Τι να κάνουμε, όταν έχει κάποιος νεύρα είναι λίγο έως πολύ δύσκολο να το κρύψει ή να συγκρατηθεί. Το ίδιο όμως δύσκολο, αν όχι περισσότερο, είναι και για εκείνον που τα προκάλεσε, αφού δεν ξέρει ο καημένος τι να κάνει για να διορθώσει τη χαζομάρα του. Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ, για να μάθεις από πρώτο χέρι αν πρέπει να ψάξεις άλλη πόλη για να μείνεις, ή τη γλίτωσες για σήμερα!

 

Κριός

Παρορμητικό το Κριάρι, φέρεται πάντα σαν μικρό παιδί. Έτσι κι εδώ, αν κάτι προκαλέσει τον θυμό του (σημαντικό ή ασήμαντο δεν έχει διαφορά) δε θα προσποιηθεί τον άνετο, αλλά ίσα-ίσα θα δώσει ολόκληρη παράσταση. Θα σταυρώσει τα χέρια, θα στραβώσει το χειλάκι, θα κατεβάσει μούτρα, θα βάλει τις φωνές και γενικά θα κάνει τα πάντα για να γίνει φανερός ο εκνευρισμός του. Πυροτέχνημα, βέβαια, η τσατίλα του, αφού μόλις τραβήξει την προσοχή σου, το ξεχνά!

 

Ταύρος

Ο Ταύρος, γενικά, είναι ψύχραιμος και φημίζεται για την υπομονή του. Δε θα έλεγες πως τσατίζεται εύκολα, όχι χωρίς να υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος. Ίσως γι’ αυτό είναι και τόσο εκρηκτική η εκδήλωση του θυμού του, όταν κάτι προκύπτει. Αρχικά, βρίσκει καταφύγιο σε μια ύπουλη υπεραναλυτική σιωπή κι ορισμένα εξεταστικά βλέμματα. Παλεύει με τον εαυτό για να μην ξεσπάσει, μα αν δεν τα καταφέρει, φόρα για καλό και για κακό ένα κράνος, δεν ξέρεις από πού θα σου ‘ρθει κάνα τασάκι.

 

Δίδυμος

Η ερώτηση εδώ είναι, σε ποια δευτερόλεπτα του καβγά αναφέρεσαι; Γιατί εδώ παίζουμε με τις πιθανότητες. Τη μια στιγμή θα τον βρίσκεις έξαλλο, την ακριβώς επόμενη θα γελάει για να ηρεμήσει τα νεύρα του με έναν τρόπο πιο διασκεδαστικό, την τρίτη θα τον δεις οριακά να αλλάζει χρώμα από το θυμό κι αμέσως μετά περνάμε στην τέταρτη φάση που θα τον πιάσει υπερδιέγερση και θα πηγαίνει πέρα-δώθε στο σπίτι. Είναι σαν να μην μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του, οπότε αφήνει το σώμα του να αποφασίσει πώς θα εκτονωθεί. Μην προσπαθήσεις να μαντέψεις ποια θα είναι η συνέχεια, μάταιος κόπος. Εσύ κοίτα μόνο μην τον εκνευρίσεις στα καπάκια, γιατί τον κόβω να βραχυκυκλώνει.

 

Καρκίνος

Πιάσε και σημείωσε έναν νέο όρο που θα σου χρειαστεί – «παθητική επιθετικότητα». Googlαρέ το, σημείωσε όλα όσα μπορείς να βρεις, μελέτησέ τα και μάθε απ’ έξω τα σημάδια. Θα σας χρειαστεί αν το αντικείμενο του πόθου σου είναι Καρκινάκι• ειδικά αν το τσαντίσεις. Για να μη σε ταλαιπωρούμε, όμως (γιατί έχεις μπόλικη ταλαιπωρία μπροστά σου): Έχει μια μοναδική ικανότητα να κάνει και τη μεγαλύτερη κακία να στάζει μέλι και ενοχές. Ξέχασες τα γενέθλιά του γιατί πνιγόσουν στη δουλειά; Δεν πειράζει, θα σου περιγράψει όλο το βράδυ που πέρασε μόνος του, που έσβησε τα κεράκια του χωρίς εσένα, αλλά δεν πειράζει γιατί -καλά μαντεύεις- «δεν πειράζει, είναι τόσα άλλα που είναι πολύ πιο σημαντικά από τα δικά μου γενέθλια…» Έτσι με αποσιωπητικά θα είναι και τα λόγια του, με έναν βαθύ αναστεναγμό, να δώσει έξτρα έμφαση και drama στο δράμα που του έχεις προκαλέσει.

 

Λέων

Το περήφανο και βασιλικό λιοντάρι μας, δεν πρόκειται επ’ ουδενί να σε αφήσει να καταλάβεις καν ότι τσατίστηκε. Ποιος είσαι εσύ που θα τσατίσεις τον Λέοντα; Θα συνεχίσει λοιπόν να φέρεται εντελώς κανονικά, λες και δεν έχει συμβεί απολύτως τίποτα και δε θέλει να σε δολοφονήσει. Θα περιμένει την κατάλληλη στιγμή, όταν πια εσύ δε θα έχεις καμία υποψία για το αν τον τσάτισες ή όχι και θα σου πετάξει την τέλεια φαρμακερή ατάκα σε ήπιο τόνο, λες και μιλάει για το τι καφέ θα παραγγείλει. Εκεί πια μπορείς να είσαι σίγουρος, ανάλογα με το πόσο σκληρός έγινε απέναντί σου, πόσο πολύ κατάφερες να τον τσατίσεις. Δε θα κουνηθεί ούτε βλέφαρο όμως, οπότε δώσε προσοχή στις λέξεις, είναι ο μόνος σου οδηγός.

 

Παρθένος

Ο Παρθένος θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα. Όταν λέμε όλα, εννοούμε μέχρι και τη μάνα σου για να σε βάλει σε τάξη. Ο ίδιος όμως δεν πρόκειται να σου δείξει ότι τσατίστηκε, δεν είναι κοινός θνητός ο Παρθένος να κάνει τα ίδια με όλους τους άλλους. Αρχικά δε θα επιτρέψει στον εαυτό του να δεις ότι έχασε την ψυχραιμία του, ποιος- αυτός, που έχει μονίμως τον έλεγχο των πάντων. Οπότε κινείται υπογείως έχοντας γνώση των πραγμάτων ή καταστάσεων που θα σε φέρουν στη συνειδητοποίηση του λάθους σου και κατ’ επέκταση στην ταπεινή μεταμέλειά σου. Που νόμιζες ότι θα τσατίσεις τον Παρθένο. Κουτό μου παιδί.

 

Ζυγός

Μπράβο. Το πιο ήρεμο και ζεν ζώδιο, το πιο «αναίσθητο», δίκαιο αλλά και ισορροπημένο –τουλάχιστον έτσι θέλει να πιστεύουμε- κατάφερες να το τσαντίσεις; Ενώ είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει, είναι πάρα πολύ εύκολο να το καταλάβεις. Θα στάζει η κάθε του κουβέντα δηλητήριο, θα είναι μεσ’ την ειρωνεία και την κακία, θα σε χτυπήσει σε όποιο ευαίσθητο σημείο ξέρει ότι έχεις. Καλά, είναι δυνατόν να τον έστησες 15 ολόκληρα λεπτά; «Πώς είσαι έτσι; Αυτό έκανες τόση ώρα να βρεις να βάλεις;» Ε, κάπως έτσι. Τώρα που είδαμε πώς δείχνει ότι είναι τσαντισμένος, θα μας πεις εσύ πώς τα κατάφερες;

 

Σκορπιός

Καλή τύχη. Πραγματικά σου το ευχόμαστε. Δεν είναι εύκολο να τσαντίσεις ένα σκορπιό• από την αρχή θα σε απεχθάνεται, αν είναι, αλλιώς δύσκολο να τον δυσαρεστήσεις. Αν όμως κάνεις ή πεις κάτι το οποίο θα τον νευριάσει, πρέπει να δώσεις μεγάλη προσοχή, αρχικά να το καταλάβεις, και σε δεύτερη φάση (ιδανικά ταυτόχρονα για να μειώσεις τον αντίκτυπο) να το διορθώσεις. Θα έχεις να κάνεις με μεγαλύτερο παγόβουνο απ’ ότι θα έβρισκες στην Ανταρκτική. Θα γίνει υπερβολικά ψυχρός και ήσυχος, δε θα του βγάζεις κουβέντα, δε θα σου απαντά, θα αγνοεί την ύπαρξή σου. Μετά θα αρχίσουν τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και οι σπόντες. Αν και τότε δεν το έχεις πάρει πρέφα, ε, βρες κάπου να κρυφτείς• όταν θα γίνει το μπαμ, θα σου σύρει ακόμα και το πόσο σπαστικά ανασαίνεις. Για το πώς θα το διορθώσεις, τώρα, άλλη ιστορία!

