Η ποιότητα του κάθε ζωδίου μας δίνει πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά του και κυρίως για τον τρόπο που αντιδρά στις καταστάσεις που αντιμετωπίζει μέσα στην πορεία της ζωής του. Όπως και με τα στοιχεία, έτσι και με τις ποιότητες, υπάρχουν όλες σε έναν αστρολογικό χάρτη, με κάποιες να υπερτερούν έναντι κάποιων άλλων. Αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι όλοι οι αστρολογικοί χάρτες εμπεριέχουν και τα 12 ζώδια (λόγω της ύπαρξης των οίκων), απλά σε κάποιους μπορεί να εμφανίζεται λιγότερο ή περισσότερο μια ποιότητα, κάτι που μας δίνει πολλές πληροφορίες για την προσωπικότητα του ατόμου.

 

Παρορμητικά ζώδια (Κριός – Ζυγός – Καρκίνος – Αιγόκερως)

Κάθε ένα από τα ζώδια που ανήκουν στον παρορμητικό σταυρό σηματοδοτεί και την έναρξη μιας εποχής (οι οποίες εναλλάσσονται, ανάλογα με το αν βρισκόμαστε στο Βόρειο ή στον Νότιο ημισφαίριο της γης). Γι’ αυτό το λόγο, τα ζώδια αυτά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που τα διέπουν και με το τι εκφράζουν, συμβολίζουν τα νέα ξεκινήματα. Τα παρορμητικά ζώδια αφορούν τα κύρια θέματα που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας και τους τομείς που εμπεριέχουν ένα στοιχείο αντιφατικό:

 

Κριός: Εγώ

Ζυγός: Εμείς

Καρκίνος: Οικογένεια

Αιγόκερως: Καριέρα

 

Τα άτομα που έχουν πολλά ζώδια που ανήκουν στην παρορμητική ποιότητα στον αστρολογικό τους χάρτη, τείνουν να βλέπουν την ατίθεση σαν μια εξωγενή ενέργεια και όχι σαν κάτι που να προέρχεται από τους ίδιους και γι’ αυτό συχνά μπορεί να δημιουργούν κρίσεις, χωρίς προφανή λόγο. Από την άλλη, η ικανότητά τους να μην «κολλάνε» σε δυσάρεστες καταστάσεις και να αναζητούν το νέο και καλύτερο, τους προσδίδει δυναμισμό και διάθεση για δράση και συχνά τα άτομα αυτά χαρακτηρίζονται από ανταγωνιστικότητα και λειτουργούν καλύτερα όταν έχουν το πάνω χέρι.

Σε περίπτωση που η παρορμητική ποιότητα ανιχνεύεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα άτομο, τότε η διάθεσή του για μια νέα αρχή τείνει να γίνεται υπερβολική, καθιστώντας δύσκολη την ολοκλήρωση αυτού που ξεκινάει, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, το άτομο υστερεί στην ανάληψη πρωτοβουλίας, καθιστώντας απαραίτητη την κινητοποίησή του από άλλους.

Γενικά πάντως, ο παρορμητικός τύπος έχει την ανάγκη να θέτει στόχους και είναι απόλυτα εναρμονισμένος με τον χωροχρόνο όντας ικανός να αντιλαμβάνεται πλήρως το «εδώ και τώρα».

 

Πηγή