

Έχουμε μάθει πως στη ζωή αξίζει να δίνουμε ευκαιρίες, κάτι που όλοι ίσως το έχουμε εφαρμόσει. Στις επαγγελματικές, κοινωνικές και ακόμη περισσότερο στις προσωπικές μας σχέσεις. Φανταστείτε λοιπόν, όταν είμαστε μέσα σε έναν γάμο που φαίνεται πως δεν πάει καλά, πόσο παραπάνω αξία έχει να του δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία, ακολουθώντας διάφορους τρόπους ώστε να επιτευχθεί αυτό. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι και ο λεγόμενος δοκιμαστικός χωρισμός. Εύλογα θα αναρωτιέστε αν ένας δοκιμαστικός χωρισμός είναι σανίδα σωτηρίας για έναν γάμο. Ας το αναλύσουμε.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως οι δοκιμαστικοί χωρισμοί μπορεί να βοηθήσουν τα ζευγάρια που έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, αλλά εξακολουθούν να επιθυμούν και να έχουν τους ίδιους στόχους για μια κοινή ζωή. Έτσι, με μια δοκιμαστική περίοδο χωρισμού στον γάμο, ίσως μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους, τις ανάγκες τους μέσα στον γάμο αλλά και την ίδια τη σχέση, και τελικά αυτό που ενώ θα ξεκινήσει ως η έσχατη λύση, να είναι η λύση που θα οδηγήσει στη συμφιλίωση.
Ουσιαστικά, ένας δοκιμαστικός χωρισμός μέσα σε έναν γάμο είναι μια αμοιβαία συμφωνία μεταξύ των συζύγων να ζήσουν για ένα διάστημα χωριστά, ενώ παράλληλα θα προσπαθούν να δουλεύουν πάνω στο μέλλον του γάμου τους. Αυτή η δυνατότητα θα δώσει στον κάθε σύντροφο τον προσωπικό του χώρο και χρόνο για να αναλογιστεί όλα τα προσωπικά ζητήματα που έχουν τεθεί, τη δυναμική της σχέσης, την αξία της και, στην τελική, τη μελλοντική προοπτική της. Στην τελική, είναι μια διαδικασία σε σχέση με έναν νομικό χωρισμό πιο εφικτή για μια προσπάθεια. Σκεφτείτε πως ένας νομικός χωρισμός είναι μια επίσημη διαδικασία που περιλαμβάνει συμφωνίες όπως η επιμέλεια των παιδιών, ο διαχωρισμός των περιουσιακών κλπ.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως και ο δοκιμαστικός χωρισμός είναι μια μορφή χωρισμού με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Και όχι, δεν είναι τόσο απλό όπως ίσως προσπαθούμε να το αντιληφθούμε με μια πρώτη ανάγνωση.
Τα πλεονεκτήματα ενός δοκιμαστικού χωρισμού είναι:
-Το ζευγάρι έχει τον χρόνο και τον χώρο που χρειάζονται για να σκεφτούν τη θέση, την αξία και τη συναισθηματική βαρύτητα του άλλου στη ζωή τους.
-Μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι να απαλλαγεί από τις στιγμές της καθημερινότητας που ίσως δεν ήταν σημαντικές, αλλά βάραιναν τη σχέση.
-Να προσφέρει ένα διάλειμμα που θα το χρησιμοποιήσουν για να επικεντρωθούν στον εαυτό τους, να τακτοποιήσουν τις σκέψεις τους και να δουλέψουν πάνω στις αδυναμίες που είχε ο γάμος τους, για να βελτιώσουν τη σχέση τους.
-Το διάλειμμα αυτό να γίνει η καινούργια προοπτική η οποία θα δώσει το έναυσμα για να ξεκινήσουν από την αρχή.
Την περίοδο ενός δοκιμαστικού χωρισμού δεν την αντιλαμβανόμαστε ως διάλειμμα “για να πετάξουμε χαρταετό” ή “να μείνουμε μόνοι μας μωρέ, λίγο να περάσουμε λίγο καλά και να επανέλθουμε”. Κανένας χωρισμός δεν είναι καλός για τον γάμο και μπορεί να μη σώζει καν τον γάμο αν πάσχει σε σοβαρά ζητήματα.
