Μια μερική έκλειψη σελήνης θα καταλάβει τον νυχτερινό ουρανό το Σάββατο το βράδυ, σε ένα εκθαμβωτικό θέαμα που θα επιτρέψει στους παρατηρητές του ουρανού, να δουν μέρος της σκιάς της γης να αντανακλάται στο φεγγάρι. Για όσους βρίσκονται στο «μονοπάτι της έκλειψης», το οποίο εκτείνεται σε όλη την Ευρώπη, την Αφρική, το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας και τη δυτική Αυστραλία, σύμφωνα με το EarthSky, το φεγγάρι θα φαίνεται να σαν να το έχει δαγκώσει κάποιος, κατά τη διάρκεια της μερικής έκλειψης από τις 3:34 μ.μ. έως τις 4:52 μ.μ.

Γύρω από τη μερική έκλειψη θα υπάρχει μια ημι-έκλειψη που ξεκινά στις 14:01 μ.μ. ώρα Ελλάδας και προκαλεί το φεγγάρι, να εξασθενίσει ελαφρώς, από την αντανάκλαση της εξωτερικής σκιάς της γης. Όλοι όσοι βρίσκονται κατά μήκος των ανατολικών ακτών της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής θα μπορέσουν να δουν το τέλος της ημισφαιρικής έκλειψης, λίγο πριν αυτή τελειώσει στις 6:26 μ.μ. ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με το Time and Date.

Αν και το φεγγάρι δε θα γίνει κόκκινο, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης σελήνης (όταν το φως από τον ήλιο φτάνει στο φεγγάρι μόνο αφού περάσει μέσα από τη σκονισμένη και συννεφιασμένη ατμόσφαιρα της γης, σύμφωνα με τη NASA) η μερική έκλειψη θα προσφέρει ένα όμορφο κι ενδιαφέρον θέαμα που δεν απαιτεί πρόσθετο εξοπλισμό για να το απολαύσουμε. Τώρα, αν υπάρχουν ανοιχτά αστεροσκοπεία ή μέρη με τηλεσκόπια που βρίσκονται κοντά μας, ή αν έχουμε προσωπικό τηλεσκόπιο, σίγουρα μπορούμε να δούμε περισσότερες λεπτομέρειες ζουμαρισμένα, αλλά δεν είναι απαραίτητο.

Η αποψινή μερική έκλειψη θα συμπέσει με την πανσέληνο του Οκτωβρίου, γνωστή κι ως φεγγάρι του κυνηγού -πιθανότατα ονομάστηκε έτσι επειδή κάποτε χρησίμευε ως προειδοποίηση για τους κυνηγούς να προετοιμαστούν για τους κρύους χειμερινούς μήνες που έρχονται. Οι σεληνιακές εκλείψεις, βέβαια, εξ ορισμού συμβαίνουν μόνο όταν το φεγγάρι είναι εντελώς γεμάτο, καθώς ο ήλιος, η γη και το φεγγάρι πρέπει να ευθυγραμμιστούν ακριβώς, για να συμβεί το γεγονός. Η πανσέληνος συμβαίνει όταν το φεγγάρι βρίσκεται πίσω από τη γη κι απέναντι από τον ήλιο· μια σεληνιακή έκλειψη απαιτεί επίσης αυτή τη διάταξη, αλλά τα ουράνια σώματα πρέπει να είναι ακριβώς ευθυγραμμισμένα για να βρεθεί το φεγγάρι στη σκιά της γης, καθώς φωτίζεται ταυτόχρονα από τον ήλιο.

Μια ολική έκλειψη σελήνης είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένη από μια μερική, με το φεγγάρι να κινείται πλήρως στη σκιά της γης, ενώ μια μερική έκλειψη σελήνης δείχνει το φεγγάρι να διέρχεται μόνο από ένα μέρος της σκιάς της γης. Οι τροχιές της σελήνης και της γης έχουν ως αποτέλεσμα να συμβαίνουν κατά μέσο όρο δύο εκλείψεις, ετησίως. Η τελευταία σεληνιακή έκλειψη ήταν μια ημικυκλική έκλειψη τον Μάιο, κατά την οποία το φεγγάρι σκοτείνιασε καθώς περιφερόταν στην εξωτερική σκιά της γης, ενώ η επόμενη σεληνιακή έκλειψη δε θα συμβεί πριν από τον Μάρτιο του 2024.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν την ευκαιρία να δουν τη γη από άλλη οπτική γωνία εκτός από το να ζουν πάνω της, εκτός από τους αστροναύτες και πολύ λίγους ανθρώπους, οπότε το να μπορείς να δεις αυτή τη σκιά είναι πάντα ένα πολύ ενδιαφέρον πράγμα. Είναι μια υπενθύμιση ότι είμαστε μέρος αυτού του, υπέροχου, μοναδικού και μεγαλύτερου σύμπαντος.

ΥΓ: Να έχετε τον νου σας στον Δία, τον Κρόνο και την Αφροδίτη, οι οποίοι θα είναι επίσης ορατοί απόψε. Καλή ουρανοπαρατήρηση!