από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα, με τις αρμόδιες αρχές να διερευνούν τις συνθήκες κράτησης και τους φορείς της περιοχής να εκφράζουν ανησυχίες για την κατάσταση που επικρατεί στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, οι επτά θάνατοι φέρεται να οφείλονται σε παθολογικά αίτια. Ωστόσο, η συχνότητα των περιστατικών μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έχει προκαλέσει την κινητοποίηση της Εισαγγελίας Εφετών Πάτρας, η οποία διέταξε τη διενέργεια έρευνας.

Το θέμα έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τις συζητήσεις γύρω από τις συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές, ενώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει τόσο ο Δικηγορικός όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, οι οποίοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα είναι ο υπερπληθυσμός. Οι εγκαταστάσεις του καταστήματος κράτησης έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενούν περίπου 340 έως 370 άτομα, ωστόσο σήμερα ο αριθμός των κρατουμένων φτάνει περίπου τους 700, σχεδόν διπλάσιος από τη χωρητικότητα των φυλακών.

Παράλληλα, αρκετοί κρατούμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, γεγονός που δυσκολεύει την παροχή της απαραίτητης ιατρικής φροντίδας και την παρακολούθηση ευάλωτων περιστατικών.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία μεταξύ του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, της Εισαγγελίας και της διοίκησης των φυλακών, με στόχο την αναζήτηση λύσεων που θα ενισχύσουν την υγειονομική κάλυψη και θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων.

Τα αποτελέσματα της εισαγγελικής έρευνας αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς καλούνται να δώσουν απαντήσεις για το κατά πόσο οι συνθήκες κράτησης και οι ελλείψεις που καταγγέλλονται συνέβαλαν στην επιδείνωση της κατάστασης των κρατουμένων που έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο διάστημα.