Το γλυκό καλοκαιράκι ορισμένο από τους περισσότερους ανθρώπους, ως η πιο όμορφη εποχή του χρόνου, δικαίως συνδέεται άμεσα με το σπιτικό φαγητό της γιαγιάς και της μαμάς, που συνήθως απολαμβάναμε κατά τη διάρκεια των διακοπών. Φορτισμένο συναισθηματικά, γεμάτο αναμνήσεις, όμορφες μυρωδιές και πεντανόστιμες γεύσεις, το καλοκαίρι αγαπήθηκε δίχως όρια από μικρούς και μεγάλους. Ακόμα κι όταν οι άνθρωποι φεύγουν οι γεύσεις και οι μυρωδιές μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στο μυαλό και στην ψυχή. Ας θυμηθούμε και ας μάθουμε να μαγειρεύουμε τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά φαγητά και γλυκά που έφτιαχναν οι γιαγιάδες και οι μαμάδες.

 

  • Αυγό μελάτο χτυπητό με ψωμί

Ιδανικό για όλες τις ώρες της ημέρας, νόστιμο και θρεπτικό. Βράζεις ένα με δύο αυγά έως ότου γίνουν μελάτα κι έπειτα τα σπας σε ένα μπολ ή κούπα, θρυμματίζεις ψωμί της αρεσκείας σου, αλάτι, πιπέρι και έτοιμο.

 

  • Αυγά με πατάτες τηγανιτές και σαλάτα χωριάτικη. Κάθε μπουκιά και μια ομορφιά, αν δεν είναι αυτό το πιο εύκολο και γρήγορο φαγητό για καλοκαίρι τότε ποιο; Συνδυάζεται τέλεια με σπιτικό τζατζίκι, τηγανιτές μελιτζάνες, κολοκυθάκια και πιπεριές για τους παραδοσιακούς. Τα λαχανικά είναι ολόφρεσκα και μοσχοβολούν.

 

  • Αυγά κοκκινιστά ή στραπατσάδα ή Καγιανάς

Η ζουμερή και φρέσκια ντομάτα με τα ωραία μυρωδικά έρχεται να συναντήσει τα αυγά σε έναν εκρηκτικό συνδυασμό. Βάζεις πρώτα την ντομάτα να αφήσει τα υγρά της σε ένα τηγάνι βαθύ και έπειτα σπας τα αυγά, αλάτι, πιπέρι, αγνό παρθένο ελαιόλαδο και για αυτούς που θέλουν να το απογειώσουν τριμμένη φέτα και μυρωδικά.

 

  • Μουσακάς. Τοπ μαμαδίστικο και καλοκαιρινό φαγητό! Καθαρίζεις και τηγανίζεις τις πατάτες και τις μελιτζάνες, φτιάχνεις κιμά, τα βάζεις όμορφα σε στρώσεις στο ταψί ρίχνεις μπεσαμέλ κι αν θέλεις πασπαλίζεις με τριμμένη φρυγανιά, τέλος βάζεις στον φούρνο, ψήνεις στους 200 μέχρι να ροδίσει και έτοιμο. Την μπεσαμέλ που μένει στα τοιχώματα της κατσαρόλας φυσικά και την τρως με το κουτάλι-επιβάλλεται!

Συνταγή για κιμά για μουσακά με 4 μελιτζάνες και 6 πατάτες (η ποσότητα μπαίνει σύμφωνα με το μέγεθος των λαχανικών) :

2κς ελαιόλαδο

700γρ κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

2κς πελτέ ντομάτας και λίγη σάλτσα ντομάτας και λίγο νερό

αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά και λίγη καπνιστή

Τοποθετείς ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνεις να κάψει. Ρίχνεις μέσα το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο και έπειτα τον κιμά. Ανακατεύεις μέχρι να πάρουν χρώμα και στη συνέχεια ρίχνεις πελτέ, σάλτσα, νερό, τα μυρωδικά και ψήνεις μέχρι να είναι εντάξει ο κιμάς.

Συνταγή για μπεσαμέλ:

200γρ βούτυρο

200γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1,5 λίτρο γάλα

1 αυγό

μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι

Τοποθετείς μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνεις το βούτυρο. Αφού λιώσει ελαφρώς, προσθέτεις το αλεύρι. Ανακατεύεις με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δημιουργήσεις μια πάστα (ρου). Έπειτα, χαμηλώνεις εντελώς τη φωτιά και προσθέτεις το γάλα σε 5-6 δόσεις ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά συνεχώς μέχρι να πάρει μια βράση και να δημιουργηθεί μια κρεμώδης και λεία μπεσαμέλ. Αποσύρεις από τη φωτιά και αφήνεις στην άκρη.

Προσθέτεις, το αλάτι, το πιπέρι, το αυγό και το μοσχοκάρυδο, και ανακατεύεις καλά.

 

  • Χτυπητό αυγό με ζάχαρη και κακάο για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί. Κλασικό και αγαπημένο γλυκό, φτωχό σε υλικά πλούσιο όμως σε γεύση και αναμνήσεις. Οι μεγαλύτεροι γνωρίζουν πως είναι να ζεις φτωχικά και για πολλούς αυτό ήταν το μόνο γλυκό που μπορούσαν να καταναλώσουν. Στη συνέχεια από πολλούς καθιερώθηκε.

