Μία σπουδαία μέρα για την ελευθερία των γυναικών ξημέρωσε σήμερα, αφού η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατοχύρωσε το δικαίωμα στην άμβλωση στο σύνταγμά της, ως η τελευταία πράξη μιας προσπάθειας που ξεκίνησε ως άμεση απάντηση στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει την υπόθεση Roe v. Wade (απόφαση που προστατεύει την ελευθερία μιας εγκύου γυναίκας να επιλέξει να προβεί σε άμβλωση).

Οι νομοθέτες κι από τα δύο σώματα του γαλλικού κοινοβουλίου ψήφισαν 780 έναντι 72 υπέρ του μέτρου, ξεπερνώντας εύκολα την πλειοψηφία των 3/5 που απαιτείται για την τροποποίηση του γαλλικού συντάγματος. Η ψηφοφορία της Δευτέρας, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια ειδικής συγκέντρωσης των νομοθετών στο Παλάτι των Βερσαλλιών, νοτιοδυτικά του Παρισιού, ήταν το τελευταίο βήμα της νομοθετικής διαδικασίας, όπως αναφέρει και τι cnn στο ρεπορτάζ του.

Η τροπολογία αναφέρει ότι υπάρχει «εγγυημένη ελευθερία» στην άμβλωση στη Γαλλία, ορισμένες ομάδες και νομοθέτες, όμως, είχαν ζητήσει ισχυρότερη διατύπωση ώστε να αποκαλείται ρητά η άμβλωση «δικαίωμα». Έτσι, συνολικά κοινωνία και πολιτεία χαιρέτισαν την κίνηση αυτή ως έναν ιστορικό τρόπο για τη Γαλλία, να στείλει ένα σαφές μήνυμα υποστήριξης των δικαιωμάτων της γυναίκας, με τις αμβλώσεις να απειλούνται όλο και περισσότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και σε μέρη της Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία, όπου ακροδεξιά κόμματα έχουν έρθει στην εξουσία.

Μετά την ψηφοφορία, ο Πύργος του Άιφελ φωτίστηκε με τις λέξεις «το σώμα μου η επιλογή μου», για να επισφραγίσει με τον πιο γαλλικό τρόπο την ιστορική σημασία της νομοθετικής αυτής αλλαγής.

 

The Eiffel Tower lights up with the message "my body my choice" after the vote on Monday.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα διοργανώσει επίσημη τελετή για τον εορτασμό της ψήφισης της τροπολογίας την Παρασκευή, που είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων της Γυναίκας. Να σημειωθεί πως η Γαλλία νομιμοποίησε για πρώτη φορά τις αμβλώσεις το 1975, μετά από μια εκστρατεία υπό την τότε υπουργό Υγείας Σιμόν Βέιλ, μια επιζήσασα από το Άουσβιτς, η οποία έγινε ένα από τα πιο διάσημα φεμινιστικά είδωλα της χώρας.

Ενώ η άμβλωση είναι ένα εξαιρετικά διχαστικό ζήτημα στην πολιτική των ΗΠΑ που συχνά εμπίπτει στις κομματικές γραμμές, στη Γαλλία υποστηρίζεται ευρέως. Πολλοί από τους νομοθέτες που καταψήφισαν την τροπολογία δεν το έκαναν επειδή αντιτίθενται στις αμβλώσεις, αλλά επειδή θεώρησαν ότι το μέτρο ήταν περιττό, δεδομένης της ευρείας υποστήριξης των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, το οποίο βέβαια θα μπορούσε να είναι και το τέλειο άλλοθι για να μη γίνει ο νόμος πιο σαφής (αν βγάλουμε εκτός τη γνώμη της Εκκλησίας που ήταν σαφώς αντίθετη). Θα μπορούσε η ψήφιση να έχει κομματικό χαρακτήρα; Ναι, μιας και είναι μια ξεκάθαρη νίκη της γαλλικής αριστεράς, η οποία πιέζει εδώ και χρόνια να κατοχυρωθούν στο σύνταγμα τα δικαιώματα στις αμβλώσεις. Μάλιστα, πριν από το 2022, η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν υποστήριζε -όπως και οι σημερινοί αντίπαλοι της τροπολογίας- ότι η κίνηση ήταν περιττή.

Σε απάντησή του, ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Eric Dupond-Moretti δήλωσε, ότι η ιστορία είναι γεμάτη από άλλα παραδείγματα όπου τα θεμελιώδη δικαιώματα θεωρήθηκαν ασφαλή, αλλά στη συνέχεια αφαιρέθηκαν: «Έχουμε πλέον αδιάψευστη απόδειξη ότι καμία δημοκρατία, ούτε καν η μεγαλύτερη από όλες, δεν είναι απρόσβλητη», είπε.

Σύμφωνα με το cnn, η ψηφοφορία αυτή σηματοδοτεί την 25η φορά που η γαλλική κυβέρνηση τροποποιεί το σύνταγμά της από την ίδρυση της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958. Κι είναι για έναν ιερό σκοπό.