Το Υπουργείο Δικαιοσύνης παρουσίασε σήμερα το οριστικό κείμενο του νομοσχεδίου που προβλέπει σημαντικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της«μικρομεσαίας εγκληματικότητας» όπως αναφέρει σε αποκλειστικότητα το prwtothema.gr και ο Παναγιώτης Τσιμπούκης. Το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και σε άλλες πτυχές του εγκλήματος στη χώρα, ενώ πέφτει το βάρος και στην αξία της ίδιας της καταγγελίας, όσο και στην προστασία των επαγγελματιών υγείας κι εκπαιδευτικών που έχουν παρατηρήσει συμπεριφορές βίας κι έχουν φοβηθεί στο παρελθόν να μιλήσουν γι’ αυτές.

Επιγραμματικά, οι νέες προτάσεις αφορούν τα εξής:

 

-Ενίσχυση της καταδίκης για εγκλήματα με εθνικές και κοινωνικές Διαστάσεις

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι η αύξηση της ποινής για την απόπειρα βι@σμού από 8 σε 20 έτη, καθιστώντας πιο αυστηρή την τιμωρία και βγάζοντας την απόπειρα από την γκρίζα ζώνη. Επίσης, επιβάλλεται γενικό ακαταδίωκτο για επαγγελματίες όπως δάσκαλους, καθηγητές και γιατρούς που καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

 

-Υποχρέωση καταγγελίας από επαγγελματίες επιστήμονες

Το νομοσχέδιο υποχρεώνει επαγγελματίες επιστήμονες (βλέπε γιατρούς, ψυχολόγους κ.λπ) να καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που πέφτουν υπό την αντίληψή τους. Αυτό αποτελεί σημαντική προσπάθεια για την αποτροπή και την αντιμετώπιση της βίας στο εσωτερικό των οικογενειών.

 

-Επιβολή σκληρότερων ποινών για μικρές παραβάσεις

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, και σε άλλη διάσταση από αυτή που αναφέρεται παραπάνω, θα επιβάλλονται οριστικές ποινές για μικρότερες παραβάσεις, ανάλογα με το ύψος της επιβληθείσας ποινής, ως ένας εναλλακτικός τρόπος έκτισής τους. Ταυτόχρονα, αυξάνεται η πρόσκαιρη κάθειρξη από 15 σε 20 έτη για εγκλήματα με μείζονες εθνικές και κοινωνικές προεκτάσεις, όπως ο εμπρησμός δάσους, για παράδειγμα, ενώ χρηματικά πρόστιμα από 1.000 έως 1.500 ευρώ -υπό τη μορφή δικαστικών εξόδων- θα ορίζονται πλέον προς στους δικομανείς και εθνικούς μηνυτές, άνθρωποι δηλαδή που προβαίνουν σε μηνύσεις με τη σέσουλα, που καταλήγουν στο αρχείο και καθυστερούν τη δικαιοσύνη. Τέλος, θα υπάρχει το δικαίωμα μόνο μίας αναβολής σε περίπτωση που το δικαστήριο αφορά ποινική δίκη.

 

Το νομοσχέδιο θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση την Τρίτη, δίνοντας στους πολίτες τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους πριν από την επίσημη εφαρμογή. Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι ο στόχος είναι η αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση της πρόληψης του εγκλήματος και του σωφρονιστικού χαρακτήρα της ποινής, παρέχοντας εναλλακτικούς τρόπους εκτέλεσης ποινών. Μια τάση για συμμάζεμα, θα έλεγε κανείς, σε μια χώρα, όμως, που βράζει το τελευταίο διάστημα.

Ας σταθούμε στην πρόθεση να γίνει επιτέλους μια κίνηση ενίσχυσης της νομικής δομής για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της ενδοοικογενειακής βίας που θα βασιστεί αποκλειστικά στην προστασία των θυμάτων. Ας μιλήσουμε ανοιχτά για τη σημαντικότητα να προστατεύεται αυτός που καταγγέλλει βία, ας προσπαθήσουμε να εστιάσουμε επιτέλους στο δάσος. Ίσως να είναι ένα βήμα πιο κοντά αυτό το νομοσχέδιο στο να μην ακούμε κάθε μέρα κι από μια είδηση βι@σμού λες και μας λένε τον καιρό. Ας μην υπάρξει κανένας άλλος Δράκος των Εξαρχείων που με ύφος κι έπαρση θα πει στις Αρχές “αφού θα με αφήσετε και πάλι”. Ας μην είναι η σημερινή ανακοίνωση άλλη μια τρύπα στο νερό, όπως άλλα που συζητιούνται τόσο καιρό και τρώνε εσωκομματικό σαμποτάζ. Ας στρέψουμε το βλέμμα μας σε αυτούς που όντως χρειάζονται προστασία κι ορατότητα. Δεξιά κι αριστερά μας.