Συνταγή: 1 αυγό ωμό

1κς κρυσταλλική ζάχαρη (ενδεικτικά)

1κς κακάο (ενδεικτικά)

 

  • Cheesecake το εύκολο ή αλλιώς γιαουρτογλυκό

Δροσερό, βελούδινο και πεντανόστιμο αποτελεί την τέλεια επιλογή για όσους αγαπούν τα γλυκόξινα. Μπορεί ωστόσο να προσαρμοστεί σε όλα τα γούστα.

Συνταγή: 1 κιλό στραγγιστό γιαούρτι

1 συσκευασία Φυτική σαντιγί

1 φλιτζάνι Ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)

μπισκότα πτι-μπερ (όσα πάρει το σκεύος)

Απλώνεις τα μπισκότα σε ένα τετράγωνο μπολ, ανακατεύεις καλά σε μίξερ τα υπόλοιπα υλικά δημιουργώντας μια βελούδινη κρέμα. Έπειτα, απλώνεις μια στρώση κρέμας πάνω στα μπισκότα. Την διαδικασία την ακολουθείς άλλη μια φορά και στην τελευταία στρώση κρέμας τοποθετείς από πάνω μαρμελάδα βύσσινο ή φρούτα του δάσους. Εάν επιθυμείς ένα πιο γλυκό αποτέλεσμα, μπορείς να βάλεις μαρμελάδα φράουλα ή οποιαδήποτε άλλη μαρμελάδα εσύ επιθυμείς. Αφήνεις για κάποιες ώρες το γλυκό στο ψυγείο και έτοιμο. Είναι τέλειο όπως κι αν το φτιάξεις.

 

  • Καρπούζι με φέτα. Το απόλυτο δροσερό φρούτο του καλοκαιριού συνδυασμένο με ελληνική υπέροχη φέτα είναι για πολλούς ένα αγαπημένο έδεσμα, που σίγουρα θυμίζει ελληνικό καλοκαίρι στο χωριό. Εδώ συνταγή δεν έχει, χρειάζεσαι απλώς ένα καλό και γλυκό καρπούζι και μια ποιοτική ελληνική φέτα.

 

  • Εύκολο γλυκό με ζελέ και κρέμα

Σκέτη απόλαυση για όσους αγαπούν το ζελέ, αλλά δε θέλουν να το τρώνε συνέχεια σκέτο. Εφόσον κάνεις τις παρασκευές

Συνταγή:

4 κς άνθος αραβοσίτου βανίλια σκόνη για κρέμα

500 ml γάλα φρέσκο πλήρες + 3 κς, για άλειμμα των μπισκότων

1 πακέτο μπισκότα τύπου πτι μπερ

1 φακελάκι σκόνη για ζελέ φρούτων

Καταρχάς ετοιμάζεις την κρέμα άνθος αραβοσίτου ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Όταν η κρέμα πήξει, την αποσύρεις από τη φωτιά και την αδειάζεις σε μεγάλο μπολ, την αφήνεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Ετοιμάζεις το ζελέ ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται πάνω στη συσκευασία. Το αφήνεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και κατόπιν το βάζεις στο ψυγείο. Στρώσε μία στρώση μπισκότων σε ένα τετράγωνο ταψί ή μπολ. Βούτα τα μπισκότα σε λίγο γάλα, χωρίς να μουλιάσουν. Επανάλαβε τη διαδικασία δημιουργώντας δύο στρώσεις μπισκότων. Απλώνεις την κρέμα πάνω από τα μπισκότα. Βάζεις το γλυκό στο ψυγείο για μιάμιση ώρα. Έπειτα, αδειάζεις προσεκτικά από πάνω το ρευστό, κρύο ζελέ. Αφήνεις το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει καλά, για τουλάχιστον τρεις ώρες και έτοιμο.

 

Συνταγές, μυρωδιές, γεύσεις, άνθρωποι μας οδηγούν στις αναμνήσεις. Αυτό που ξεχώριζε στα μαμαδίστικα και γιαγιαδίστικα φαγητά και γλυκά δεν ήταν τα ακριβά υλικά, άλλωστε βλέποντας τις συνταγές παρατηρείς ότι όλα ήταν απλά.  Ήταν η αγάπη που τα έκανε τόσο γευστικά για αυτό και παρόλο που μπορούμε να βρούμε όλα αυτά τα φαγητά, η γεύση δεν είναι ποτέ ίδια με της μαμάς και της γιαγιάς. Όσοι τις έχετε κοντά σας, να τις αγαπάτε και να τις προσέχετε, όσοι τις χάσατε μπορείτε πάντα να τις μνημονεύετε και να τις αισθάνεστε κοντά σας με τα φαγητά. Προσαρμόστε τις συνταγές στα γούστα σας, δοκιμάστε μπαχαρικά και κάντε παραλλαγές, εάν βάλετε αγάπη, το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας δικαιώσει.

Συντάκτης: Μαρία Μπρισιμτζή
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη