rhteh

Αν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ένα επάγγελμα που ξέρει να περνάει καλά κι αυτό να βγαίνει προς τα έξω, αυτό θα ήταν σίγουρα το επάγγελμα του ραδιοφωνικού παραγωγού. Κι αυτό, όχι γιατί το κάνει ένας γνωστός μου απ’ το χωριό, αλλά κυρίως γιατί αυτή η επαφή που έχει με το κοινό του ένας ραδιοφωνικός παραγωγός είναι μοναδικό προνόμιο.

Είναι όμορφο συναίσθημα να κατακλύζεσαι διαρκώς από μηνύματα ακροατών σου, που δίνουν τη δική τους νότα σε ό, τι κάνεις κι ακόμη καλύτερο είναι το συναίσθημα να δημιουργούν οι ακροατές την playlist της δικής σου εκπομπής. Να δίνουν μια μουσική γραμμή, σύμφωνα με τα μουσικά τους ακούσματα, που κι εσύ ο ίδιος θα ακολουθήσεις για να έχεις μια επιτυχημένη συνταγή για την εκπομπή σου.

Καλές οι πρωινές και οι μεσημεριανές εκπομπές στο ραδιόφωνο, αλλά σαν τις μεταμεσονύκτιες εκπομπές δεν έχει. Από άποψη ώρας, πιάνεις όλα τα γκρουπ των ηλικιών, από θέμα μουσικής, τα έχεις όλα και συμφέρεις κι άμα λάχει κάνεις και καμιά αφιέρωση σε μια μοναχική ψυχή εκεί έξω. Όσο να πεις, στο ραδιοφωνικό αέρα δεν είναι εύκολα τα πράγματα για αφιερώσεις λόγω χρόνου, ωστόσο πάντα βρίσκουμε έναν τρόπο για να πετάξουμε μια αφιέρωση. Είτε για μια καρδιά που πληγώθηκε εκεί έξω, είτε για κάποιον που μας χώρισε, αλλά σιγά μην κλάψουμε κιόλας, σιγά μη φοβηθούμε.

Οι μεταμεσονύκτιες εκπομπές έχουν τα πάντα· από τραγούδια με πιο ποπ χαρακτήρα, μέχρι τραγούδια με βαθυστόχαστο ήχο και στίχο, ξέρεις αυτά που καταλήγεις μ’ ένα ουίσκι αγκαλιά μέχρι το τέλος της εκπομπής. Οι παλιοί ίσως να θυμάστε εκείνη την αλησμόνητη σειρά που ο χαρακτήρας Μίλτος έκανε μεταμεσονύκτια εκπομπή στον Jukebox FM κι ο καθείς έλεγε τον πόνο του -στην κυριολεξία- αγκαλιά μ’ ένα ποτό και ξηροκάρπια. Γιατί, τι να την κάνεις μια μεταμεσονύκτια εκπομπή, αν δεν έχεις και το από δίπλα.

Εκτός όλων των άλλων, σε μια μεταμεσονύκτια εκπομπή μπορούν να λυθούν κι ένα σωρό άλλα θέματα. Βλέπεις, το επιτρέπει και η ώρα, που είναι κάπως περασμένη και κατάλληλη για συζητήσεις άλλου επιπέδου. Λίγο τα ερωτικά θέματα που μας απασχολούν, λίγο τα διλήμματα που μπαίνουν στη ζωή μας ένα ωραίο πρωί, λίγο που θέλουμε να κάψουμε τον πόνο μας ακούγοντας το αγαπημένο μας λαϊκό τραγούδι, λίγο mix and match η υπόθεση κι οι ακροατές είναι αυτοί που έχουν την τελική επιλογή στην λίστα των τραγουδιών σου. Ξέρεις τι είναι να έχεις επιλέξει μια αμιγώς έντεχνη λίστα για την εκπομπή σου και να καταλήγει δεύτερο πρόγραμμα σε μπουζούκια στη Λάρισα; Όχι ότι έχω κάτι με την πόλη, απλώς μου ήρθε σαν πρώτη επιλογή στο μυαλό, γιατί αυτή η πόλη ξέρει να περνάει καλά. ‘Ετσι λοιπόν, τα πλάνα σου αλλάζουν κι εφαρμόζονται οι μουσικές επιλογές των ακροατών σου κι όχι αυτά που είχες ο ίδιος επιλέξει.

Συνήθως σ’ αυτές τις εκπομπές υπάρχουν και εξομολογήσεις για έρωτες και νταλκάδες, που συνοδεύονται απ’ την κατάλληλη μουσική υπόκρουση. Ένα βαρύ ζεϊμπέκικο ή ένα λαϊκό μπορούν να συνοδέψουν τέτοιες εξομολογήσεις. Οι περισσότερες απ’ αυτές βέβαια είναι ανώνυμες, γιατί ποτέ δεν ξέρεις ποιος σε ακούει όταν εξομολογείσαι τον έρωτά σου για το Μαράκι, το θέμα βέβαια είναι να σε ακούει και το ίδιο το Μαράκι. Έτσι, ο ραδιοφωνικός παραγωγός παίρνει και τον ρόλο του σύμβουλου σχέσεων εκτός όλων των άλλων και καταλήγει να γίνεται μέχρι και ψυχολόγος προκειμένου να επιλύσει τα ζητήματα καρδιάς των ακροατών του.

Το καλύτερο κομμάτι όμως σας το κράτησα για το τέλος και είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο των μεταμεσονύκτιων ραδιοφωνικών εκπομπών. Το κεφάλαιο αφιερώσεις. Πόσες φορές δεν έχεις ακούσει εκπομπή στο ραδιόφωνο μετά τα μεσάνυχτα και να μπαίνεις στο chat του σταθμού ή να τηλεφωνείς στο τηλεφωνικό τους κέντρο για να κάνεις αφιέρωση στον έρωτα της ζωής σου στον αέρα;

Ο ραδιοφωνικός παραγωγός χατίρια δε χαλάει, να το ξέρεις. Αν και περασμένη ώρα, προσπαθεί να δίνει πάντα τον καλύτερό του εαυτό χωρίς ανταλλάγματα. Ξέρει ότι έχει επιλέξει μια δύσκολη ζώνη που το κοινό είναι κάπως ιδιόρρυθμο και έχει τις δικές του μουσικές γραμμές και καμβάδες. Βάζει ως προτεραιότητα τους ακροατές του και τσαλακώνεται γι’ αυτούς, σ’ αντίθεση μ’ έναν παραγωγό πρωινής ζώνης, που δεν μπορεί να είναι έτσι, λόγω ώρας, αλλά και λόγω θεματολογίας. Οι μεταμεσονύκτιες εκπομπές έχουν τους δικούς τους κανόνες, φτιάχνοντας ένα ραδιόφωνο που ξεχειλίζει έρωτα. Άλλωστε μετά τις 12 ό, τι συμβαίνει είναι από καρδιάς. Αλλιώς να μη συμβαίνει και καθόλου. Καλή ακρόαση!

 

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου