Το σύμβολο του ζωδίου σου πιθανότατα το αναγνωρίζεις αμέσως. Ίσως το έχεις σε μπρελόκ ή το φοράς σαν κόσμημα. Μπορεί ακόμα και να αποτελεί σχέδιο στο αγαπημένο σου t-shirt ή να έχεις φτάσει σε άλλο επίπεδο και να το έχεις κάνει τατουάζ. Ξέρεις όμως γιατί είναι όπως είναι και τι υποδηλώνει το σχήμα του;

 

Κριός 

Το σύμβολο του Κριού έχει φανερή ομοιότητα με το κεφάλι και τα κέρατα ενός κριαριού. Θυμίζει επίσης την αφαιρετική απεικόνιση ενός ανθρώπινου προσώπου, με μύτη και φρύδια. Το ζώδιο αυτό συσχετίζεται κυρίως με το κεφάλι στο ανθρώπινο σώμα, ενώ οι εκπρόσωποί του συχνά χαρακτηρίζονται ως ξεροκέφαλοι! Εναλλακτικά, το σύμβολο μοιάζει με ένα χορταράκι που ξεφυτρώνει από τη γη την άνοιξη, σηματοδοτώντας την καινούρια εποχή της βλάστησης και την αρχή του ζωδιακού κύκλου.

 

Ταύρος

Το σύμβολο του Ταύρου απεικονίζει το κεφάλι του ομώνυμου ζώου. Ο συμβολισμός του ταύρου-βασιλιά εμφανίζεται σε πολλές αρχαίες μυθολογίες, όπως των Χαλδαίων, των Αιγυπτίων και των Ελλήνων. Σε σύγκριση με το σύμβολο του Κριού, έχει μια πιο στρογγυλεμένη και συμπαγή φόρμα, δείχνοντας τον «ταυρίσιο» χαρακτήρα, με τη δύναμη και τη σταθερότητά του. Το σύμβολο αυτό μπορεί επίσης να εκληφθεί σαν μισοφέγγαρο που ακουμπά στον ήλιο.

 

Δίδυμος

Το σύμβολο των Διδύμων αποτελείται από δυο κάθετες γραμμές που συνδέονται στην κορυφή και τη βάση τους, θυμίζοντας τη λατινική γραφή του αριθμού 2. Φανερώνει τη δυαδικότητα, την παράλληλη ύπαρξη των ιδιοτήτων, με τις δυο στήλες να απεικονίζουν τη διπλή προσωπικότητα των εκπροσώπων του ζωδίου. Οι Δίδυμοι περνούν από την ομιλητικότητα στη σιωπή και από την ακατάβλητη κινητικότητα στην αδράνεια. Το σύμβολο αυτό, που μοιάζει και με στενή πύλη, θα μπορούσε να υπενθυμίζει τη δυσκολία να καταλάβει κανείς την πολύπλοκη προσωπικότητα αυτού του ζωδίου.

 

Καρκίνος

Το σύμβολο του Καρκίνου αποτελείται από δυο κύκλους με καμπυλωτές ουρίτσες, θυμίζοντας μια αφαιρετική εκδοχή του ανατολίτικου συμβόλου του Γιν και του Γιανγκ. Είναι στρογγυλεμένο, στραμμένο προς τα μέσα, δίνοντας την αίσθηση της προστασίας. Μπορεί να το δει κανείς σαν απεικόνιση των βασικών οργάνων της γυναίκας. Μοιάζει επίσης και με την αφηρημένη απεικόνιση μιας μορφής που σκύβει προστατευτικά πάνω από μια άλλη, δηλαδή μια μητέρα που έχει στην αγκαλιά της ένα μωρό, αντανακλώντας την τρυφερότητα και τη στοργή που είναι χαρακτηριστικές ιδιότητες του ζωδίου.

 

Λέων

Το σύμβολο του Λέοντα είναι μια καμπύλη σαν πέταλο που μοιάζει με τη χαίτη που στεφανώνει το κεφάλι του λιονταριού. Επίσης θυμίζει το σχήμα που δημιουργούν τα λαμπερά άστρα του αντίστοιχου αστερισμού στον ουρανό. Η καμπύλη έχει μια κλίση προς τα δεξιά που φανερώνει την ορμητικότητα και τις επεκτατικές τάσεις των εκπροσώπων του ζωδίου. Είναι ανοιχτή, υποδηλώνοντας την εξωστρέφεια του Λέοντα, που βλέπει τον κόσμο σαν το προσωπικό του βασίλειο ή σαν ένα μέρος που πολύ σύντομα θα το κατακτήσει.

 

Παρθένος

Το σύμβολο της Παρθένου είναι σχεδόν ίδιο με του Σκορπιού. Μοιάζει με το πεζό γράμμα m, που είναι και αρχικό της λατινικής λέξης «ιατρική». Άλλωστε, η Παρθένος έχει άμεση σχέση με τη θεραπευτική και την ίαση. Η ουρίτσα στο τέλος που γυρίζει προς τα μέσα, το κάνει να μοιάζει και με απεικόνιση του εντέρου, του οργάνου του σώματος που κυβερνάται από αυτό το ζώδιο. Αυτή είναι και η μόνη διαφορά με το σύμβολο του Σκορπιού, το οποίο καταλήγει σε ένα κεντρί στραμμένο προς τα έξω.

