

Οι σχέσεις στην εποχή του multitasking έχουν γίνει αρκετά ζόρικες. Η προσπάθεια του ανθρώπου να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα και εξίσου καλά φαίνεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις διαπροσωπικές-ερωτικές σχέσεις. Η δέσμευση για πολλούς αποτελεί κόκκινο πανί. Οι περισσότεροι άνθρωποι, άλλωστε θέλουν την ησυχία τους, ενώ άλλοι απολαμβάνουν την πολυγαμική ζωή. Ωστόσο, εδώ περιπλέκονται τα πράγματα με τα situationships. Γενικότερα υπάρχουν ένα σορό μοτίβα ανθρώπινων σχέσεων. Πόσο εφικτό είναι άραγε να αγαπήσουμε σε αυτή την εποχή;
Πρωτίστως παρατηρούμε ότι δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που προτιμούν να μένουν μόνοι. Όλη αυτή η πίεση και το στρες του να προσπαθούν να κάνουν άπειρα πράγματα ταυτόχρονα, συχνά τους ωθεί προς τη μοναξιά. Τους κάνει να μη θέλουν να συνάπτουν σχέσεις, κι αυτό γιατί μια σχέση είναι περισσότερο πολύπλοκη από ότι φανταζόμαστε, απαιτεί ενέργεια, χρόνο, αφοσίωση, εμπιστοσύνη. Το αυξημένο άγχος που προκαλεί το multitasking διαπερνά τη σχέση και επηρεάζει και τους δύο συντρόφους. Ο multitasker σύντροφος είναι πάντα κουρασμένος και αγχωμένος χωρίς να έχει την ενέργεια και τη διάθεση να αφιερώσει χρόνο στον άλλο και αντίστοιχα ο άλλος σύντροφος βρίσκεται παραγκωνισμένος. Η έλλειψη σύνδεσης και προσοχής συχνά οδηγεί σε ένα αίσθημα απομόνωσης και μοναξιάς. Επομένως, οι άνθρωποι πλέον αντί να μπαίνουν σε σχέσεις, να ομορφαίνουν την καθημερινότητα τους, να έρχονται σε επαφή με έναν άλλο άνθρωπο, επιλέγουν την προσωπική τους ηρεμία, ώστε να μην έχουν να σκέφτονται και να πρέπει να διευθετήσουν και όλα τα παραπάνω.
Όσον αφορά σε αυτούς που επιλέγουν την πολυγαμική ζωή είναι κατά βάση αυτοί που, όταν κάνουν σχέση κατά πάσα πιθανότητα θα είναι επιφανειακή. Η έλλειψη, άλλωστε της προσοχής είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε επιφανειακές σχέσεις, όπου δεν υπάρχει πραγματική σύνδεση και κατανόηση. Αντί, λοιπόν να αφοσιωθούν και να επενδύσουν σε έναν σύντροφο επιλέγουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, όπως λένε και απολαμβάνουν διάφορες σεξουαλικές εμπειρίες με διαφορετικούς συντρόφους. Στους multitaskers αυτό συμβαίνει για τον ίδιο λόγο με αυτούς που προτιμούν τη μοναξιά. Ναι μεν δεν επιθυμούν να μένουν τελείως μόνοι, όμως προτιμούν μια κάποια ηρεμία. Τώρα πώς η αστάθεια φέρνει ηρεμία ειλικρινά δε γνωρίζω!
Παρόλα αυτά, σε αυτή την κατηγορία ερωτικών σχέσεων τα πράγματα περιπλέκονται, όταν δημιουργούνται situationships. Εξηγώ ευθύς αμέσως για τους boomers μας. Ως situationship ορίζεται μια ρομαντική ή σ3ξουαλική σχέση που υπάρχει χωρίς σαφείς ετικέτες ή δέσμευση. Είναι μια δυναμική όπου τα άτομα είναι κάτι περισσότερο από απλοί φίλοι, αλλά όχι επίσημα ζευγάρι, που συχνά χαρακτηρίζεται από ασάφεια και έλλειψη καθορισμένων προσδοκιών. Επομένως, κάνουν ό,τι κάνει ένα ζευγάρι χωρίς να είναι στην πραγματικότητα. Λίγο κουλό έτσι; Να μην μπορείς να εκφραστείς και να ζήσεις όπως θέλεις τον έρωτα, επειδή υπάρχουν άνθρωποι που δε σέβονται τους άλλους. Αυτή η κατάσταση μεταξύ δέσμευσης και ελευθερίας δημιουργεί το τέλειο κλίμα για όσους θέλουν να έχουν μια καβάτζα, έναν άνθρωπο δηλαδή να είναι πάντα εκεί, να τους προσφέρει τα πάντα χωρίς να ζητά κάτι περισσότερο. Εξυπηρετεί επίσης και τους multitaskers, διότι παίρνουν αυτό που χρειάζονται χωρίς να είναι απαραίτητο να δώσουν.
Αυτό που λείπει από τη σημερινή εποχή είναι η ενσυναίσθηση και η ανθρωπιά. Το multitasking σίγουρα φέρει μερίδιο ευθύνης για αυτό, καθώς μπορεί να δυσχαιράνει την κατανόηση των συναισθημάτων και των αναγκών του άλλου προσώπου, επειδή η προσοχή των ανθρώπων είναι διασκορπισμένη. Ο κόσμος έχει γίνει πολύ σκληρός και οι άνθρωποι λειτουργούν σα να είναι ρομπότ για να ανταπεξέλθουν και να τα βγάλουν εις πέρας. Το κακό είναι ότι με αυτό τον τρόπο τελικά μόνο πληγώνουν ο ένας τον άλλον. Σε τελική ανάλυση όσοι θέλετε να συνευρίσκεστε με περισσότερους από έναν ερωτικούς συντρόφους καλά κάνετε, οφείλετε όμως να είστε ξεκάθαροι. Παράλληλα, όσοι επιθυμείτε να έχετε μια κανονική σχέση, επιβεβαιωμένη από κοινού μη συμβιβάζεστε με ό,τι σας πουλάνε ως φυσιολογικό, διότι μόνο φυσιολογικό δεν είναι το να παίζουμε ο ένας με τα συναισθήματα του άλλου. Επίσης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι καμία δικαιολογία δεν αποτελούν τα παραπάνω για να φέρεστε άσχημα σε άλλους ανθρώπους.
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη