Οι περισσότεροι άντρες όταν φτάνουν στη μέση ηλικία αρχίζουν και βλέπουν κάποιες αλλαγές στο σώμα τους. Η αλήθεια είναι ότι μετά τα 50 το ανθρώπινο σώμα αλλάζει και μαζί επηρεάζεται και το αντρικό μόριο και η στύσh του. Και αυτό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Οι άνδρες αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο άγχος, αυτό της στύσηs, η οποία μπορεί στα 30 να είναι πιο γερή από ποτέ και η διάρκεια στο σ3ξ πολύ μεγαλύτερη, όμως είναι παράλογο να πιστεύουμε πως οι άνδρες πρέπει να είναι μονίμως έτσι – σε όποια ηλικία και αν βρίσκονται. Οι αλλαγές στο πέ0ς του άντρα μπορεί να είναι αρκετά αγχωτικές και να προκαλούν μία σειρά από ανασφάλειες που τους κρατάνε από το να νιώθουν αυτοπεποίθηση και επιθυμία για έρωτα. Το σ3ξ άλλωστε είναι μία κατάσταση πολύ πιο περίπλοκη και σύνθετη που κυρίως αυτό που προϋποθέτει είναι όρεξη και πάθος. Πάμε να δούμε όμως, πώς επηρεάζεται η στύσh του άντρα μετά τα 50;

 

1. Χαλαρότερες στύσειs

Οι αλλαγές στον ιστό του πέ0υς εξηγούν σε μεγάλο βαθμό τη χαλαρότερη στύσh, καθώς με την πάροδο του χρόνου συρρικνώνεται και χάνει την ελαστικότητά του. Αρνητική επίδραση στη στύσh ωστόσο μπορεί να έχει και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής όσο και η αποχή από το σ3ξ. Σύμφωνα με την ειδικό, το πέ0ς είναι σαν μυς που όσο δε γυμνάζεται, ο ιστός του χάνει την ελαστικότητά του. Όσο για τις παρεμβάσεις που μπορούν να επιτρέψουν τις γερές στύσειs, περιλαμβάνουν την άσκηση, την υγιεινή διατροφή, τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους αλλά και της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης σε καλά επίπεδα, τον περιορισμό του αλκοόλ και την αποφυγή του καπνίσματος. Οι σ3ξολόγοι προτείνουν αν έχετε χαλαρότερη στύσh: «Χαλαρώστε, αναπνεύστε βαθιά, ζητήστε το είδος του αγγίγματος που σας εξιτάρει – και αντί να θρηνήσετε αυτό που χάσατε, επικεντρωθείτε στην ευχαρίστηση που μπορείτε ακόμα να απολαύσετε. Οι άνδρες δε χρειάζονται στύσh για να έχουν οργ@σμό”, λέει ο Dr. Ken Haslam, συνταξιούχος αναισθησιολόγος που διδάσκει σεμινάρια για το σ3ξ και τη γήρανση, “είμαι 76 ετών και είχα υπέροχους οργασμούς χωρίς στύσh, χάρη στη χειροκίνητη διέγερση ή το στ0ματικό σ3ξ».

 

2. Περισσότερες πιθανότητες στυτικήs δυσλειτουργίας

Μαζί με τα 40 έρχονται και έως και 40% πιθανότητες στυτικήs δυσλειτουργίας. Έπειτα, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 10% για κάθε δεκαετία, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα στο Translational Andrology and Urology‌. Όσο αυξάνει η ηλικία, πολλαπλασιάζονται και οι πιθανότητες για παθήσεις που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία όπως ο διαβήτης, η καρδιαγγειακή νόσος, η υψηλή χοληστερόλη και η υπέρταση, παράγοντες κινδύνου για στυτιkή δυσλειτουργία. Κομβικός θα είναι και ο ρόλος της τεστοστερόνης, της ορμόνης που εμπλέκεται στην παραγωγή σπέρματ0ς, τη λίμπιντο και την υγεία των μυών και των οστών, τα επίπεδα της οποίας φθίνουν συν τω χρόνω. Η μειωμένη τεστοστερόνη θα πλήξει έτσι και τη στύσh. Αυτό που πρέπει να θυμάται κάθε άνδρας εντούτοις είναι ότι η στυtική δυσλειτουργία δεν είναι λόγος ντροπής, είναι συχνότερη απ’ όσο συνήθως φανταζόμαστε και μπορεί να θεραπευτεί με φαρμακευτική αγωγή αλλά και υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Επιπλέον, η σεξουαλική μας κουλτούρα ασχολείται με τη συνουσία, γεγονός που οδηγεί τους άνδρες όλων των ηλικιών να πιστεύουν ότι η ερwτική ευχαρίστηση βρίσκεται μόνο στο πέοs: Δεν είναι έτσι. Η σ3ξοθεραπεύτρια Linda Alperstein, συμβουλεύει τους άνδρες που πάσχουν από αυτό να αγκαλιάσουν το χαλαρό, παιχνιδιάρικο, ολόσωμο άγγιγμα, το οποίο μειώνει το άγχος και επιτρέπει στη διέγερση να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα, αφαιρώντας την πίεση από το πέ0ς.

 

3. Μειωμένη αισθητικότητα

Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που αφορά κυρίως άνδρες που εμφανίζουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και, αν παραμείνει αρρύθμιστος, προκαλεί βλάβες στα περιφερικά αγγεία και νεύρα προκαλώντας μειωμένη αισθητικότητα.

 

4. Μήπως μίκρυνε;

Τα τελευταία 30 χρόνια, το μέσο μήκος πέ0υς αυξήθηκε κατά 24%. Αυξήσεις όμως παρατηρούνται και στην περιφέρεια μέσης των ανδρών, εκεί που συσσωρεύεται το επικίνδυνο για την υγεία σπλαχνικό λίπος. Μήπως λοιπόν το πέ0ς δε μίκρυνε αλλά κρύβεται κάτω από την κοιλίτσα; Η απάντηση είναι «σχεδόν ναι», αφού η μειωμένη ελαστικότητα από την ηλικία στον ιστό του πέ0υς μπορεί να φέρει μικρή συρρίκνωση. Αυτό όμως δεν αναιρεί την ευθύνη της κοιλίτσας και προσθέτει ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να δώσει τη λύση εν προκειμένω. Τώρα όσον αφορά το σ3ξ, υπάρχουν πάρα πολλές μελέτες που λένε πως το μέγεθος δεν είναι αυτό που παίζει καθοριστικό παράγοντα για την απόλαυση και πως μπορεί ο έρωτας να είναι απολαυστικός και για τους δύο φτάνει να υπάρχει η όρεξη και η επιθυμία.

 

5. Αλλαγή σχήματος

Πολλά συμβαίνουν στο πέ0ς στην πορεία των χρόνων και κάποιος μικροτραυματισμός ή μικροαγγειακή βλάβη στο πέ0ς να γίνει αιτία εμφάνισης της νόσου Peyronie. Η πάθηση που είναι γνωστή και ως ινώδης σκλήρυνση του πέ0υς, αφορά τον σχηματισμό ουλώδους ιστού στον ινώδη χιτώνα, προκαλώντας του κάμψη ή/και στροφή κατά τη στύσh. Αν και η νόσος χαρακτηρίζεται σπάνια, διάφοροι γιατροί και φορείς θεωρούν ότι ο επιπολασμός της υποεκτιμάται, όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νοσημάτων (NIDDK) που αναφέρει ότι μπορεί να αφορά 1 στους 10 άνδρες.

Πάντως υπάρχουν και κάποια προτερήματα στο σ3ξ στις μεγαλύτερες ηλικίες. «Σε σύγκριση με τους νεαρούς εραστές, τα ηλικιωμένα ζευγάρια είναι πιο συγχρονισμένα σ3ξουαλικά» λέει ο δρ Ρίτσαρντ Σπροτ, ένας αναπτυξιακός ψυχολόγος. «Τα ζευγάρια που το εκτιμούν αυτό μπορούν να απολαύσουν πιο ικανοποιητικό σ3ξ στα 65 τους απ’ ό,τι στα 25 τους – ακόμη και χωρίς στύση και συνουσία». Οι αλλαγές στα σώματα ανδρών και γυναικών είναι φυσιολογικές. Θα πρέπει να μιλάμε πιο ανοιχτά για τη σ3ξουαλικότητα και των δύο φύλων και να βγάλουμε από το μυαλό μας εικόνες που παραπέμπουν σε π0ρνό. Αντίθετα πρέπει να ενθαρρύνουμε το σ3ξ σε κάθε ηλικία, άλλωστε κάνει καλό!

 

Με πληροφορίες από: ygeiamou.gr