Οι αίθουσες του βουλγαρικού κοινοβουλίου αντηχούν με συζητήσεις για προτεινόμενες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα, με στόχο την ενίσχυση των ποινών για πράξεις βίας κατά των γυναικών. Αυτή η κίνηση ακολουθείται από μια μαζική αναταραχή που προκλήθηκε από αποκαλύψεις σχετικά με την απάνθρωπη επίθεση που υπέστη μια 18χρονη από τον πρώην σύντροφό της, που έβγαλε χιλιάδες Βούλγαρους πολίτες στους δόμους.

Το περιστατικό συνέβη πριν περίπου έναν μήνα, όπου αποκαλύφθηκε ότι μια 18χρονη κοπέλα βρέθηκε στο στόχαστρο μιας φρικιαστικής επίθεσης. Ένας 26χρονος άνδρας, ο πρώην σύντροφός της, τής επιτέθηκε με ένα μαχαίρι, προκαλώντας της πολλαπλά τραύματα (πάνω από 400!), σπάζοντάς της τη μύτη και ξυρίζοντάς της το κεφάλι.

Με μια τουλάχιστον σοκαριστική ανακοίνωση, το Δικαστήριο της πόλης Στάρα Ζαγόρα έκρινε τα τραύματα ως “ελαφριά” κι επέλεξε να μην εκδώσει άμεσο ένταλμα σύλληψης για τον ύποπτο. Ωστόσο, η έντονη κοινωνική αντίδραση παρακίνησε τον 26χρονο ύποπτο να παραδοθεί στις αρχές την Τρίτη πρωί, κι όμως, παρά την άρνησή του για την ενοχή του, αφέθηκε ελεύθερος μετά την ολοκλήρωση της 72ωρης κράτησης.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η χώρα βίωσε ένα turning point με χιλιάδες Βούλγαρους πολίτες να ενώνονται σε μια συλλογική έκφραση διαμαρτυρίας (πηγή: in.gr). Κρατώντας πλακάτ με το αποκαλυπτικό μήνυμα “Ούτε μία γυναίκα άλλη”, απαιτώντας μεταρρυθμίσεις και μηδενική ανοχή για τη βία κατά των γυναικών.

“Η αντίδραση του δικαστηρίου αποτυπώνει την τραγική αναποτελεσματικότητα του συστήματος. Αντί να ανταποκρίνεται στη σοβαρότητα της κατάστασης, αφήνει πίσω της ένα πικρό αίσθημα ανυπέρβλητης αδιαφορίας,” υπογράμμισε η 39χρονη Εμιλία Στογιάνοβα κατά τη διάρκεια της συνομιλίας της με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη πρόκληση της βίας κατά των γυναικών, ο Ποινικός Κώδικας, πλέον, μετά από λαϊκή απαίτηση, υφίσταται σημαντικές τροποποιήσεις. Ένα από τα κεντρικά μέτρα που ενεργοποιεί είναι η κατάργηση της ανασταλτικής φύσης των ποινών για περιπτώσεις “ελαφριάς σωματικής βλάβης,” ενώ παράλληλα αυξάνεται η μέγιστη ποινή για πρόκληση “μέτριας (επικίνδυνης) σωματικής βλάβης” από έξι, σε οκτώ χρόνια φυλάκισης.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του νόμου περί προστασίας από οικογενειακή βία, προστίθεται ο όρος “στενή σχέση,” παρά την υφιστάμενη αντίθεση. Οι αντιδράσεις έχουν επισημάνει ότι αυτός ο ορισμός είναι ασαφής κι εκφράζεται η ανάγκη για διευκρινίσεις. Η προσθήκη αποβλέπει κυρίως στην προστασία των ανηλίκων, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν καλύπτονται επαρκώς από τον υφιστάμενο νόμο.

Συνολικά, καταγράφηκαν 18 γυναικοκτονίες στη Βουλγαρία κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, σύμφωνα με δεδομένα της αστυνομίας. Ωστόσο, οργανισμοί υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν αυτόν τον αριθμό υποτιμημένο σε σχέση με τον πραγματικό. Επιπλέον, τα περιστατικά οικογενειακής βίας αυξήθηκαν από 426 το πρώτο εξάμηνο της προηγούμενης χρονιάς σε 596 την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Δε θα μπορούσε λοιπόν να περάσει στα αζήτητα ένας τέτοιος αριθμός κι αν περνούσε, θα σήμαινε πολλά για το πώς αξιολογεί η κυβέρνηση τη ζωή μιας γυναίκας. Οποιαδήποτε κυβέρνηση, σε οποιαδήποτε χώρα.

Πηγή φωτογραφίας