Τα μειονεκτήματα ενός δοκιμαστικού χωρισμού είναι:
-Η απόσταση που δημιουργείται ανάμεσα στο ζευγάρι και αυτό συμβαίνει γιατί το ζευγάρι επικοινωνεί λιγότερο, γεγονός που μπορεί να τους απομακρύνει.
-Αν δε δουλέψουν συνειδητά τη δοκιμαστική περίοδο για τον γάμο τους, μπορεί να αρχίσουν να επικεντρώνονται στην ανεξαρτησία που αποκτούν, μέχρι που να σταματήσουν να αισθάνονται την ανάγκη να επανέλθουν στον γάμο τους.
-Δεν αποτελεί διάλειμμα για την κάθε φορά που υπάρχει πρόβλημα στον γάμο. Έτσι δεν ωφελείται κανείς και απλά έχουν εφεύρει έναν τρόπο να κρύβουν τα προβλήματα κάθε φορά. Κάθε επόμενη φορά που θα επανέρχονται θα τα κουβαλούν ίσως και μεγαλύτερα μαζί τους.
Όλοι εύλογα θα αναρωτιέστε πόσο διαρκεί αυτή η αποχώρηση. Οι ειδικοί εκτιμούν πως ιδανικά η διάρκεια είναι τρεις έως έξι μήνες. Μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ζευγαριού, αλλά είναι ένα ικανοποιητικό διάστημα για να αναλογιστούν τον γάμο τους χωρίς να έχουν απομακρυνθεί πολύ μεταξύ τους.
Στη δική μου απορία αν είναι δυνατή μια δοκιμαστική περίοδος χωρισμού μένοντας στο ίδιο σπίτι, καθώς οι δυνατότητες μπορεί να είναι περιορισμένες, η ειδικός ψυχοθεραπεύτρια Lee Raffel, στο βιβλίο με τίτλο “Πρέπει να μείνω ή να φύγω;”, ονομάζει την κατάσταση αυτή ελεγχόμενο χωρισμό. Περιγράφοντας ιστορίες ζευγαριών που έμειναν σε μια δοκιμαστική περίοδο χωρισμού στο ίδιο σπίτι, εκτιμά πως ένας δοκιμαστικός χωρισμός στο ίδιο σπίτι είναι εφικτός και μπορεί να είναι πρακτικός για ζευγάρια που θέλουν να δοκιμάσουν χωριστά χωρίς να έχουν δύο ξεχωριστά νοικοκυριά. Φυσικά, προϋποθέτει όρια και κανόνες και τη διασφάλιση πως κάθε άτομο θα έχει τον προσωπικό του χώρο και χρόνο. Το ζευγάρι έχει τη δυνατότητα να συμφωνήσει σε δικούς του ιδιωτικούς χώρους που θα αποκτήσει στο σπίτι και να ορίσει ένα κοινό πρόγραμμα ευθυνών. Ιδανικά, η δοκιμαστική περίοδος εντός της ίδιας στέγης θα επιτρέψει στους συντρόφους να ζήσουν ένα επίπεδο ανεξαρτησίας, ενώ θα βρίσκονται σε μια κοντινή απόσταση μεταξύ τους προσπαθώντας να κατανοήσουν τη σχέση τους.
Όλα τα παραπάνω, και σε συνεργασία με επαγγελματική βοήθεια – σύμβουλο γάμου – είναι μια ελπίδα στη συνέχιση ενός γάμου. Μπορεί να μας ακούγεται λίγο τρομακτικό το πώς μπορεί να λειτουργήσει ένας δοκιμαστικός χωρισμός, αλλά μη ξεχνάτε πως αν αξίζει ο γάμος μας, αξίζει να το δοκιμάσουμε. Ένας δοκιμαστικός χωρισμός είναι ένα μέσο για να σώσουμε τον γάμο μας. Ακόμη κι αν όμως δε λειτουργήσει, θα έχει δώσει με σαφήνεια και σεβασμό το βήμα στην οριστική του λύση. Άρα; Δεν αξίζει το ρίσκο;