Κάθε γλυκό είναι γνωστό πως έχει κάτι ξεχωριστό μια γεύση δική του, ένα άρωμα, μοναδικό μια ιστορία πίσω από τη συνταγή του που το κάνει να ξεχωρίζει. Αν είσαι από αυτούς που αγαπάνε τα γλυκά και λατρεύουν να δοκιμάζουν νέες γεύσεις, τότε αυτό το άρθρο είναι για σένα, μια λίστα με τα τοπ 5 γλυκά από διάφορα μέρη του κόσμου, που αξίζει πραγματικά να δοκιμάσεις έστω μια φορά στη ζωή σου, για να δώσεις στον ουρανίσκο σου μία νότα κοσμοπολίτικη.
Γλυκά που το καθένα έχει διαφορετική υφή, γεύση και χαρακτήρα, όμως σε όλα θα βρεις κάτι κοινό κάτι κοινό, την ικανότητα να προσφέρουν στιγμές απόλαυσης τη στιγμή που θέλεις να γευτείς κάτι γλύκο και ταυτόχρονα σε ταξιδεύουν με έναν τρόπο ξεχωριστό. Είτε είναι τραγανά και αρωματικά, είτε πιο κρεμώδη και σιροπιαστά, σε αυτό το άρθρο ετοιμάσου να ανοίξεις την όρεξή σου και να απολαύσεις γλυκές στιγμές που σίγουρα θα σου μείνουν τόσο αξέχαστες που θα ψάξεις μετά συνταγές για να δημιουργήσεις γλυκές αλχημείες παγκοσμίου χαρακτήρα στην κουζίνα σου.
1. Pastéis de Nata (Πορτογαλία)
Αν είσαι από εκείνους που λατρεύουν τα γλυκά με κρέμα και ειδικά τις τάρτες, μόλις βρήκες το γλυκό των ονείρων σου, τα pastéis de nata είναι ένα κλασικό πορτογαλικό γλύκισμα που ξεχωρίζουν και όχι άδικα, πρόκειται για μίνι τάρτες με κρέμα οι οποίες έχουν στο κέντρο μία πλούσια κρέμα από αυγά και ζάχαρη μέσα σε μια τραγανή λεπτή ζύμη, καραμελωμένες από πάνω. Άλλωστε η καραμελωμένη σφολιάτα με κρέμα είναι ένας απλά ακαταμάχητος συνδυασμός, ο οποίος ποτέ δεν θα σε απογοητεύσει. Αξίζει να γνωρίσεις ότι τα φημισμένα pastéis de Belém έχουν ακόμα προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, καθώς προέρχονται από το προάστιο Belém της Λισαβόνας, όπου γεννήθηκε αυτή η αγαπημένη συνταγή.
2. Tres Leches Cake (Μεξικό)
Για σένα που μέσα σου δεν έχει σβήσει ακόμη το μικρό παιδί που ήσουν και έπινες το γάλα σου κάθε πρωί και κάθε βράδυ τότε το Tres Leches Cake από το Μεξικό θα γίνει το γλυκό της καρδιάς σου. Το κέικ tres leches είναι τόσο εμβληματικό όσο και γευστικό ταυτόχρονα, με τρία είδη γάλακτος, γάλα εβαπορέ, συμπυκνωμένο γάλα και κρέμα γάλακτος, να του δίνουν μία βελούδινη υφή. Πρόκειται για ένα κέικ διαφορετικό από όσα ήξερες ως τώρα, μπορεί να γαρνιριστεί με μαρέγκα, σαντιγί και να πασπαλιστεί με κανέλα ή να γαρνιριστεί με κεράσια μαρασκίνο.
3. Ensaimada, Ισπανία

Από τη Μαγιόρκα έρχεται το γλυκό αυτό και θα σου θυμίσει κάτι ανάμεσα σε μπουγάτσα και σε πίτα γλυκιά, φτιάχνεται από μαλακό, αφράτο ζυμάρι από αλεύρι, αυγά, χοιρινό λίπος (το όνομα ensaimada προέρχεται από την καταλανική λέξη saïm, που σημαίνει λίπος), νερό, μαγιά και μια πρέζα αλάτι. Μετά το ψήσιμο, πασπαλίζεται γενναιόδωρα με ζάχαρη άχνη και φιλέ αμύγδαλα και κάποιες φορές γεμίζεται με σαντιγί ή ψητή κρέμα, αυτό το επιδόρπιο είναι ιδανικό για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
4. Brigadeiros (Βραζιλία)
Για σένα που ψάχνεις μία μικρή σοκολατένια λιχουδιά, όσο πίνεις τον καφέ σου και χαλαρώνεις με ένα βιβλίο, ένα podcast ή ένα binge watching, αλλά δε θέλεις μία απλή σοκολάτα και κάπως βαρέθηκες τα κλασικά τρουφάκια, η βραζιλιάνικη κουζίνα διαθέτει τη δική της σοκολατένια λιχουδιά, τα διάσημα brigadeiros. Αυτά τα μικρά σοκολατένια γλυκά, φτιάχνονται με ανάμειξη λιωμένης σκόνης κακάο, συμπυκνωμένου γάλακτος και βουτύρου, με το μείγμα να καταψύχεται πριν πλαστεί σε μικρές μπάλες μετά το βουτάς στη γνωστή και αγαπημένη τρούφα σοκολάτας για επικάλυψη, η γεύση του μοιάζει με μαλακό fudge σαν μία καραμέλα που μόλις τη γευτείς θα νιώσεις μία έκρηξη σοκολάτας στον ουρανίσκο σου.
5. Misti Doi, Ινδία

Για σένα που σκέφτεσαι ότι λατρεύεις το γιαούρτι και θα ήθελες να το δεις ως βασικό συστατικό σε γλυκό, υπάρχει το κλασικό ινδικό γλυκό πιάτο γιαουρτιού που είναι δημοφιλές στο Μπαγκλαντές, με το χαρακτηριστικό του γλυκό κρεμώδες καραμελένιο άρωμα συνήθως σερβίρεται σε πήλινο δοχείο, το οποίο στην Ινδία είναι γνωστό ως Κουλάτ. Αυτό το επιδόρπιο προέρχεται από την περιοχή Μπογκάρ. Η ονομασία του προέρχεται από το misti που σημαίνει σιτάρι και το doi, το οποίο, σημαίνει τυρί.
Τα γλυκά συνήθως έχουν να σου πουν τις δικές τους ιστορίες, απλές και ταυτόχρονα βαθιά νόστιμες γεύσεις πολλές φορές, δε χρειάζεται ούτε κόπος ούτε πολλά γλυκά αρκεί να βρεις το μέρος που θα ήθελες έστω και νοητά να ταξιδέψεις και να βρεις ένα γλυκό για να το φτιάξεις και να το δοκιμάσεις. Άλλωστε η ζαχαροπλαστική είναι σαν τη φαντασία δεν περιορίζεται, είτε λοιπόν διαλέξεις κάποιο γλυκό από τη λίστα που μόλις διάβασες είτε κάποιο άλλο, δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να γνωρίσει άλλες κουζίνες και κουλτούρες, και ίσως μέσα από μία γλυκιά μπουκιά βρεις τον επόμενο προορισμό σου για να ταξιδέψεις.
