Δεν μπορεί μονίμως να είμαστε στα καλύτερά μας. Υπάρχουν κάποιες φάσεις που τα πράγματα στην καθημερινότητα στραβώνουν και χρειαζόμαστε βαθιές ανάσες για να καταφέρουμε ν’ ανταπεξέλθουμε. Κάθε ζώδιο έχει τον δικό του τρόπο να καταφέρνει να βγαίνει αλώβητο όταν είναι στις μαύρες του. Ας δούμε, λοιπόν, πώς βιώνει μια δύσκολη φάση και πώς την ξεπερνά -με ή χωρίς τη βοήθεια άλλων.

 

Κριός

Δε βλέπεις συχνά τον Κριό στα down του, εκτός κι αν τον έχουν μεγαλώσει υπερβολικά προστατευτικοί γονείς. Σε αυτή την περίπτωση, ο γνήσιος παρορμητισμός του έχει καταπιεστεί από την εκλογίκευση των φόβων του. Έτσι, δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με την έμφυτη φλόγα του, το πάθος που τον χαρακτηρίζει. Μιας και πίσω από την κατάθλιψη υπάρχει πάντα ο φόβος για κάτι, ένας πτοημένος Κριός μπορεί να ξαναβρεί την τόλμη και τη χαρά της ζωής με μια πιο ενεργητική στάση. Εκείνο που θα τον ανεβάσει είναι η αδρεναλίνη που την ξυπνά η πρόκληση και η περιπέτεια. Γρήγορα ξεπερνά την προσωρινή κάμψη, όπως και όλα τα ζώδια της Φωτιάς.

 

Ταύρος

Με τον συνδυασμό του σταθερού ζωδίου που ανήκει στο στοιχείο της Γης, ο Ταύρος δεν έχει και πολλά σκαμπανεβάσματα στις διαθέσεις του. Συνήθως βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το επίπεδο της κατάθλιψης, σπάνια θα τον δεις να ‘ναι στις μαύρες του, αλλά ούτε ανεβαίνει και φτάνει στα όρια της τρελής χαράς. Δύσκολα θα ξετρελαθεί με κάτι, αλλά όταν αισθάνεται πεσμένος, υπάρχουν κάποιοι πρακτικοί τρόποι να τον παρηγορήσουν: ένα καλό γεύμα, ένα μπάνιο, λίγη μουσική, οτιδήποτε θα «κανακέψει» τις αισθήσεις του. Ο Ταύρος ξέρει να απολαμβάνει την υλική του υπόσταση και αρκεί να το υπενθυμίζει στον εαυτό του όποτε του χρειάζεται.

 

Δίδυμος

Ο Δίδυμος δεν αφήνεται να τον πάρει από κάτω, ακόμα κι αν ολόγυρά του γκρεμίζεται το σύμπαν. Πρώτα απ’ όλα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξέρει τι του φταίει. Το κοφτερό μυαλό του θα εντοπίσει αμέσως την αιτία της θλίψης ή της ενόχλησής του. Βέβαια αυτό δε θα τον κάνει να την αντιμετωπίσει ευθέως. Πιθανόν θα το ρίξει στην κριτική ή στην αποφυγή που είναι η αγαπημένη του μέθοδος: θα βρει αμέσως κάτι άλλο να στρέψει το ενδιαφέρον του, παριστάνοντας στους γύρω και στον εαυτό του ότι δεν τρέχει τίποτα. Αυτό εννοείται πως δεν είναι και η καλύτερη αντιμετώπιση, καθώς περισσότερο θα βοηθούσε να κοιτάξει κατάματα το πρόβλημα.

 

Καρκίνος

Ο Καρκίνος είναι το πιο επιρρεπές στη μελαγχολία ζώδιο. Το πιο συνηθισμένο του πρόβλημα είναι ότι πιστεύει πως οι άλλοι δεν τον αγαπούν/εκτιμούν/προτιμούν όσο θα ήθελε, με αποτέλεσμα να μην του δίνουν την υποστήριξη που έχει ανάγκη. Συνήθως δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της ζωής χωρίς να υπάρχει ένα χέρι να τον στηρίζει. Στην περίπτωση που δεν το βρει, αισθάνεται αδυναμία να διαχειριστεί τις δυσκολίες κι αντί να διεκδικήσει την υποστήριξη που θέλει, αποσύρεται στο καβούκι του και τρώγεται με καημούς που οι άλλοι πρέπει να μαντέψουν. Στην πραγματικότητα, περισσότερο θα τον βοηθούσε να ζητήσει ξεκάθαρες απαντήσεις και δεσμεύσεις, αντί να  κάνει εικασίες.

