Στην περίοδό μας όλες θέλουμε λίγη παραπάνω αγάπη. Κακομαθαίνουμε τον εαυτό μας και ξεκουραζόμαστε. Κατεβάζουμε ρυθμούς βλέποντας Netflix, φοράμε τα πιο άνετα ρούχα μας και κάνουμε μικρά treats με σοκολάτες και παγωτό. Αλλά αν δεν έχεις δώσει ακόμα στον εαυτό σου λίγη κυριολεκτική αυτο-αγάπη ενώ έχεις περίοδο, δεν ξέρεις τι χάνεις.

Ακούστε μας: Η περίοδός σου είναι στην πραγματικότητα μια πολύ καλή στιγμή για να αυν@νιστείς. Υπάρχει πιθανότητα να σε βοηθήσει με τις κράμπες και αυτό είναι μόνο ένα από τα οφέλη. (Για να είμαστε σαφείς, ο αυν@νισμός όταν δεν έχετε περίοδο έχει επίσης κάποια οφέλη για την υγεία και την ανακούφιση από το στρες. Βασικά, δεν υπάρχει λόγος να μην αυν@νίζεσαι).

 

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία από τον αυν@νισμό κατά τη διάρκεια της περιόδου σας;

Ο αυν@νισμός γενικά αυξάνει τους νευροδιαβιβαστές σεροτονίνης και ντοπαμίνης που προκαλούν ευεξία, οι οποίοι σχετίζονται με την ευχαρίστηση και τη μείωση του στρες, λέει η Sonia Bahlani, MD, γυναικολόγος και ειδικός στον πυελικό πόνο στη Νέα Υόρκη. Όταν έρχεστε σε οργ@σμό, το σώμα απελευθερώνει τις ορμόνες προλακτίνη και ωκυτοκίνη, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε πιο ήσυχα, προσθέτει η ίδια. Συνολικά, θα νιώθεις αρκετά χαλαρή μετά. «Ειδικά η ωκυτοκίνη, όταν απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του οργ@σμού, πιστεύεται επίσης ότι μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης -της ορμόνης του στρες- και επομένως σας δίνει μια αίσθηση ανακούφισης», λέει η Δρ Μπαχλάνι.

Υπάρχουν επίσης οφέλη από τον αυναν1σμό κατά τη διάρκεια της περιόδου σας ειδικά. Πρώτον, μπορεί να αισθάνεστε καλύτερα. «Υπάρχει αυξημένη ροή αίματος στα γεννητικά όργανα, ίσως ακόμη και στην κλειτορiδα, που οδηγεί σε αυξημένη ευαισθησία και ευχαρίστηση», λέει ο Dr. Bahlani. «Το αiμα της περιόδου είναι επίσης ένα φυσικό λιπαντικό, το οποίο θα βοηθήσει αν χρησιμοποιείτε παιχνίδια κατά τη διάρκεια της περιόδου σας», προσθέτει (είναι επίσης ένας ακόμη λόγος για να κάνετε σ3ξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σας).

Οι οργ@σμοί μπορεί επίσης να μειώσουν τις κράμπες της περιόδου. Με έναν οργ@σμό, υπάρχει η απελευθέρωση της ωκυτοκίνης, ένα φυσικό παυσίπονο που μπορεί να απαλλαγεί από μερικές από τους χειρότερους πόνους περιόδου.

Μπορεί επίσης να αισθάνεστε πιο ευδιάθετη κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Υπάρχει μια φάση έξι ημερών κατά τη διάρκεια του μηνιαίου κύκλου σας κατά την οποία μπορεί να αισθάνεστε εξαιρετικά κ@υλωμένες και το χρονικό αυτό πλαίσιο συμπίπτει με την πραγματική σας περίοδο, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Αυτή ονομάζεται εύστοχα «σ3ξουαλική φάση» και ξεκινά τρεις ημέρες πριν η ωχρινοτρόπος ορμόνη, η οποία πυροδοτεί την ωορρηξία, εκτοξευθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Οι γυναίκες στη μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγο που περνούσαν αυτή τη φάση δεν ήταν απλώς πιο σ3ξουαλικά ενεργές κατά την περίοδό τους, αλλά είχαν και περισσότερες σ3ξουαλικές φαντασ1ώσεις. Και ενώ η σ3ξουαλική επιθυμία ήταν «πιο ισχυρή στις γυναίκες με τακτικούς σ3ξουαλικούς συντρόφους», οι ελεύθερες γυναίκες το ένιωθαν επίσης, αναφέροντας ότι αισθάνονταν «λιγότερο μοναχικές εκείνη την περίοδο».

Η λiμπιντό σας μπορεί να φαίνεται ισχυρότερη κατά τη διάρκεια της περιόδου σας λόγω των ελαφρώς υψηλότερων επιπέδων τεστοστερόνης που ενισχύει τη σ3ξουαλική ορμή και διαρρέει το σώμα σας, λέει η Δρ Bahlani. «Πολλοί άνθρωποι θεωρούν επίσης ότι υπάρχει ένας υποσυνείδητος ψυχολογικός παράγοντας που αυξάνει τη σ3ξουαλική ορμή – μπορεί να είστε πιο ανοιχτή στο σ3ξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σας επειδή είναι λιγότερο πιθανό να μείνετε έγκυος», λέει. Όπως και να έχει, αν νιώθετε πιο κ@υλωμένες από το συνηθισμένο, ξύνοντας αυτή τη φαγούρα με αυν@νισμό θα νιώσετε ακόμα καλύτερα.

 

Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος για να αυν@νιστείτε κατά την περίοδό σας;

Ανάλογα με τη ροή σας, ο αυν@νισμός κατά την περίοδό σας μπορεί να είναι πρόβλημα όσον αφορά την ακαταστασία και το καθάρισμα μετά το σ3ξ. Αλλά αν έχετε μεγάλη αιμορραγία και θέλετε να δημιουργήσετε όσο το δυνατόν λιγότερη ακαταστασία, η Dr. Bahlani συνιστά να βάλετε ένα ταμπόν ή ένα κύπελλο περιόδου και να επικεντρωθείτε στην κλειτορ1δική αντί για την κολπ1κή διέγερση. Εάν προτιμάτε τη δ1είσδυση, μπορείτε πάντα να κάνετε την πρακτική σας στην μπανιέρα ή στο ντους για να ελαχιστοποιήσετε τον καθαρισμό.

Όταν πρόκειται για τη χρήση ενός παιχνιδιού, μπορείτε ακόμα να το κάνετε – τα ερωτικά παιχνίδια από σιλικόνη είναι η πρόταση της Dr. Bahlani για τη διάρκεια της περιόδου σας, επειδή τείνουν να καθαρίζονται ευκολότερα. Αν είναι πιο ελαφριά μέρα και δεν έχετε φυσική λίπανση από τη ροή σας, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε λίγο λιπαντικό με βάση τη σιλικόνη για τα παιχνίδια, προσθέτει. Τα περισσότερα παιχνίδια με βάση τη σιλικόνη μπορούν να καθαριστούν απλά με σαπούνι και νερό (ή με ένα καθαριστικό για σ3ξουαλικά παιχνίδια, αν έχετε κάτι τέτοιο στη διάθεσή σας) και θα είναι σαν καινούργια την επόμενη φορά που θα θελήσετε να τα βγάλετε από το συρτάρι σας.