Οι αρχαίοι φιλόσοφοι πίστευαν ότι η ύλη αποτελείται από τέσσερα στοιχεία: τη Γη, τον Αέρα, τη Φωτιά και το Νερό. Τα τέσσερα αυτά στοιχεία περιγράφουν στην Αστρολογία, τα τέσσερα μοναδικά είδη προσωπικότητας που σχετίζονται με τα ζώδια. Τα στοιχεία παρουσιάζουν κάποια βασικά γνωρίσματα σε σχέση με τον χαρακτήρα, τη συμπεριφορά, τα συναισθήματα και τις σκέψεις. Κάθε ομάδα τριών ζωδίων του ίδιου στοιχείου ονομάζεται τριπλότητα. Τα στοιχεία είναι τέσσερα (Φωτιά, Γη, Αέρας και Νερό) και συμπεριλαμβάνουν τρία ζώδια, τα οποία σχηματίζουν μαζί μία τριπλότητα.

 

Ζώδια της φωτιάς

(Κριός-Λέων-Τοξότης)

Τα ζώδια αυτά είναι ζωντανά, δυναμικά και θέλουν να έχουν τον έλεγχο. Όταν θέλουν κάτι, θα το πάρουν και δε σταματούν μέχρι να το πάρουν. Είναι ηγέτες, έχουν μεγάλη ενεργητικότητα κι όταν ξεκινούν κάτι, το κάνουν με ενθουσιασμό. Έχουν κίνητρα, είναι πολύ υπερήφανα και με αυτοπεποίθηση. Επίσης, είναι πολύ αλαζονικά κι εγωκεντρικά. Δε δίνουν κι εύκολα παρηγοριά στα προβλήματα των άλλων, γιατί απλώς δεν έχουν τον χρόνο. Δεν έχουν καθόλου υπομονή. Επίσης, κουράζονται και βαριούνται εύκολα, ενώ δε δέχονται παρατηρήσεις. Χωρίς ενθάρρυνση και ιδέες, νιώθουν χαμένα και μονότονα.

Ένα ζώδιο της Φωτιάς είναι το αφεντικό που δίνει ιδέες και παρακινεί κι οδηγεί τους άλλους, λαμβάνοντας όλα τα εύσημα. Αισθάνονται πιο άνετα έχοντας τον έλεγχο του περιβάλλοντός τους. Ωστόσο, μπορεί να δείξουν την άσχημη πλευρά του χαρακτήρα τους, όταν δε γίνονται σεβαστά. Έχουν παραφουσκωμένο εγώ και υπερηφάνεια, θέλουν να τα αγαπούν και να τα θαυμάζουν και ποτέ να μην τα υποτιμούν ή να τα κοροϊδεύουν. Ζητούν πολλές φιλοφρονήσεις και κάποιον να ενθαρρύνει τις ελπίδες και τα όνειρά τους και σε αντάλλαγμα είναι εξαιρετικά γενναιόδωρα από την πλευρά τους. Το μειονέκτημα είναι η ανάγκη τους για συνεχή έμπνευση. Η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχία και μπλοκάρισμα των στόχων.

 

Ζώδια της γης

(Ταύρος-Παρθένος-Αιγόκερως)

Τα ζώδια της Γης είναι τα πιο σταθερά, κι ενίοτε άκαμπτα, όλων των ζωδίων. Από τη στιγμή που βάλουν κάτι στο μυαλό τους, δε μετακινούνται εύκολα. Είναι πρακτικά, λογικά κι επίμονα. Αν έχουν βάλει στόχο ένα έργο, θα γίνει οπωσδήποτε μέχρι το τέλος. Δεν έχουν πολύ αυθορμητισμό αλλά ούτε κι ευελιξία. Δεν είναι τόσο ευαίσθητα όπως τα ζώδια του νερού αλλά έχουν επίγνωση των αναγκών τους και συχνά θέλουν να υπηρετήσουν τους άλλους. Αναζητούν τα φώτα της δημοσιότητας και κάνουν οτιδήποτε για να την πάρουν καθώς έχουν ανάγκη την αναγνώριση και τις επευφημίες. Συχνά, είναι τόσο άκαμπτα που κολλάνε με τη ρουτίνα. Έχουν φόβο για να ξεκινήσουν κάτι νέο και είναι πολύ προσεκτικά, σε σημείο να χάνουν μεγάλες ευκαιρίες.

Επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια καλύτερη ζωή για τον εαυτό τους, είτε δουλεύοντας σκληρά, είτε μαζί με ένα σύντροφο ο οποίος διαθέτει εξαιρετικές διασυνδέσεις. Στον έρωτα, αναζητούν την ασφάλεια και μπορούν να είναι εξαιρετικά ανεκτικά και δυναμικά στο όνομα της αγάπης. Αλλά είναι υπομονετικά με όσους αγαπούν και φροντίζουν, μόνο αν έχουν κάτι να κερδίσουν από αυτούς. Είναι εξαιρετικά γοητευτικά αλλά το μειονέκτημά τους είναι ότι κάποιες φορές παραμελούν τη διασκέδαση για την εργασία. Μπορεί να είναι γοητευτικά κι αξιαγάπητα αλλά είναι επίσης ψυχρά και υπολογιστικά. Είναι στα καλύτερά τους, όταν εργάζονται για μια νέα ιδέα ή σκοπό.

 

 

 

Ζώδια του αέρα

(Δίδυμοι-Ζυγός-Υδροχόος)

Τα ζώδια του Αέρα αναζητούν την επικοινωνία και μπορούν να υλοποιήσουν τις ιδέες τους από το πουθενά. Αυτά τα ζώδια είναι σαν τον αέρα που αναπνέουμε. Πάντα κινούνται και αλλάζουν. Ακριβώς όταν νομίζει κανείς ότι είναι στάσιμα, αλλάζουν και πάλι. Είναι πολύ κοινωνικά και πάντα βρίσκουν κάτι για να μιλήσουν και να προβάλλουν τις ιδέες τους. Είναι ορθολογιστικά και δεν έχουν πολύ συναισθηματισμό. Τα ζώδια του Αέρα είναι τόσο αντικειμενικά, που οι ενέργειες και οι πεποιθήσεις τους είναι πρακτικές. Επιφανειακά, αυτά τα ζώδια δε θέλουν συζητήσεις με βαρύ συναισθηματισμό, διότι φοβούνται τα συναισθήματα.

Δεν περιορίζονται και η ελευθερία της σκέψης και της κίνησης, είναι οι πιο αγαπημένες επιθυμίες τους. Έχουν νέες ιδέες και σχεδόν πάντα σκέφτονται μεγάλα σχέδια. Μπορούν να είναι λίγο εξωπραγματικά, αλλά αυτό είναι μέρος της γοητείας τους. Έχουν την τάση να κάνουν τα συνηθισμένα πράγματα να φαίνονται φανταστικά. Μπορεί να κατηγορηθούν ότι δεν είναι ζεστά, λόγω της αναλυτικής τους διανοητικής ικανότητας, αλλά γίνονται πολύ συναισθηματικά, μόνο όταν πιστεύουν σε κάτι ή ερωτευτούν. Έχουν μεγάλες ικανότητες επικοινωνίας και είναι εξαιρετικά κοινωνικά. Πρέπει να εφαρμόζουν τις εν λόγω ιδέες τους για κάτι παραγωγικό, διαφορετικά, μπορεί να γίνουν νευρικά, κυκλοθυμικά και υπερβολικά ευαίσθητα.

 

Ζώδια του νερού

(Καρκίνος-Σκορπιός-Ιχθύς)

Συναισθήματα, συγκινήσεις και βαθιές προσωπικές συζητήσεις είναι αυτό που παρακινούν τα ζώδια του Νερού. Ευαίσθητα πολύ, τα ζώδια του Νερού είναι δεμένα περισσότερο με τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους. Κλαίνε πιο συχνά και τα πάντα γύρω τους φαίνεται να τα αγγίζουν βαθιά. Όταν δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τα συναισθήματα, συχνά υποχωρούν και κλείνονται στον εαυτό τους. Μερικές φορές, αυτό οδηγεί σε φοβικό τρόπο ζωής.

Η διαίσθηση, οι ψυχικές ικανότητες και να κρατάνε μυστικά, είναι από τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά τους. Η εμπιστοσύνη είναι μια μεγάλη ανάγκη τους και, επίσης, η σταθερότητα και η ανταλλαγή συναισθημάτων, προκειμένου να αισθάνονται πιο ήρεμα. Στην πραγματικότητα, τα ζώδια του Νερού μπορεί να είναι τόσο συναισθηματικά που τα απλούστερα πράγματα της ζωής μπορούν να υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό και να γίνουν δραματικά. Είναι ονειροπόλα, καλοί ακροατές, πολύ διαισθητικά καθώς και ευαίσθητα.

 

Πηγή