 

Λέων

Σπάνια θα δεις έναν Λέοντα να είναι πεσμένος, αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτα. Στην πραγματικότητα θέλει πάντα να λάμπει σαν τον Ήλιο, τον κυβερνήτη του, ακτινοβολώντας δύναμη και σιγουριά. Είναι πολύ περήφανος για να δείξει θλιμμένος, αποκαρδιωμένος, φοβισμένος και δεν κρύβεται μόνο από τους άλλους, αλλά και από τον εαυτό του. Συμπεριφέρεται σαν όλα να πηγαίνουν μια χαρά. Το τρωτό του σημείο είναι η αίσθηση ότι χάνει τον «θρόνο» του, δηλαδή το γόητρο και την επιβολή του. Το να αντιληφθεί ότι τον λυπούνται για κάποιο πρόβλημά του είναι για εκείνον χειρότερο κι από το ίδιο το πρόβλημα. Αντίθετα, η αίσθηση ότι περιβάλλεται από άτομα που τον σέβονται και τον θαυμάζουν αποτελεί σπουδαία παρηγοριά.

 

Παρθένος

Ο Παρθένος δεν επιτρέπει στον εαυτό του να αισθανθεί πεσμένος. Παρά τους μετριοπαθείς τόνους του είναι άτομο που δε δείχνει μεγάλη επιείκεια για την αδυναμία τη δική του ή των άλλων. Προσπαθεί να επιβληθεί στον εαυτό του και να αλλάξει τη διάθεσή του σαν να πατά ένα κουμπί. Απ’ το να νιώθει down προτιμά να νιώθει πιεσμένος, και συγκεκριμένα από τη δουλειά. Ρίχνεται εκεί για να πάρει δυνάμεις από την αίσθηση της ολοκλήρωσης που του προσφέρει το να παράγει κάποιο έργο, ακόμα κι αν πρόκειται για το να τρίψει με μανία τον νεροχύτη. Η παραγωγικότητα είναι η λύση για τα πάντα. Το να έχει απτά αποτελέσματα σε έναν τομέα που να μπορεί να ελέγξει, τον βοηθάει να διώξει το άγχος του.

 

 

Ζυγός

Ο Ζυγός, ακόμα κι αν πέφτει στα δίχτυα της θλίψης, δε μένει και πολύ σε άσχημη διάθεση. Βέβαια, σε περίπτωση που έχει αρκετούς πλανήτες στον Σκορπιό, μπορεί να είναι επιρρεπής στο να νιώθει down, παρ’ όλα αυτά συνήθως βρίσκει τρόπο να το ξεπεράσει. Κυρίως χρησιμοποιεί τη βοήθεια των άλλων, μέσα από τη διέξοδο που του προσφέρουν οι προσωπικές και κοινωνικές του σχέσεις, καθώς και την αγάπη του στα ωραία πράγματα της ζωής. Η ομορφιά και η αρμονία είναι για εκείνον βάλσαμο. Στην πραγματικότητα το μυστικό για να ξεπερνά την κατάθλιψη είναι να δυναμώσει ο ίδιος σαν χαρακτήρας, αντί να περιμένει να τον σηκώσει κάποιος άλλος από το περιβάλλον του, δυνατότερος από εκείνον.

 

Σκορπιός

Ο Σκορπιός είναι έντονα συναισθηματικό ζώδιο με μεγάλες διακυμάνσεις. Εκδηλώνει με το ίδιο πάθος τη θλίψη και τη χαρά του, σε βαθμό που μερικές φορές δεν αντέχεται από τους γύρω του. Η αισθηματική του ζωή αποτελεί σημαντικό παράγοντα στις διαθέσεις του, καθώς βάζει τη σχέση του σε προτεραιότητα. Αν εκείνη χάσει τη λάμψη και το πάθος της, αυτό αποτελεί συχνά βασική αιτία για μαύρες του Σκορπιού. Το καλό μαζί του είναι πως δε μένει για πολύ κολλημένος. Αργά ή γρήγορα επιστρατεύει τη μεγάλη δύναμη της θέλησής του και ξεπερνά την κατάθλιψη. Και όχι, το κρεβάτι δεν είναι για εκείνον μέσο να ανεβεί ψυχολογικά.