 

Ζυγός

Ο Ζυγός προστέθηκε αργότερα στους αστερισμούς, χρησιμοποιώντας στοιχεία από τον αστερισμό του Σκορπιού στο ουράνιο στερέωμα για να δημιουργηθούν τα δυο «πιάτα» της ζυγαριάς. Η συμβολική απεικόνισή του θυμίζει φυσικά τη ζυγαριά, αλλά επίσης μοιάζει με τον ζυγό που χρησιμοποιούσαν στις αγροτικές περιοχές για να κρεμούν στα πλαϊνά του και να μεταφέρουν δοχεία. Αν το βάρος δε μοιραζόταν εξίσου στις δυο πλευρές, δε γινόταν να μεταφερθεί. Αυτό παραπέμπει στην ανάγκη των εκπροσώπων του ζωδίου να βρίσκουν ισορροπία σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

 

Σκορπιός

Τα σύμβολο του Σκορπιού μοιάζει με το λατινικό γράμμα m και καταλήγει σε μια «ουρά», που απεικονίζει εμφανέστατα ένα σηκωμένο κεντρί. Είναι παρόμοιο με το σύμβολο της Παρθένου, καθώς το γράμμα m παραπέμπει στο αρχικό της λατινικής λέξης «ιατρική». Και τα δυο ζώδια συνδέονται με τη θεραπευτική και την ίαση. Όμως η ίαση για τον Σκορπιό είναι περισσότερο πνευματική και έρχεται από την εσωτερική αναγέννηση. Επίσης, τα δυο σύμβολα δείχνουν τον αρσενικό και τον θηλυκό χαρακτήρα του Σκορπιού και της Παρθένου αντίστοιχα.

 

Τοξότης

Το σύμβολο του Τοξότη παραπέμπει στην αστρολογική απεικόνιση του Κενταύρου που κρατά το τεντωμένο τόξο. Απεικονίζει ένα βέλος που στραμμένο προς τα πάνω, δείχνοντας την τάση των εκπροσώπων του ζωδίου να κοιτάζουν προς τον ανοιχτό ορίζοντα και να στοχεύουν ψηλά και μακριά, με δυναμισμό και αισιοδοξία . Η κάθετη γραμμή που κόβει το βέλος συμβολίζει τη διαχωρισμένη φύση του Κενταύρου που είναι μισός άνθρωπος και μισός άλογο. Το ένα μέρος έχει πνευματικές αναζητήσεις και το άλλο αποζητά τη ζωή σε επαφή με τη φύση.

 

Αιγόκερως

Ο Αιγόκερως απεικονίζεται σαν ένα μυθικό πλάσμα που το μπροστινό μέρος του σώματός του είναι κατσίκα και το πίσω ψάρι. Το αστρολογικό σύμβολό του αποτελείται από ένα V που καταλήγει σε μια κατσαρή γραμμή. Το V παραπέμπει στο κατσικίσιο κεφάλι και η γραμμούλα στην ψαρίσια ουρά. Αυτό το πλάσμα ανήκει στις μυθολογικές θεότητες που κυβερνούν τα μυστηριώδη ωκεάνια βασίλεια του ασυνείδητου. Όταν βγαίνει στη στεριά, φέρνει την πνευματική σοφία στα γήινα έργα που πρέπει να ολοκληρωθούν. Έτσι ο Αιγόκερως συνδυάζει την πνευματικότητα με την πρακτικότητα.

 

Υδροχόος

Ο Υδροχόος απεικονίζεται σαν ένας άντρας που αδειάζει νερό από ένα δοχείο. Το αστρολογικό του σύμβολο αποτελείται από δυο οριζόντιες κυματιστές γραμμές, παράλληλες μεταξύ τους, που θυμίζουν κύματα. Είναι αντίστοιχο με το αρχαίο αιγυπτιακό ιερογλυφικό που σήμαινε το νερό. Το σύμβολο αυτό μπορεί να απεικονίζει κύματα της θάλασσας, αλλά και του αέρα, όπως τα ραδιοκύματα, που μεταδίδουν σήματα επικοινωνίας. Άλλωστε ο Υδροχόος είναι ζώδιο του Αέρα. Το νερό που χύνεται από το δοχείο δείχνει την ανεξάντλητη ροή της διανοητικής ενέργειας και των πρωτότυπων ιδεών, χαρακτηριστική του ζωδίου.

 

Ιχθύς

Το σύμβολο των Ιχθύων μοιάζει με δυο παρενθέσεις, στραμμένες σε αντίθετες κατευθύνσεις, που συνδέονται με μια οριζόντια γραμμή. Στην ουσία, αναπαριστά δυο ψάρια ή δελφίνια δεμένα που όμως κολυμπούν προς διαφορετικές διευθύνσεις. Αυτό δείχνει την εσωτερική αντίφαση που χαρακτηρίζει το ζώδιο των Ιχθύων, που είναι «διπλό» όπως και οι Δίδυμοι. Το ένα ψάρι κολυμπά στους ωκεανούς της ψυχής, πρόθυμο να δείξει αλτρουισμό και αυτοθυσία, ξεχνώντας τις προσωπικές του ανάγκες. Το άλλο ψάρι κολυμπά προς την προσωπική του ολοκλήρωση και την επίτευξη των στόχων του.

 

Πηγή