 

Τοξότης

Βάζα, πιάτα, ποτήρια, φωνές, όλα τα έχει το πρόγραμμα εδώ και τα έχει και μισοτιμής. Τον εκνευρισμό του τον ζει ο Τοξότης μας, το βλέπει σαν θεατρική παράσταση, στην οποία φυσικά πρωταγωνιστεί. Αν τον τσατίσεις θα γίνει επιθετικός, όχι με τη βίαιη έννοια προφανώς, μα με την έννοια ότι δε θα προσπαθήσει να στο παίξει κουλ και -σιγά δεν έγινε και τίποτα-. Έγινε και τώρα θα σας ακούσει ακόμη και η κα Σούλα από απέναντι, αλλιώς ας πρόσεχες πριν τον βγάλεις από τα ρούχα του. Το καλό είναι ότι όσο έντονα θυμώνει, τόσο γρήγορα ξεθυμώνει, οπότε άφησέ τον κι εσύ να κάνει το ξέσπασμά του. Υπομονή, σε λίγο θα επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

 

Αιγόκερως

Ή αλλιώς, ο δίκαιος. Θα καθίσει κάτω, θα πάρει δυο-τρεις ανάσες για να μη σου σπάσει το κεφάλι και θα το συζητήσει ήρεμα και πολιτισμένα. Σε βαθμό καμιά φορά που θα σε τσατίσει εσένα περισσότερο απ’ ότι τσάτισες εσύ εκείνον. Είναι πραγματιστής και λογικός, του αρέσει μια ωραία και σοβαρή συζήτηση χωρίς φωνές κι υστερίες, μετά την οποία ευελπιστεί να βρεθεί κι η ανάλογη λύση. Στόχος του είναι να καταλάβεις τι είναι αυτό που τον τσάτισε, μπας και δεν το επαναλάβεις και είστε όλοι καλά κι ο Αιγόκερως καλύτερα!

 

Υδροχόος

Θα φωνάξει. Και το κακό είναι ότι δε θα προσπαθήσει απλώς να εκτονωθεί, μα ξέρει ακριβώς τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσει πρώτα για να σε κάνει τούρμπο και μετά να σε λιώσει στο πάτωμα, αφού είναι εκδικητικό ζώδιο. Αν τον τσατίσεις σε βαθμό που να μην μπορεί να σε διαχειριστεί θα σηκωθεί και θα φύγει, αφού πρώτα ρίξετε ομηρικό καβγά. Θα εξαφανιστεί μέχρι να ηρεμήσει για να μπορεί να σε αντιμετωπίσει χωρίς να αποσπάται από τα νεύρα του για να μπορεί να σου απαντήσει πιο άμεσα κι έξυπνα. Οπότε το συμπέρασμα είναι ότι ή θα τον αφήσεις να μιλάει μόνος του, ή θα σηκωθεί και θα φύγει. Τι να πεις, το νερό πάει όπως φυσήξει ο άνεμος, δεν μπορείς να το κουμαντάρεις.

 

Ιχθύς

Σου κρατάει μούτρα. Ναι, ακριβώς όπως τα μωρά. θα σου κλείνει τα τηλέφωνα, θα αδιαφορεί για την ύπαρξή σου επιδεικτικά, δε θα σου μιλάει ενώ με όλον τον υπόλοιπο κόσμο θα είναι μελιστάλαχτος! Απίστευτος ο Ιχθύς σαν, μικρό παιδάκι, δεν τον πιάνεις από πουθενά. Αν πας πάλι να τον ρωτήσεις ευθέως τι τον απασχολεί κι αν θέλει να το συζητήσετε, δε θα βγάλεις άκρη κι ούτε πρόκειται να σου πει ξεκάθαρα. Είναι στο χέρι σου να βρεις το κουμπί του και να τον ηρεμήσεις, δε θα στα λέμε όλα εμείς! Αυτό που μπορούμε να σου πούμε με σιγουριά, είναι ότι πίσω από όλο αυτό το νάζι, δεν κρύβεται κακία, μα ένα πληγωμένο ψαράκι, γιατί δεν του πάει κιόλας ο θυμός. Οπότε κανόνισε!