 

Τοξότης

Παρ’ όλο που θεωρείται το πιο αισιόδοξο ζώδιο, ούτε κι ο Τοξότης έχει απόλυτη ανοσία στην κατάθλιψη. Απλώς με τη βοήθεια της μεταβλητής φύσης του, την ξεπερνά προτού καν ο ίδιος το καταλάβει. Άλλωστε, κατά βάθος πιστεύει ότι σκοπός της ζωής είναι όχι μόνο να περνά εκείνος ωραία, αλλά να μεταδίδει και στους άλλους την εύθυμη διάθεσή του σαν φωτιά, που άλλωστε είναι και το ζωδιακό του στοιχείο. Το γεγονός ότι εκπέμπει αισιοδοξία είναι ένας από τους λόγους που τραβάει τους ανθρώπους κοντά του κι αυτό τον ανεβάζει ακόμα πιο πολύ. Ούτως ή άλλως, και ο ίδιος δεν αντέχει να περιβάλλεται από μουρτζούφληδες. Ας πάνε να γκρινιάζουν κάπου μακριά του.

 

Αιγόκερως

Ο Αιγόκερως συμπεριφέρεται σαν να έχει κατάθλιψη, ακόμα κι αν δεν τρέχει τίποτα. Βαρύς και σοβαρός, κρατιέται σταθερά σε ένα επίπεδο «γκρίζου», έναν τόνο ανοιχτότερο από τη μαυρίλα. Και δε βρίσκει ούτε τον τρόπο, ούτε και τον λόγο να βγει από μια κατάσταση που ο ίδιος επιβάλλει στον εαυτό του. Σάμπως δεν είναι εκείνος που βλέπει αντικειμενικά τα πράγματα; Υπάρχει πουθενά μια ακτίνα φωτός για να χαιρόμαστε; Η κατήφεια του Αιγόκερου προέρχεται από την ανικανοποίητη ανάγκη του για σιγουριά και βεβαιότητα σε ό,τι κι αν κάνει. Κι αφού αυτή είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να καλυφθεί, μένει εγκλωβισμένος στην ανησυχία για το ζοφερό παρόν και το ακόμα πιο απειλητικό μέλλον.

 

Υδροχόος

Δεν είναι εύκολο να δεις τον Υδροχόο στα down του. Το στοιχείο του Αέρα τον κρατά ψηλά. Τον κάνει να ενδιαφέρεται για τα πάντα και τους πάντες γύρω του. Σπάνια βαριέται. Αυτή η στάση του τον στρέφει έξω από τον εαυτό του και τα όποια προβλήματά του. Δεν είναι πως δεν έχει συναισθηματισμό που θα μπορούσε να τον ρίξει ψυχολογικά. Απλώς το νοητικό κομμάτι του είναι τόσο δυνατό, ώστε να μην τον αφήνει να χαλιέται μένοντας για πολύ στον αρνητισμό. Εκείνο που τον πειράζει περισσότερο είναι η αίσθηση ότι οι άλλοι δεν τον καταλαβαίνουν, πράγμα διόλου σπάνιο, καθώς ο Υδροχόος συχνά βρίσκεται μπροστά από την εποχή του.

 

Ιχθύς

Βουβός σαν ψάρι, ο Ιχθύς είναι ικανός να υποφέρει σιωπηλά, χωρίς να το μοιράζεται με κανέναν. Παρ’ όλο που υπάρχουν και εξαιρέσεις, οπότε τρελαίνει τους άλλους με τη μαυρίλα του, συνήθως προτιμά να μη φορτώνει τους γύρω του με την κακή του διάθεση. Αυτό ταιριάζει με την τάση του να προσφέρει για το κοινό καλό. Οι λόγοι που πέφτει σε κατάθλιψη συχνά έχουν να κάνουν με την αδυναμία του να υπερασπιστεί τα προσωπικά του δικαιώματα, με αποτέλεσμα να αισθάνεται θύμα προσώπων και περιστάσεων. Έτσι, το θέμα είναι να ξεπεράσει την τάση του να θυματοποιεί ο ίδιος τον εαυτό του και να διεκδικήσει τη θέση που του αρμόζει στη ζωή.

 

Πηγή