Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει θαύματα στην εποχή μας και φυσικά ο κόσμος της έβδομης τέχνης δε θα μπορούσε να μείνει απ’ έξω. Σύμφωνα με ανακοίνωση από τη Warner Bros. Pictures και Warner Music Group, η Εντίθ Πιάφ θ’ αναγεννηθεί μετά από 60 ολόκληρα χρόνια με τη βοήθεια του ΑΙ (artificial intelligence) στην πρώτη βιογραφική ταινία, που θα κυκλοφορήσει και θα είναι φτιαγμένη με τεχνητή νοημοσύνη. Η ταινία θα έχει τον τίτλο “Edith” κι έχει πάρει ήδη την άδεια των οικείων της Edith Piaf, ώστε η τεχνητή νοημοσύνη να αναπαραστήσει και να μιμηθεί την ίδια τόσο στη φωνή της, όσο και στην όψη της. Μέσα απ’ την ταινία θα έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τη ζωή της θρυλικής Γαλλίδας ερμηνεύτριας από τη γέννησή της, μέχρι και το τέλος της.

Αξίζει να σημειώσουμε πως τη βιογραφία της θα την εξιστορείται η ίδια η Edith Piaf, ενώ μέσω της τεχνολογίας του AI θ’ αποκαλυφθούν κι άλλες πτυχές της ζωής της, που σε πολλούς μέχρι και σήμερα ήταν άγνωστες. Μέσω της ανακοίνωσης της εταιρείας παραγωγής μαθαίνουμε επίσης, ότι το AI έχει εκπαιδευτεί σε πάρα πολλά δείγματα κομματιών της Edith Piaf με υλικό που ξεκινά ογδόντα χρόνια πριν, κι έτσι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να γίνει πιστή η αναπαράσταση των τραγουδιών της μεγάλης ντίβας.

Η ταινία σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση έχει διάρκεια 90′, ενώ δόθηκε και στη δημοσιότητα μια φωτογραφία που αποδεικνύει το τι μπορεί να κάνει πλέον η τεχνητή νοημοσύνη στις μέρες μας. Το σενάριο της ταινίας “Edith” δημιουργήθηκε από τη Julie Veille, η οποία το υπογράφει σε συνεργασία με τον Gilles Marliac, ενώ η ανακοίνωση της εταιρείας παραγωγής καταλήγει με το ότι «Το animation θα προσφέρει μια σύγχρονη εκδοχή της ιστορίας της, ενώ η ενσωμάτωση αρχειακού υλικού, σκηνικών και τηλεοπτικών παραστάσεων, προσωπικού υλικού και τηλεοπτικών συνεντεύξεων θα προσφέρει στο κοινό μια αυθεντική ματιά στις σημαντικές στιγμές της ζωής της Piaf».

Ποια ήταν η Εντίθ Πιάφ;

Η Εντίθ Πιάφ γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου του 1915, υπό το φως μιας λάμπας υγραερίου. Ο πατέρας της, Λουί Αλφόνς Γκασσιόν, ήταν επαγγελματίας ακροβάτης στο τσίρκο, ενώ η μητέρα της, Line Marsa, ξεχώριζε ως λυρική τραγουδίστρια. Η μικρή Εντίθ, λίγο μετά τη γέννησή της, εγκαταλείφθηκε, και τα πρώτα χρόνια της ζωής της τα πέρασε πλάι στην προγιαγιά της. Το 1917, ο πατέρας της την παρέλαβε από την προγιαγιά της και τη μετέφερε στο Μπερναί της Νορμανδίας, κι εκεί η Πιάφ γνώρισε τον κόσμο του τσίρκο όταν ήταν επτά ετών.

Όταν πια στην ηλικία των δεκαπέντε ανακάλυψε το εκπληκτικό ταλέντο της φωνής της, αποφασίζει να αφήσει πίσω τον πατέρα της και να μετακομίσει στο Παρίσι. Εκεί, ξεκίνησε να τραγουδάει στους δρόμους και σε ηλικία μόλις δεκαεπτά ετών, συναντά τον Λουί Ντυπόν που από γνωριμία, έγινε σχέση. Η Πιάφ γεννάει μια κόρη, η οποία σε ηλικία δύο ετών πεθαίνει από μηνιγγίτιδα. Παρά τον πόνο της απώλειας, η Πιάφ συνεχίζει να τραγουδά στους δρόμους της Πιγκάλ. Εκεί γνωρίζει τον Λουί Λεπλέ, διευθυντή του πιο κομψού Παριζιάνικου καμπαρέ. Ο Λεπλέ, εντυπωσιασμένος από τη φωνή της, υπογράφει συμβόλαιο μαζί της και την αποκαλεί “Môme Piaf” (μικρό σπουργίτι). Το 1935, κυκλοφορεί τον πρώτο της δίσκο.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της γερμανικής κατοχής, προσφέρει μουσικές συναυλίες για αιχμαλώτους πολέμου. Εισάγει πλαστές άδειες εργασίας στα κέντρα κράτησης αιχμαλώτων, βοηθώντας πολλούς Γάλλους στρατιώτες να δραπετεύσουν. Μέχρι τα 23 της, έχει γίνει μια αξιοσημείωτη προσωπικότητα και σκηνοθετεί την πρώτη της επιτυχημένη ταινία κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου.

Συνεχίζει την επιτυχημένη της καριέρα και ζει μια πλούσια ζωή, πλαισιωμένη από πολλούς συντρόφους. Στα 30 της, ερωτεύεται τον Υβ Μοντάν και αναλαμβάνει την οργάνωση της καριέρας του. Προς το τέλος του 1945, γράφει μόνη της την τεράστια επιτυχία “La vie en rose,” που αρχικά περνά απαρατήρητη. Καθ’ όλη της την καριέρα, συνθέτει περίπου 80 τραγούδια, ενώ παράλληλα εθίζεται στο αλκοόλ και τη μορφίνη μετά από ένα σοβαρό τροχαίο, που οι γιατροί της είχαν συστήσει μόνο τη μορφίνη. Καταφεύγει σε κέντρο αποτοξίνωσης, παρόλα αυτά δεν τα καταφέρνει, κι η κατάσταση της υγείας της ολοένα και χειροτερεύει.