Στις απέραντες πλαγιές του διαστήματος, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν κόσμο που μας κάνει να ρίχνουμε μια δεύτερη ματιά στον ουρανό. Ένας πλανήτης μεγαλύτερος από τη Γη, γνωστός ως TOI-715b, καταγράφηκε να περιφέρεται γύρω από έναν ερυθρό νάνο-άστρο σε απόσταση περίπου 137 ετών φωτός. Ένας δεύτερος πλανήτης, που πιστεύεται ότι έχει τις ατμοσφαιρικές συνθήκες της Γης, και μάλιστα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως μπορεί -εν δυνάμει- να κατοικηθεί!

Ο TOI-715b, όπως τον αποκαλούν, είναι ένας πλανήτης που πιστεύεται ότι μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για νέες ανακαλύψεις και κατανόηση του διαστημικού μας περιβάλλοντος. Οι αστρονόμοι εντόπισαν τον πλανήτη χρησιμοποιώντας την αποστολή TESS, ή Transiting Exoplanet Survey Satellite, της NASA και διαπίστωσαν ότι ο πλανήτης, που εκτιμάται ότι έχει ενάμιση φορά το πλάτος του πλανήτη μας, χρειάζεται λίγο περισσότερο από 19 γήινες ημέρες για να ολοκληρώσει μια τροχιά γύρω από το άστρο του, και βρίσκεται αρκετά κοντά στο άστρο του ώστε να βρίσκεται εντός της κατοικήσιμης ζώνης, δηλαδή της απόστασης από ένα άστρο που παρέχει σε έναν πλανήτη την κατάλληλη θερμοκρασία για την ύπαρξη υγρού νερού στην επιφάνειά του.

Η κατοικήσιμη ζώνη υπολογίζεται συνήθως με βάση παράγοντες όπως το μέγεθος, η θερμοκρασία και η μάζα ενός άστρου, καθώς και η ανακλαστικότητα της επιφάνειας ενός πλανήτη. Όμως μπορεί να υπάρχουν μεγάλα περιθώρια σφάλματος που σχετίζονται με αυτούς τους παράγοντες, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση το κατά πόσον ένας πλανήτης βρίσκεται πραγματικά στην κατοικήσιμη ζώνη, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Georgina Dransfield, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη Σχολή Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

TESS, ο κυνηγός πλανητών

Από την εκτόξευσή του το 2018, το TESS έχει βοηθήσει τους αστρονόμους να εντοπίσουν πλανήτες γύρω από σχετικά κοντινά αστέρια κατάλληλους για περαιτέρω παρατηρήσεις με επίγεια και διαστημικά παρατηρητήρια.

Τα τηλεσκόπια μπορούν να εντοπίσουν βυθίσεις στο αστρικό φως που δείχνουν ότι ο πλανήτης περνά μπροστά από το άστρο του, τις διελεύσεις. Ο TOI-715b βρίσκεται κοντά στο άστρο του και έχει γρήγορη τροχιά, πράγμα που σημαίνει ότι ο πλανήτης περνά συχνά μπροστά από το άστρο του, ή διέρχεται συχνά. Ως αποτέλεσμα, ο εξωπλανήτης είναι ένας βέλτιστος υποψήφιος για μελλοντικές παρατηρήσεις με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb και το υπέρυθρο φως του, το οποίο είναι αόρατο στο ανθρώπινο μάτι, και μπορεί να κοιτάξει μέσα στις ατμόσφαιρες των πλανητών.

Καθώς ο πλανήτης διέρχεται από το άστρο, το φως του άστρου φιλτράρεται μέσα από αυτό, επιτρέποντας στο Webb να αναζητήσει στοιχεία για την ύπαρξη ατμόσφαιρας και να προσδιορίσει ακόμη και την ατμοσφαιρική σύνθεση του πλανήτη και η κατανόηση του αν οι πλανήτες έχουν ατμόσφαιρα, μπορεί να αποκαλύψει περισσότερα για την ικανότητά τους να είναι δυνητικά κατοικήσιμοι.

 

Η αναζήτηση πλανητών που μοιάζουν με τη Γη

Οι κόκκινοι νάνοι είναι οι πιο συνηθισμένοι αστέρες στον γαλαξία μας, και αρκετοί από αυτούς έχουν βρεθεί να φιλοξενούν μικρούς, βραχώδεις κόσμους, όπως το πρόσφατα ανακαλυφθέν σύστημα TRAPPIST με τους επτά πλανήτες του, που βρίσκεται σε απόσταση 40 ετών φωτός. Οι πλανήτες που περιφέρονται πιο κοντά σε αυτά τα μικρότερα, ψυχρότερα άστρα θα μπορούσαν να λάβουν αρκετή θερμότητα ώστε να είναι δυνητικά κατοικήσιμοι.

Ένα βασικό ερώτημα είναι αν αυτοί οι πλανήτες βρίσκονται επίσης αρκετά κοντά ώστε να μαστιγωθούν από αστρικές εκλάμψεις και ακτινοβολία, οι οποίες θα μπορούσαν να διαβρώσουν την ατμόσφαιρά τους, να εξατμίσουν το νερό και να περιορίσουν την ικανότητά τους να είναι κατοικήσιμοι για μια ζωή. Το άστρο του TOI-715b έχει παρουσιάσει μόνο μερικές εκλάμψεις τα τελευταία δύο χρόνια και δε θεωρείται ενεργό, γεγονός που το καθιστά ένα παλιό άστρο.

Στο μέλλον, οι αστρονόμοι ελπίζουν να έχουν τη δυνατότητα να αναζητούν πλανήτες γύρω από άστρα που μοιάζουν περισσότερο και με τον ήλιο μας, κάτι που θα απαιτήσει τη δυνατότητα να εμποδίζουν το έντονο φως του άστρου για να βρουν αμυδρούς πλανήτες μεγέθους Γης.

Οι επερχόμενες αποστολές, όπως το PLATO του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, ή PLAnetary Transits and Oscillations of stars, θα φέρουν 26 κάμερες για να μελετήσουν πλανήτες σαν τη Γη σε τροχιές κατοικήσιμης ζώνης γύρω από αστέρια που μοιάζουν με τον ήλιο. Η αποστολή αναμένεται να εκτοξευθεί το 2026.

 

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το cnn κι από την επίσημη σελίδα της Νasa.