Τα νέα για τη χώρα μας- για ακόμη μια φορά- δε φαίνεται να είναι καλά, όπως υποστηρίζει ο Ίλον Μασκ. Μέσα σε όλα, μας χτυπάει και η πλυθησμιακή κατάρρευση όπως αναφέρει ο επιχειρηματίας. Κι ‘λεγα τι λείπει από την Ελλάδα; Ο αποδεκατισμός του πληθυσμού της τελικά. Δε χρειάζεται να είσαι ειδικός για να γνωρίζεις πως η χώρα δε σκίζει στους τομείς ανάπτυξής της, αλλά όχι και ν’ αναφανιστούμε. Αυτό παραπάει.

Σε άρθρο που δημοσίευσε ο Μασκ, έθιξε το δημογραφικό θέμα του πλανήτη μιλώντας για την Ελλάδα ως μια από τις πρώτες χώρες που θα πληγούν πληθυσμιακά. “Η Ελλάδα είναι μία από τις δεκάδες χώρες που αντιμετωπίζει δημογραφικό πρόβλημα”. Η πηγή του κακού εντοπίζεται στους ξαφνικούς θανάτους, τα εγκεφαλικά και ο καρκίνος μεταξύ άλλων αποτέλεσαν τις βασικές αιτίες για τη μεγάλη αύξηση της θνησιμότητας. Παράλληλα με τις γεννήσεις δεν τα πάμε και πολύ καλά, μη σου πω ότι δεν τα πάμε και καθόλου. Η γονιμότητα ανδρών και γυναικών έχει σημειώσει το χαμηλότερο ποσοστό μέσα σε έναν σχεδόν αιώνα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να σχολιάζει πάνω σ’ αυτό πως πρόκειται για μια “ωρολογιακή βόμβα” και “εθνική απειλή”. Ωστόσο δε φαίνεται ν’ αναλύονται πουθενά τα “γιατί” που μας οδήγησαν σε ένα τέτοιο αν μη τι άλλο θλιβερό σκηνικό σαν χώρα. Ντροπή μας που δενγεννάμε, αυτό είναι το βασικό ζήτημα δηλαδή.

 

 

Για να το δούμε συνοπτικά λοιπόν, ο Ίλον Μασκ μας είπε μες τις άκρες πως όλο και λιγότεροι γινόμαστε, χωρίς να μπορώ να πω πως με εκπλήσσει αυτή η εξέλιξη. Η ποιότητα ζωής δεν είναι και αξιοζήλευτη, οι προοπτικές για οικογένεια θολές και όλα αυτά κάλλιστα μας οδηγούν στην προαναφερθείσα “πληθυσμιακή κατάρρευση”. Απορίας άξιον βέβαια δεν είναι από τι κινδυνεύει η χώρα μας. Θα είχε ενδιαφέρον από τι δεν κινδυνεύουμε, έστω για παρηγοριά. Είναι καθημερινότητα πλέον να επιβεβαιώνουμε πως οδεύουμε από το κακό στο χειρότερο, πως η Ελλάδα σαν χώρα νοσεί. Το γνωρίζουμε, το ζούμε στο πετσί μας σε όλα τα επίπεδα.

Δεν αποτελεί κάτι άγνωστο η αδυναμία νέων ανθρώπων να κάνουν δική τους οικογένεια, όταν είναι άθλος πλέον να πληρώνει κανείς μόνος του το νοίκι. Γι’ αυτό βέβαια θα μου πεις, δε φταίει ο Elon Musk. Απλά μας επισήμανε για ακόμη μια φορά απλά και σταράτα πως αν συνεχίσουμε έτσι θα είμαστε απλά ανάμνηση στον χάρτη κάποια στιγμή, ούτε καν κουκίδα. Και εις ανώτερα βρε!

Update: Ο Έλον Μασκ αναπαρήγαγε tweet του «ακτιβιστή- influencer», Λούθερ Σάιρους στο The People’s Voice, το οποίο είναι γνωστό για τις θεωρίες συνωμοσίας που αναπαράγει. Άρα όλα καλά παιδιά, όπως όλα φαίνονται θα ζήσουμε!