Ένα παράξενο θέαμα κατέγραψε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, όταν ένας μετεωρίτης εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο, το οποίο και λόγω της πολύ ισχυρής λάμψης του κατάφερε να αποτυπωθεί από 4 διαφορετικές κάμερες. Όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, η φωτοβολίδα ήταν τόσο λαμπρή που κατάφερε να προκαλέσει κορεσμό σε μία από τις κάμερες, κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια.

Τα πλάνα δείχνουν το μετεωροειδές που μοιάζει λες και βγήκε από ταινία της Marvel να διασπάται με την είσοδό του στην ατμόσφαιρα, με ένα κομμάτι του αρχικού σώματος να καταφέρνει να επιβιώσει της καύσης και να φτάσει στο έδαφος. Απλά πράγματα, καθημερινά, στον ουρανό τoυ Μετσόβου με τα πανέμορφα βουνά του, που τον λες εντυπωσιακό κι από μόνο του!

 

 

Στο τέλος του βίντεο φαίνεται και μια εντυπωσιακή έκρηξη πριν εξαφανιστεί εντελώς από το οπτικό μας πεδίο το αστρικό σώμα. Η διάρκεια του φαινομένου ήταν περίπου 2,5 δευτερόλεπτα (αρκετά για να πάθεις την πλακάρα σου), και η ταχύτητα εισόδου μετρήθηκε μεταξύ 17-24 χλμ/δευτερόλεπτο.

Και τώρα τα δύσκολα, για τους γνώστες που θέλουν και την πιο εξειδικευμένη πληροφορία: Το φαινόμενο καταγράφηκε τα ξημερώματα της 18ης Φεβρουαρίου από τα συστήματα AMS221 (Αστεροσκοπείο Κρυονερίου Κορινθίας) και ΑΜS222 (Αστεροσκοπείο Πεντέλης), το σύστημα ΑMS232 (Σταφιδόκαμπος Ηλείας), το οποίο ανήκει στην Αστρονομική Εταιρία Ηλείας «Βέγας» (Β. Πασπαλιάρης)  κι από το σύστημα του αστεροσκοπείου ΝΟΑΚ στα Ιωάννινα (Ν. Σιούλας).

Ονειρικό και κάπως απόκοσμο, το να βλέπεις έναν μετεωρίτη να σκάει σε ένα τόσο δυνατό σκηνικό καταπράσινος και μαγευτικός, είναι μια εμπειρία που μπορεί να μην έχεις ποτέ την τύχη να ζήσεις. Κι αυτό κάνει την καταγραφή του κύκνειου άσματος αυτού έξτρα γοητευτική.